Costa Rica
America Centrala,  Calatorii de grup 2022,  Costa Rica

Costa Rica – Aventura in America Centrala, intre Caraibe si Pacific, 2 -15 martie 2022 [Arhiva programe realizate]

Haideti cu noi sa descoperim Costa Rica, o bijuterie verde situata intre Oceanul Pacific si Marea Caraibilor! Si unde Pura Vida este un fel de a fi, nu doar salutul de intampinare sau de ramas bun!

Pura Vida! …. simplu tradus, “Viata pur si simplu”.

Costa Rica a fost numita una dintre cele mai fericite tari din lume. Pura Vida pentru ticos (costaricani) inseamna sa fii recunoscator pentru ceea ce ai si sa ramai pozitiv. In acelasi timp sunt si printre cel mai educat si prosper popor din America Latina, ca urmare a unei democratii stabile.

Nu este surprinzator faptul ca aceasta combinatie unica de pace, stabilitate, ospitalitate si frumusete naturala atent prezervata atrage calatorii din intreaga lume.

Una dintre expresiile mele preferate in legatura cu aceasta destinatie: Nu trebuie sa fii Tarzan pentru a te bucura de o vacanta in Costa Rica! (James Kaiser)

Dar ne putem simti ca Tarzan – Costa Rica detine 5 procente din biodiversitatea Terrei!

Paduri tropicale, vulcani maiestuosi, peisaje de jungla, si plaje idilice apartinand Marii Caraibilor si Oceanului Pacific

Vom ajunge in locuri unde ochiul va vedea imagini pe care mintea le va procesa inca multa vreme dupa ce le vom fi vazut!

Aparatele de fotografiat vor surprinde exemplare de flora si fauna splendide iar binoclul e bine sa fie la indemana pentru a patrunde in adancurile naturii incredibil de bogate. De la superbii tucani si papagali stacojii, la lenesii care par sa fie mereu zambitori, maimute, iguane, caimani si pasari de toate dimensiunile si coloraturile – pe toate le putem vedea. In drumetiile relaxante prin Parcurile Nationale sau in plimbarile  pe podurile suspendate deasupra padurii tropicale. Iar daca suntem norocosi putem surprinde cu binoclul si exemplare de feline in Parcurile Nationale costaricane, cum ar fi puma, jaguarul sau pisica salbatica margay. Ca sa nu mai vorbim de splendorile vietii marine – delfini, balenele cu cocoasa, imense (de dimensiunea unui autobuz), broaste testoase, diavoli de mare (manta ray) – pe care le putem vedea intr-o croaziera din Manuel Antonio.

Cazarile le-am ales in apropierea parcurilor nationale, la lodge-uri, acolo unde s-a putut. In locuri unde constructiile s-au integrat cat mai firesc in natura, iar dimineata, la cafea, suntem vizitati de vreo maimuta sau vreun tucan 😊

Iata mai jos programul calatoriei noastre in detaliu:

Ziua 1: 2 martie- TIMISOARA – BUDAPESTA – AMSTERDAM – SAN JOSE

In zorii zilei plecam spre Budapesta, de unde decolam la ora 6:30 spre San Jose, Costa Rica, cu o escala de o ora in Amsterdam. Datorita diferentei de fus orar ajungem practic in aceeasi zi in San Jose, la ora 14:35 (Costa Rica este pe UTC – 6h, Romania fiind UTC + 2h la inceput de martie)

Welcome to San Jose!

Ne intampina la aeroport ghidul nostru si in drum spre hotel insoteste cu cateva cuvinte  primele imagini pe care le vedem in noua noastra aventura.

Din San Jose, capitala cosmopolita a tarii, se ajunge la coasta Caraibilor in 3 ore si la coasta Pacificului in 2 ore. Intr-o plimbare prin San Jose putem descoperi vechile case coloniale si cladiri magnifice precum Muzeul National, Catedrala, Banca Nationala. Pentru iubitorii de patrimoniu și cultură, orașul este plin de muzee: Muzeul Jadului, Muzeul de Arta Costaricana, Muzeul Aurul Precolumbian.

Cu siguranta vom iesi si noi la o plimbare si ne vom opri pentru a degusta prima cina costaricana autentica!

 • Cazare: Sleep Inn Paseo Las Damas Hotel. Cina – optional.

 Ziua 2: 3 martieSAN JOSE – TORTUGUERO

Astazi incepe aventura noastra in Costa Rica! Vom pleca devreme spre Guápiles, in regiunea Tortuguero, oprindu-ne pe drum la un restaurantul local, Selva Tropical, pentru micul dejun.

Punctul culminant al zilei este  imbarcarea, la Cano Blanco/ La Pavona, pentru navigarea spre inima padurii tropicale. Barca ne va duce pe canalele din zona Tortuguero, unde vom observa si flora si fauna locala: de la maimute, ibisul verde, crocodili,  la celebri tucani si nu numai.

Dupa incursiunea aceasta ne cazam la lodge si luam pranzul.  Am ales o cazare situata strategic in fata lagunei principale, la doar 5 minute cu barca de Parcul National Tortuguero.

Dupa-amiaza facem o plimbare printr-un sat tipic de pe coasta caribiana, impreuna cu ghidul. Seara cina la lodge.

 • Cazare la Pachira Lodge cu mic dejun, pranz si cina incluse

Ziua 3: 4 martie – PARCUL NATIONAL TORTUGUERO

Dupa micul dejun servit la hotel, pornim pe canalele Parcului National Tortuguero pentru a descoperi splendida biodiversitate a acestui parc national. Aici este habitatul a numeroase specii de pasari, maimute si iguane. Ghidul nostru ne va ajuta sa identificam exemplarele de fauna si flora tropicala.

Dupa-amiza, avem in program o vizita a Gradinei Botanice apartinand lodge-ului unde suntem cazati.

Pranzul si cina le vom servi la restaurantul lodge-ului.

 • Cazare la Pachira Lodge cu mic dejun, pranz si cina incluse

Ziua 4: 5 martie  TORTUGUERO – LA FORTUNA – ARENAL

Dupa micul dejun ne mai bucuram putin de natura in mijlocul careia ne aflam, iar apoi ne intoarcem cu barca la Caño Blanco/La Pavona. Vom servi pranzul la localul deja cunoscut, Selva Tropical.

De aici ne continuam drumul spre orasul La Fortuna, situat la poalele vulcanului Arenal. Acest vulcan, cu forma sa conica perfecta, este una dintre imaginile reprezentative pentru Costa Rica!

Ne cazam, ne acomodam cu noua locatie, iar dupa-amiaza inotam si ne relaxam in renumitele piscine cu ape termale terapeutice, Baldi Hot Springs.

Aceste bazine sunt alimentate natural de ape subterane termale, cu calitati terapeutice certificate. Piscinele, cu apa de temperaturi diferite, sunt situate in fata unei panorame impresionante a parcului si a faimosului vulcan Arenal .

In trecut, localnicii credeau ca vulcanul Arenal este doar un munte. Apoi si-au dat seama ca muntele scuipa foc dar l-au asociat doar cu eventuale pierderi de vite. Astfel ca populatia asezarii La Fortuna a fost surprinsa in timpul eruptiilor violente ale vulcanului din 1968, cand au fost si victime umane (aproximativ 80 de persoane). Mai tarziu au inceput sa vada beneficiile economice aduse de activitatea vulcanului, pe masura ce au inceput sa soseasca turisti si oameni de stiinta pentru a admira aceasta minune geologica si sa se bucure de izvoarele termale.

 • Cazare la Eco Arenal Hotel cu mic dejun inclus. Pranzul este deasemenea inclus, iar cina – optional, in restaurantul de langa piscinele cu apa termala.

Ziua 5 :6 martie ARENAL

Astazi, ne pregatim pentru un nou nivel al aventurii noaste in Costa Rica! Vom observa natura mergand pe poduri suspendate deasupra Parcului National Arenal, dar si parcurgand trasee pe carari in padure. Hai sa vedem programul zilei.

Dupa micul dejun pornim cu ghidul nostru pe potecile marcate ale Parcului National Arenal. Pe versantii acestei minuni naturale, vulcanul Arenal, putem observa lava de acum uscata. Arenal este inca un vulcan activ, si este recunoscut pentru conul sau aproape perfect, de 1633 de metri altitudine. Padurea este strabatura de sunete fermecatoare, deoarece aici se gasesc mai mult de jumatate din speciile de pasari de pe teritoriul costarican.

Iar dupa-amiaza vom avea parte de experienta inedita a plimbarii pe Podurile Suspendate deasupra padurii virgine! Sunt disponibile 15 poduri suspendate (la inaltimi intre 5 si 100 m), pentru a observa fauna si flora din Arenal dintr-o perspectiva diferita,  pe o distanta de 3 km. Suprafata totala a rezervei de padure virgina din acest parc este de 250 hectare. Ghidul nostru experimentat ne va ajuta sa observam specii diverse de vegetatie si animale.

NOTA: Podurile sunt fabricate din aluminiu si otel zincat si garanteaza siguranta completa. Acest tur este potrivit pentru orice varsta.

 • Cazare la Eco Arenal Hotel, cu mic dejun inclus. Pranzul si Cina – optional, intr-un restaurant local

Ziua 6: 7 martie- LA FORTUNA – ARENAL – RINCON de la VIEHA 

Dupa micul dejun pornim spre partea de nord a tarii, pentru a experimenta din nou ceva inedit: un safari cu barca in Caño Negro, un spatiu natural splendid!

Considerat a treia cea mai mare zona umeda din lume, acest sanctuar a fost numit in 1991 „Wetland of International Importance”. Caño Negro este, de asemenea, un traseu migrator cheie pentru pasari. Vizitam habitatul plin de pesti, reptile, plante si o multime de pasari.

La pranz timp dedicat pentru masa/cafea/racoritoare.

Pornim apoi spre regiunea Guanacaste, cea mai vestica din Costa Rica. O regiune frumoasa, arida, care gazduieste Parcul National Rincón de Vieja, patrimoniu mondial UNESCO din 1999.

Lodge-urile unde suntem cazati – Canon de la Vieja Lodge – sunt integrate in padurea tropicala abundenta. Fiecare dintre cele 50 de camere ale resortului ofera un refugiu exclusivist, unde ne putem relaxa in sunetele naturii.

 • Cazare la Cañon de la Vieja Lodge, cu mic dejun inclus. Pranzul si Cina – optional, intr-un restaurant local

Ziua 7: 8 martie PARCUL NATIONAL RINCON de la VIEHA

Astazi vom avea privilegiul sa ne plimbam print-un loc recunoscut ca fiind o splendoare geologica a planetei noastre: Parcul National Rincon de la Vieha!

Vom observa pamantul deschizandu-se pe alocuri in cratere clocotinde – marturie a activitatii vulcanice actuale.

Peisajul in Parcul National Rincon de la Vieha este foarte contrastant, gazduind si o padure tropicala densa, populata de maimute urlatoare.

Dupa-amiaza – sarbatorim 8 Martie! Incepem prin a ne relaxa la spa-ul inedit al lodge-ului nostru, The Green Spa. Situat pe malul raului Colorado, acesta ofera posibilitatea de bai de noroi vulcanic. Iar terapeutul cu experienta in tehnicile de tratament local, ne sta la dispozitie cu masaje relaxante, masaj cu bambus, etc

Continuam dupa pofta inimii cu un cocktail pe marginea piscinei.

 • Cazare la Cañon de la Vieja Lodge, cu mic dejun inclus. Pranzul si Cina – optional, intr-un restaurant local

Ziua 8: 9 martie RINCON de la VIEHA – SARCHI – SAN JOSE

Dupa micul dejun plecam spre San Jose. Vizitam pe drum satul Sarchi, renumit pentru lucrarile sale artizanale, realizate din lemn pretios si colorat. Pranz la un restaurant local în timpul excursiei (optional). Ajungem apoi si strabatem San Jose, un exemplu perfect de capitala din America Centrala, cu arhitectura sa care alatura palatele moderne, cu stilul republican de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

 • Cazare: Sleep Inn Paseo Las Damas Hotel, cu mic dejun inclus. Pranz si Cina – optional intr-un restaurant local

Ziua 9: 10 martie SAN JOSE – MANUEL ANTONIO

Din nou incepem ziua cu promisiunea descoperirii unui loc minunat. Plecam astazi spre Manuel Antonio, un oras situat pe coasta Pacificului si care este punct de plecare catre unul dintre cele mai frumoase parcuri nationale din Costa Rica: Parcul National Manuel Antonio. Dar nu numai!

Cazarea o avem intr-un resort situat direct pe malul Oceanului Pacific, in regim full board (mic dejun, pranz si cina incluse), astfel incat sa putem imbina iesirile din resort – excursii de cca 4 ore – cu relaxarea pe malul oceanului.

Ghidul nostru ne va sta la dispozitie pentru a putea face diverse excursii optionale in zilele petrecute in Manuel Antonio. De altfel excursiile optionale propuse le vedeti mai jos.

 • Cazare: Karahé Beach Hotel, camerele Sea breeze (sau superior – sea view, la cerere si cu plata unui supliment), full board

Ziua 10: 11 martie MANUEL ANTONIO – optional excursie in Parcul National MANUEL ANTONIO – sau zi de plaja, relaxare, program pe cont propriu

Pornim cu ghidul nostru spre Parcul National Manuel Antonio. Acest parc cuprinde unele dintre cele mai impresionante peisaje ale tarii – plaje cu nisip alb si frunzis verde, intre munti masivi.

Ne vom bucura de o plimbare prin natura precum si de odihna si relaxare pe o plaja paradisiaca.

In timpul plimbarii vom observa maimute, lenesi, pasari si reptile, precum si orhidee, fluturi si tot felul de copaci tropicali.

Aceasta drumetie de jumatate de zi o facem cu ghid, avand transportul si taxa de intrare incluse in pret.

 • Cazare: Karahé Beach Hotel, camerele Sea breeze, full board

Ziua 11: 12 martie MANUEL ANTONIO – optional Croaziera SUNSET CRUISE & Dolpin watching – sau zi de plaja, relaxare, program pe cont propriu

In croaziera mentionata ne putem bucura de vederea celor mai importante insule din zona: Olocuita si Insula Verde (vechiul cimitir al triburilor native Quepos). Vom avea ocazia sa observam delfini, gigantii blanzi ai oceanului – diavolii de mare (manta ray), broaste testoase si imensele balene migratoare. Apoi ajungem pe o plaja frumoasa, in preajma careia putem face snorkeling si  putem observa mai mult de 45 de specii de pesti din zona. La bord, vom putea servi bauturi naturale, cocktailuri, apa sau bere.

Ca o incununare a  calatoriei, vom admira apusul soarelui. Aceasta croaziera este o experienta pe care o vom adauga la amintiri de nepretuit!

Sunt incluse atat transportul pana la punctul de imbarcare, cat si ghidajul in limba engleza.

 • Cazare: Karahé Beach Hotel, camerele Sea breeze, full board

Ziua 12: 13 martie MANUEL ANTONIO – optional excursie in Parcul National CARARA – sau zi de plaja, relaxare, program pe cont propriu

Parcul National CARARA. Acest sanctuar natural gazduieste aproximativ 48% din speciile aviare din Costa Rica. Aceasta excursie este o delectare pentru pasionatii de observarea pasarilor. In timpul calatoriei, ghidul naturalist ne ajuta sa identificam speciile observate si ofera explicatii cu privire la diferite detalii vazute pe parcurs si care fac parte din cursul firesc al vietii in natura. La jumatatea drumului, vom avea o pauza de 20 de minute pentru a ne odihni si a admira peisajul. Dupa explorarea parcului, vom merge spre podul Tárcoles, de unde putem observa crocodilii enormi care traiesc in rau.

Intorcandu-ne la baza taberei, ne astepta un pranz delicios.

In aceasta drumetie avem incluse, pe langa transport, taxa de intrare in Parcul National si ghidajul facut de un ghid naturalist, si bauturile racoritoare, o gustare de fructe precum si pranzul.

 • Cazare: Karahé Beach Hotel, camerele Sea breeze, full board

NOTA: Mai exista si alte activitati optionale disponibile in zilele de relaxare in Manuel Antonio despre care vom afla detalii la fata locului (Canopy tour, Scuba Diving, etc)

Ziua 13-14: 14-15 martie MANUEL ANTONIO – SAN JOSE – AMSTERDAM– BUDAPESTA – TIMISOARA

Dupa un mic dejun relaxat pornim spre San Jose pentru a ne imbarca in zborul catre casa.

San Jose 16:15 (14 martie) – Amsterdam 11:05 (15 martie); 15 martie: Amsterdam 14:20 – Budapesta 16:15

Dupa aterizare urmeaza transferul auto spre casa (Budapesta – Timisoara sau alta localitate de domiciliu)

Odata ajunsi acasa … incepem sa planificam urmatoarea vacanta!


Preturi COSTA RICA*:  ­­­­/persoana in camera dubla:   2.990 euro , Early Booking 2.550 euro

*Pretul Early Booking si pretul final arata acum, cand calatoria este deja incheiata, evolutia pretului de la anuntul calatoriei, cand de obicei sunt disponibile si promotii de la partenerii costaricani, si pana la ultimul bilet vandut.

Pretul include:

 • Bilete de avion pentru zborurile internationale Budapesta – Amsterdam– San Jose, si retur; taxe de aeroport
 • Bagaj de cala de 23 kg si bagaj de mana de max. 12 kg (40 x 30 x 15 cm)
 • Transferuri de la/catre aeroport in Costa Rica si asistenta in aeroporturi la sosiri/plecari
 • Cazari – 12 nopti la hotelurile mentionate
 • Mesele, asa cum sunt mentionate in program
 • Toate activitatile descrise in program , cu ghid vorbitor de limba engleza
 • Intrarile la obiective si in Parcurile Nationale incluse in program
 • Transportul in timpul circuitului, asa cum este descris in program
 • Insotitor de grup pe toata perioada calatoriei – Monica Jurma

Pretul nu include:

 • Transfer Timisoara – aeroport Budapesta – Timisoara – 60 euro/persoana
 • Asigurarile medicale personale, pentru bagaje si asigurare storno
 • Teste COVID obligatorii sau optionale la momentul plecarii spre Costa Rica
 • Taxe de vize (in momentul pregatirii ofertei – sept. 2021, nu exista taxe de viza pentru Romania)
 • Tips-urile pentru sofer si ghid 50 $/persoana pentru toata perioada
 • Cheltuieli personale, mini bar, telefoane, etc
 • Mesele mentionate ca fiind optionale

Alte informatii:

 • Supliment single: 480 euro/calatorie
 • Supliment cazare in camera tip Beach Front in Manuel Antonio: 50 euro/pers/noapte

Excursii/experiente optionale:

 • Excursie in Parcul National MANUEL ANTONIO, aprox 3 ore: 65 $/persoana (taxa de intrare in Parcul National, transport si ghid in limba engleza)
 • Excursie in Parcul National CARARA, aprox 3,5 ore: 115 $/persoana (taxa de intrare in Parcul National, transport si ghid naturalist in limba engleza, bauturi, gustare de fructe si pranz)
 • Croaziera SUNSET CRUISE & Dolpin watching de aprox 2 ore: 96 $/persoana (transportul pana la punctul de imbarcare, ghidaj în limba engleză, croaziera in sine)

Termene si conditii de plata:

 • Tariful este valabil pentru grup de minim 15 persoane. Pentru grup mai mic pot aparea costuri suplimentare.
 • Avans, la confirmarea rezervarii, minim 30%. Următoarea transa, de 30%, cu 60 de zile inainte de data plecarii Rest de plata cu 30 zile inainte de plecare.
 • Tarifele sunt exprimate in euro/pers/in camera dubla, plata se face in euro sau in lei (curs BNR+2%).
 • In cazul indisponibilitatii unitatilor de cazare propuse, la momentul rezervarii, vom oferi alternative similare.
 • Excursiile optionale pot suferi modificari in privinta alocarii pe zile.

Care este rolul meu?

Rolul meu in aceste excursii de grup este “sa pun degetul pe harta”. Sa aleg destinatiile, iar apoi, in urma consilierii partenerilor din tarile de destinatie, sa compun programul de vizite. Program care sa ne deschida ochii, mintea si sufletul asupra frumusetii, bogatiei, noutatii, locurilor pe care le vizitam. Iar asta inseamna intotdeauna sa vizitam destul, dar nu prea mult! La designul programului pun in balanta pe de o parte bugetul optim de timp si bani iar pe de alta parte starea de bine si comorile adunate in inima si memorie, cu care vreau sa ne intoarcem acasa!

NU sunt ghid de turism. Chiar daca am calatorit mult, iar insotitor de grupuri am inceput sa fiu incepand din 2012, in Costa Rica voi ajunge si eu prima oara acum . Vom avea ghizi locali, vorbitori de limba engleza, pe toata perioada.

NU am o agentie de turism. Am acceptat cu drag propunerea Agentiei de turism Ultramarin de a colabora la realizarea unor programe de calatorie premium. Prin calatorii premium inteleg atat destinatiile, experientele de calatorie, cat si calitatea serviciilor de care vom beneficia. La acest capitol simt ca pot aduce plus valoare.

Ultramarin alege cu grija partenerii din tarile de destinatie. La randul lor, acestia ne pot recomanda ghizi locali cu experienta. Iar treaba mea este sa concept un program cat mai eficient, sa fiu liantul unui grup omogen si fain. Inainte de plecare ne vom intalni  si vom discuta despre orice doriti sa stiti. Si desigur, voi insoti grupul in toata calatoria!


Inscrieri-intrebari-detalii

Inscrierea trebuie facuta la Agentia de turism Ultramarin, ei se vor ocupa de toate formalitatile: contract, facturi turisti, pentru ca tot ei fac apoi platile catre partenerii din tarile in care calatorim, companii aeriene, transportatori rutieri, in fine, toata logistica.

Pentru inscrieri in aceasta calatorie, intrebari si  detalii , puteti folosi si formularul: https://calatorii.monicajurma.com/contact


Calatoriile de grup in care ma poti insoti in anul 2022 le gasesti aici:

Calatorii cu Monica Jurma si Ultramarin in 2022


Mi-ar face placere sa interactionam si pe social media:

si


Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu urmatoarea mea iesire in lume sau pentru a citi articole noi despre locuri, oameni si experiente de prin calatoriile mele.

Lasa un mesaj pe calatorii.monicajurma/contact  daca te interesezaza una dintre destinatiile de Calatorii de grup 2022


 

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...

%d bloggers like this: