Alberobello si ale lui Case Trulli. La o pizza in oraselul hobbitilor
Suntem in Alberobello, orasul poveste din Italia, printre casutele trulli. Unul dintre putinele locuri in care parca oamenii sunt in plan secund. Par sa fie aici doar ca sa dea sens si culoare casutelor albe si strazilor inguste.
Casele trulli au personalitate. Una atat de draguta, calda si primitoare, incat te simti pe aici binevenit, bine-dispus si … da, bine-hranit. Aproape ca iti vine sa iei de brat casuta trullo cand te asezi langa ea pentru o poza.
Alberobello prin trulli – in patrimoniul UNESCO
Alberobello se afla in sudul Italiei, in zona Apulia. Sau Puglia pentru italieni. La 56 km de Bari.
Micutului oras i s-a dus vestea in lume datorita ansamblului de case Trulli di Alberobello. Acestea sunt atat de deosebite, incat din 1996 fac parte din patrimonial UNESCO.
Ceea ce face zona atractiva pentru turisti este aspectul inedit. O aglomerare de case mici, albe, cu acoperisuri gri, tuguiate, care au diverse simboluri insemnate pe ele. Simboluri religioase, pagane sau primitive.
Insa ceea ce face locul atat de special incat a intrat in patrimoniul UNESCO, este istoria si specificul constructiei acestor case. Precum si faptul ca ele sunt si in prezent locuite.
Constructiile din piatra de calcar, fara mortar, reflecta o istorie a asezamintelor veche de mii de ani in zona mediteraneana. Dar trulli din zona Apulia sunt singurele constructii de acest fel, iar Alberobello este singurul loc in care ele au fost construite cu asa o densitate mare.
Fa rai din ce ai, sau cum au ajuns sa existe in Alberobello casutele trulli
Insa casele din Alberobello au fost construite in sec XVI. Si atunci de ce aceasta metoda preistorica de constructie? Ei bine, pentru ca s-au vrut mai mult un fel de corturi decat case!
Pentru a evita plata taxelor catre rege, mai marele locului, contele Acquaviva, a obligat localnicii care munceau pe proprietatile sale sa isi ridice in asa fel casele, incat in timpul inspectiilor ele sa poata fi “desfacute” si apoi refacute. Pur si simplu. Astfel, din ingeniozitatea oamenilor, au aparut casele trulli.
Abia in 1797, Alberobello a fost oficial numit oras, in urma nenumaratelor petitii ale locuitorilor nemultumiti ca periodic trebuie sa isi demoleze/reconstruiasca locuintele. Desigur, dupa ce motivatia care le-a facut sa existe a disparut, nu s-au mai construit case trulli. Maiestria constructorilor se mai pastreaza astazi prin cativa “maestro trullaro”, mesteri care construiesc trulli in miniatura pentru a ilustra trecutul. Si pentru suveniruri.
Important este ca cele construite in trecut au ramas in picioare. Ca o marturie a inventivitatii oamenilor aflati in conditii precare, o reflexie daca vreti a proverbului “Fa rai din ce ai”. Pe de alta parte insa, aceasta istorie arata si pana unde poate sa mearga avaritia umana, devenita obsesie, patima.
Alberobello si trulli, astazi
Astazi, Alberobello are circa 10.000 de locuitori, si o parte dintre ei inca traiesc in case cu structuri de tip trulli. Oraselul vechi, cu ansamblul de trulli, are doua cartiere despartite doar de un drum.
Rione Monti este cartierul mai mare, cu 1.030 de trulli. Aici se afla majoritatea magazinelor de suveniruri, restaurantelor si activitatii. Si mai este Rione Aia Picola, cartierul mai linistit, cu 590 structuri de tip trulli.
Despre Alberobello si o plimbare printre trulli – din proprie experienta
V-am spus din introducere ca Alberobello mi se pare ca are, prin Casele sale Trulli, o alura de pagina de poveste.
Am ajuns in Alberobello seara. De aici si recomandarea pe care o fac tuturor. Petreceti o zi intreaga in Alberobello, cu o cazare aici! Avantajele unei astfel de alegeri sunt ca veti vedea oraselul atat la lumina zilei cat si iluminat de felinare si jocuri de lumini, il veti putea vizita in orele diminetii cand este mai putin aglomerat, si puteti servi si cina in curtea interioara a unei veritabile trullo.
Casutele trulli vazute seara,
sunt parca alt loc decat oraselul in care ne plimbam in timpul zilei. Structurile conice sunt puse in evidenta de un iluminat specific, in culori schimbatoare. Plimbarea pe stradute, pozele, vizitarea magazinelor de suveniruri, pot fi urmate de o cina linistita, in curtea interioara a unui restaurant.
Restaurantele
Amenajarea restaurantelor in casele Trulli ne-a permis sa aruncam o privire la structura interioara a unei astfel de constructii. Din exterior casele par mici, inclusiv daca tragi cu ochiul la ceea ce se vede printr-o usa intredeschisa, sau prin magazinele de suveniruri. Insa incaperile care au iesire la strada dau intr-o curte interioara spatioasa, si comunica cu alte interioare ce tin de aceeasi proprietate. Cu siguranta, dimensiunile curtilor si a proprietatilor, pot fi diferite. Dar surprinzatoare au fost curtile interioare. Probabil si pentru ca in momentul in care intri in zona de case Trulli din Alberobello vezi doar o “padure” de acoperisuri conice.
Alberobello dis de dimineata
Recomand! Datorita faptului ca am ales sa ne cazam o noapte in Alberobello, am putut ajunge dimineata devreme la o plimbare printre casutele inca adormite.
Stadutele devin destul de aglomerate in timpul zilei. Alberobello este aproape de destinatii de plaja pentru care turistii vin in Italia (Polignano a Mare, Monopoli, etc), fiind astfel si o posibilitate de excursie de cateva ore pentru acestia.
Pe noi plimbarea in aerul curat al diminetii ne-a recompensat cu stradute linistite si casute care isi deschideau obloanele spre o noua zi. Cu magazine de suveniruri in care proprietarii inca isi savurau si ei cafeau, deci te lasau in pace sa cumperi ce vrei, neincercand ei sa iti vanda ceva. Si da, o super cafea si mega delicioase deserturi la micul dejun! La Patiseria-Cofetarie Martinucci.
Nu dati cu pietre! Deserturi la micul dejun este ceea ce am servit eu, voi puteti alege doar fresh-ul de portocale. Cannoli, pasticciotto proaspat scoase din cuptor, cu umplutura de fistic sau ciocolata sau vanilie cu mere, sunt micul dejun pe care eu mi l-am asumat. La fel ca si nenumarate pizza si feluri de paste servite in turul meu prin Italia. Bine, am mancat si fructe de mare si salate pe ici pe colo. Dar pastele si pizza in Italia … mamma mia! Te mai uiti la cele 3 kg acumulate in 2 saptamani prin Italia?!
Ce suveniruri poti sa cumperi in Alberobello?
Pai… casute trulli – breloc, casute trulli – ghiveci, casute trulli personalizate, globuri de Craciun cu casute trulli in interior … oare mi-a scapat ceva? A, sigur, casute trulli-magneti! Aviz celor care faceti un city break calatorind cu avionul: maistri trullari chiar fac niste miniaturi superbe, chiar din piatra calcaroasa locala ce s-a folosit la casele originale – dar piatra e piatra, si trage greu la cantar!
Cateva repere din vizita mea in Alberobello
Cazarea. Ne-am cazat la Hotel Cuor di Puglia, de 3*. Hotelul se afla la doar 7-8 minute de mers pe jos, in linie dreapta, pana la zona ansamblului de case Trulli di Alberobello.
Camere primitoare, spatioase, care isi merita pe deplin stelele. O piscina destul de mare, frumoasa si curata, in curtea interioara a hotelului, fara restrictii legate de ore de utilizare. Mic dejun variat si bun.
Cina am servit-o la Ristorante Il Pinnacolo . Am ales o masa pe terasa exterioara, intre micile acoperisuri conice. Buna alegere. Pizza super buna, paste bune si fructe de mare bune. Cu prosecco si bere le-am insotit noi. Servire rapida, atmosfera faina. Cu siguranta si pentru pranz e un loc tare bun.
Iar preturile la restaurantele din Alberobello le-am gasit mult mai mici decat am vazut in restul Italiei.
Desert divin. La plimbarea de seara am ochit locul asta. Martinucci. Cofetarie-patiserie-gelaterie-ciocolaterie. Fiind vitrina plina cu de toate, am intrebat ce ne recomanda, ce este specific zonei. De cannoli stiam, dar aveam sa aflam ca aici sunt cei mai buni! Ne-au mai spus de pasticciotto. O combinatie intre gogoasa si aluat fraged, intr-o forma tip magdalene. Un aluat delicios care ascunde in interiorul pufos o crema. Care poate fi de pistachio, ricotta, vanilie, mere, amarene, ciocolata, alune, migdale … va mai spun?
Ne-am luat cate un desert. L-am luat cu noi la plimbare. Eram vreo 6 in aceasta plimbare de seara. Cu ochii pe casute, ne-am infipt dintii in deserturile noastre. Moment in care acestea au captat toata atentia noastra. Nu mai conteneam sa ne minunam de gustul bun. Cam asta a fost si momentul in care am hotarat unde ne luam micul dejun.
Nota: Imaginile cu dulciuri sunt de pe site-ul cofetariei, imediat dupa ce am intrat pe usa am uitat complet de poze :).
Perioada alocata unei vizite in Alberobello
As spune ca 2 zile petrecute in Alberobello sunt suficiente.
Noi am ajuns seara, si am plecat a doua zi inainte de pranz. As mai fi stat. N-am ajuns pe stradutele mai putin turistice. N-am gasit deschisa biserica Chiesa di Sant’Antonio, adapostita tot de un ansamblu trulli. La Museo del Territorio as fi vrut sa mai intru. Acesta reuneste 10 case trulli si povesti despre vremurile apuse ale locului si despre obiceiurile localnicilor. As mai fi vrut timp pentru poze. Clar, am motiv sa revin!
Astfel, as spune ca 1-2 nopti de cazare, ar fi ideale in Alberobello. Cu minim o seara si o zi petrecute in orasel. O zi care sa cuprinda trezirea in Alberobello si timp petrecut pana spre dupa-amiaza.
Desigur, cat putem sta in Alberobello depinde de tipul calatoriei. Iesire de weekend in Apulia (Puglia) sau circuit mai mare prin Italia. Depinde cate locuri vrem sa vizitam si daca avem cazari rezervate in avans in fiecare locatie. Si toate acestea depind de marimea grupului. Cu cat mai mic, cu atat mai mare flexibilitatea. Dar … cu cat mai mare grupul, cu atat mai deplina distractia!
Cum ajungem din Romania in Alberobello
Din mai multe localitati din Romania avem zboruri directe in Bari pentru vizitarea regiunii Puglia.
Din Bari putem inchiria masina pentru vizitarea zonei. Cu masina sunt de parcurs 56 km de la Bari la Alberobello. Dar se poate folosi si trenul, transportul feroviar este bine pus la punct. Iar gara din Alberobello este la cca 5 minute de mers pe jos de centrul orasului.
Intr-o escapada de cateva zile in zona Puglia se mai poate vizita Ostuni, Locorotondo si zonele de litoral Monopoli si Polignano a Mare.
Ceva mai departe, la 65 km in linie dreapta de Bari, si la 130 km de Bari prin Alberobello, este Matera. Daca ai timp, merita pe deplin o vizita, la fel cum merita si un articol dedicat. Revin cu el in curand.
Alberobello – in concluzie
Daca Italia ar fi o colectie de carti, Alberobello ar fi cartea de povesti pierduta printre miile de albume de arta, carti de istorie, geografie si tratate de razboi si leadership. Cautati-o, merita. Fiecare dintre noi ar trebui sa ne putem intoarcem la povesti, din cand in cand. La simplu si dragut. La odihna linistirii gandurilor . Pentru mine asa este Alberobello.
Poate si pentru ca am poposit aici in cadrul unui circuit prin Italia.
Inainte de Alberobello am vizitat Roma pentru 3 zile. Grandioasa. Impunatoare. Straturi peste straturi de semnificatii. Apoi am fost in Capri si pe Coasta Amalfitana 3 zile. O incantare ce mi-a stimulat simturile la maxim! Apoi pentru o zi am fost in Matera. Oras cu o istorie recenta greu de crezut, si locul in care s-a filmat “Patimile lui Hristos” a lui Mel Gibson.
Alberobello este asadar odihna mea dinainte de a purcede la drum spre Assisi-ul Sfantului Francisc, spre Verna, Cascia, Santa Agata si Venetia. Despre toate am sa va povestesc, prin prisma propriilor trairi. In curand. Si cu mare drag.
Despre Italia am mai scris si:
- Apropie-te cu grija de Capri – e seducatoare!
- 13 motive in verde-albastru pentru o croaziera in Capri
- O poveste numita Burano
- Amintiri din viitor: calatorie – pelerinaj in Italia
Daca ti-a placut acest subiect si vrei sa afli cand public urmatorul articol, inscrie-te pentru newsletter!
Ma poti urmari si pe:
- pagina de facebook dedicata calatoriilor: www.facebook.com/calatoriimonicajurma
si pe
- Instagram www.instagram.com/monicajurma