Zanzibar. In Africa, la 6 grade sud de ecuator
Zanzibar atrage in primul rand cu plajele sale exotice. Nisip alb si super fin, Oceanul Indian cu apa lui turcoaz, calda tot timpul anului. Si palmieri, desigur, o multime de feluri.
Cateva imagini de genul acesta m-au facut si pe mine sa visez o calatorie in Zanzibar. Imagini care insa nu au avut cum sa surprinda aerul tropical, usor umed si imbibat de mirosul frangipanilor care cresc din abundenta. Acestea sunt deja trairi. Acel aer a trebuit sa il inspir. Ca de fiecare data, mi s-a confirmat ca nu sunt doua locuri la fel in lumea asta mare si frumoasa. Trebuie sa calatorim, sa nu obosim sa descorim locuri si oameni!
Peisajele exotice din Zanzibar sunt sarace fara oamenii care le dau apartenenta! Zanzibar este in Africa si este a africanilor.
Iar africanii din Zanzibar sunt cei care te fac sa te simti binevenit si sa te bucuri de fiecare clipa. Sunt prietenosi, deschisi, si vorbesc swahili de parca ar canta. Odata daca auzi “Jambooo” in Zanzibar, iti doresti sa saluti asa toata viata!
Mie cam asa mi s-au intiparit in minte si in inima:
Nisipul alb, oceanul azuriu – si localnicii, femei si barbati deopotriva, care vor sa iti vanda o esarfa sau o excursie. Si care vor sa iti stie numele si ti-l spun imediat pe al lor.
Drumurile strajuite de palmieri, plantatii de banani si pomi incarcati de fructe exotice – si femeile cu pielea ca abanosul purtandu-si puiul intr-o legatura la spate.
Verdele tropical care parca iti picura liniste in suflet – si un masai care da profunzime peisajului.
O casa saracacioasa – si omul care te imbie la taraba plina de fructe colorate din fata ei.
La oras e mai galagie si lucrurile sunt mai amestecate. Colorat amestecate. Dar nu intru acum acolo.
Ideea este ca peste tot unde merg in lume, vreau sa ma conectez cu oamenii . Cu un singur om daca reusesc sa ma conectez, simt ca am fost acolo cu adevarat! Ei bine, in Zanzibar n-a fost deloc greu sa fac asta. Am in minte acum nume pe care le asociez cu chipuri frumoase, luminate de zambete. Chipuri ale unor oameni uneori prea slabi. Da, este multa saracie in Zanzibar. Dar stiti ceva? Nu am simtit ca ar trebui sa imi para rau pentru ei. Din simplu motiv pentru ca asta ar fi insemnat ca eu sa judec starea lor. Sunt saraci! Sunt lenesi? Sunt bucurosi! Sunt inconstienti?
Ei sunt! Sunt acolo, la 6 grade sud de ecuator!
Eu am fost acolo sa observ, sa imi imbogatesc sufletul incercand sa inteleg putin din cultura, traditiile, stilul de viata al zanzibarezilor. Vai cat de putin am reusit! In istoria lor se afla sclavagismul, in vietilor lor prezente este traiul din cativa dolari pe luna. Dar ei au oceanul care le da hrana – “cach of the day”, au fructe ca durianul, jackfruit-ul, mango mic si mango mare (nu stiu sa va zic subdenumirile altfel), ananasul care nu are nimic in comun cu ceea ce poarta eticheta de ananas la noi in tara, si il au pe “Jambooo” ala care mi s-a lipit de suflet pentru totdeauna!
Hakuna matata simt ei nevoia sa ne spuna noua, turistilor. Adica “nici o grija” – de te face sa te intrebi cat de crispati suntem in ochii lor??
Si pole pole iti mai spune zanzibarezul de mai multe ori pe zi – adica “incet, incet” – sigur, ai putea conchide ca tu de aia iti permiti concediu in Zanzibar pentru ca nah, nu-ti traiesti viata pole pole , esti de fapt multi- tasking! Cum zici tu …
Eu, recunosc, n-as vrea sa-mi traiesc viata in saracia in care traiesc o buna parte dintre zanzibarezi. Dar stiu ca o vreme as vrea sa traiesc pole pole pe malul Oceanului Indian, sa ma hranesc cu cach of the day si cu fructe exotice. Din ce am observat, femeile cam duc greul in familia traditionala zanzibareza, asa ca nici in rolul acela nu il doresc. Dar imi place tare mult relaxarea cu care isi poarta copii legati la spate, si hainele lor colorate imi plac.
V-am spus ca n-am inteles mare lucru … am stat doar si am observat, fortand mintea sa stea pole pole si lasand inima sa simta oamenii dincolo de bariere culturale … si Doamne, dragi mi-s zanzibarezii, exact asa cum sunt ei!
Nota:
O sa revin si cu un articol cu detalii concrete despre vacanta mea in Zanzibar. Daca vrei sa identifici pe harta lumii unde se afla, ei bine, Zanzibarul este un arhipelag situat in estul tarmului african. Este teritoriu semiautonom al Tanzaniei, si este alcatuit din insula principala – Zanzibar (sau Unguja) si Insula Pemba, plus alte cateva mici insule.
Zanzibarul este inima culturii si traditiei Swahili, fiind un creuzet de influente africane si indiene!
Categoric, Zanzibarul poate fi si o lectie de istorie. Teritoriu locuit din cele mai vechi timpuri, este martor pe rand al sosirii arabilor comercianti, care stabilesc legaturi cu localnicii si pun pe harta locatia ca fiind o baza excelenta pentru comertul intercontinental, dar si al perioadei triste a comertului cu sclavi.
Calatoriile mele in Zanzibar sunt calatorii de grup, carora le dau viata in parteneriat cu Agentia Ultramarin, iar eu am rolul de tour leader. Astfel ca te pot invita si pe tine in urmatoarea noastra “iesire” : Safari in Tanzania & leisure in Zanzibar, 25 ian – 5 febr 2024
Ma poti urmari si pe:
- pagina de facebook dedicata calatoriilor: www.facebook.com/calatoriimonicajurma
si pe
- Instagram www.instagram.com/monicajurma
Despre TANZANIA (si ZANZIBAR) am scris mai multe articole. Enjoy!
- Safari in Africa, game drive in Tanzania. Intre serenitatea contemplarii si adrenalina vanatorii
- Safari in Tanzania, Africa. De la VIS la KARIBU SANA!
- Tanzania, Africa. Pasi prin lume
- Zanzibarul Paradisiac din Africa – destinatie sigura, cu turism responsabil
4 Comments
Dragostina Vicol
Interesant sa cunosti o lume diferita. Poate vreodata ajungem si pe acolo. Deocamdata, ne limitam la ce avem prin preajma, de exemplu strazile Chisinaului, Moldova.
https://calatoriifamilie.wordpress.com/2020/12/26/cu-ochii-pe-mateevici/
MoniJ
Important este sa avem exercitiul calatoriei … sa alimentam dorul de duca. Tin minte in studentie cu cat drag am explorat muntii Romaniei, Moldova cu manastirile ei, Delta Dunarii … nu-mi imaginam atunci destinatii de pe alte continente, dar definitiv frematam la gandul unei noi calatorii. Oricat de apropiate de casa, dar sa fie un nou teritoriu descoperit!
Pingback:
Pingback: