Africa,  Povesti de calator,  Tanzania,  Utile

Safari in Africa, game drive in Tanzania. Intre serenitatea contemplarii si adrenalina vanatorii

Safari inseamna calatorie, in swahili.

Orice safari in Africa poate include si spectaculosul game drive, dar cele doua nu trebuiesc confundate!

Visul meu de a calatori in Africa autentica, cea cu traditii stravechi inca vii, si cu nesfarsita savana africana a avut pe primul loc Tanzania. Desigur, si pentru ca destinatiile spre care privesc vreau sa fie sigure din punct de vedere socio-politic. A fost un vis cu asteptari enorme, inclusiv unele emotionale –  venite, banuiesc, de undeva din subconstientul meu ancestral.

In randurile ce urmeaza voi asterne cateva ganduri  despre game drive, chiar daca e greu sa il scot complet din context. Asta pentru ca o calatorie in Africa inseamna atat de mult, privita ca un tot unitar! Oamenii locului – africanii cu care abia am asteptat sa interactionez, traditiile africane, crestinismul african, intalnirea cu tribul Maasai,  pana la flora si fauna specifice, toate acestea, si multe altele le cuprinde safari in Africa (in Tanzania, in cazul meu).

Game drive sau excursie in savana africana?

Pe scurt, game drive-ul inseamna  sa “vanam” cu binoclul si cu aparatele de fotografiat animalele savanei africane, inclusiv The Big 5 ai Africii (leul, leopardul, elefantul, rinocerul si bivolul african). Dar game drive-ul cere timp! Suntem in mediul natural al animalelor,  ele isi traiesc viata in ritm absolut natural, iar daca vrem sa le observam trebuie sa avem rabdare.

Spre exemplu:

Vedem o leoaica cocotata pe o creanga si un leu odihnindu-se sub pom.

“Sunt in luna de miere! “, ne spune Salim. “Cand vedem un leu si o leoaica singuri, fara pui si fara alti adulti din haita, e semn ca s-au retras din haita pentru luna de miere. Ei stau impreuna circa o saptamana, timp in care se imperecheaza cam odata la 15 minute.”

“Sa asteptam 15 minute atunci!” Am zis toti intr-un glas 🙂

Game drive-ul este o continuare, adaptata vremurilor prezente, a ceea ce era game hunting-ul pe vremea Africii coloniale si nu numai.

Noi nu ne vom alege cu trofeele cu care obisnuiau vanatorii sa se intoarca acasa, insa avem alte trofee de mare valoare. Da, poze si filmari cu momente din viata cotidiana a savanei africane. Si, poate si mai de pret, amintirea unei priviri patrunzatoare a unui leopard pe care l-am asteptat o ora si jumatate sa se ridice din tufisurile in care isi facea siesta. Oh, aceea privire n-am s-o uit cat traiesc! Magnetica! Am avut senzatia ca totul se estompeaza in jurul meu, sunt doar eu si acel animal superb cu care ma priveam ochi in ochi … cateva secunde … si totusi atat de in afara notiunii de timp!

Practic, game drive-ul incepe cu adevarat in mometul in care ajungem in zona in care se afla animalele pe care vrem sa le urmarim. Acestea se afla in parcuri nationale (de ex. Parcul National Serengeti, Parcul National Lake Manyara, Parcul National Tarangire in Tanzania) sau in areale de conservare (cum ar fi Ngorongoro).

Iar apropo de rabdare, aceasta ne duce de la imagini de genul:

la “imagini-trofeu”:

Si aici intervine intrebarea din subtitlul nostru: facem o excursie in savana africana sau ne luam timp pentru game drive?

O excursie ne permite sa observam tot ce intalnim in stanga si in dreapta. Jeep-urile ruleaza pe drumurile de pamant si ne sunt descoperite privirilor zone minunate. Sigur vom vedea zebre, girafe, elefanti, gazele, hipopotami, babuini, bivoli africani, celebrele antilope gnu care sunt protagonistele principale ale celei mai mari migratii din lume, intr-un circuit anual prin Tanzania si Kenya. Si desigur si alte animale si pasari.

O excursie insa nu poate garanta observarea felinelor mai secretoase, cum ar fi leul, leopardul sau ghepardul. Pentru acestea avem nevoie de game drive.

Game drive-ul cere rabdare (si timp dedicat), dar recompensa este pe masura.

Cu ghizi experimentati, care cunosc semnalele din natura, si cu timp pentru a sta la “vanatoare”,  i-am vazut in calatoria noastra pe toti renumitii BIG 5, precum si o multime de alte animale ale savanei africane. I-am vazut si ne-am luat timp sa le observam. O sa las imaginile de mai jos sa vorbeasca despre experienta noastra.

Important de stiut:

  • o zi in care trebuie parcursa distanta dintre doua parcuri nationale nu va permite decat o sesiune (de dimineata sau de dupa-amiza) de game drive, in sensul complet a ceea ce inseamna gamedrive-ul
  • sesiunea de dimineata de game drive aduce in fata ochilor nostri alte scene decat o sesiune de dupa-amiaza/seara – atat din punct de vedere al comportamentului animalelor cat si din punct de vedere al aspectului savanei, ca si tablou sub influenta luminilor si umbrelor, al rasaritului si apusului de soare
  • O zi plina de game drive in acelasi parc national va permite o experienta completa de “vanare” a unui animal.

Un exemplu: ghidul nostru a observat pe la pranz un babuin mort cocotat intr-un acacia (copacul simbol al savanei africane).

“E un leopard in zona!”ne spune Salim. “Leopardul este singurul care isi poate urca prada la asa inaltime. Acum e ora pranzului, este prea cald si sigur se odihneste prin tufisurile din zona asta. Dar babuinul este masa lui de seara, ne intoarcem sa il observam dupa-amiaza.”

Ne-am intors pe la ora 17 si am asteptat dupa leopard vreo ora si jumatate pana l-am vazut. Pare mult, dar adrenalina intalnirii leopardului, la o distanta de cca 3 m, a fost o recompensa fara egal! Eu personal am fost hipnotizata de splendoarea aceea de felina – nici poze nu am facut, atat de pretios a fost momentul “meu” cu ea!!

Recomandari pentru pasionatii de game drive

  • nu ezitati sa va treziti la ora 5 pentru o sesiune de dimineata de game-drive – merita din plin
  • stati macar 2 nopti consecutive in acelasi parc national, cu cazare in interiorul acestuia. Acest lucru va permite sa savurati trezirea deodata cu cea a vietuitoarelor savanei, in apropierea acestora. Dar si o zi intreaga de game drive dupa cum dicteaza savana si nu programul de a ajunge in alt parc national
  • cand alegeti un pachet de calatorie in Africa, verificati numarul de sesiuni de game-drive. Nu numarul de “zile de safari”. Asta daca game-drive-ul este cel care va cheama in calatorie
  • daca aveti de calatorit 15-20 ore pentru a ajunge in Tanzania, nu intrati direct in game-drive, oboseala isi va spune cuvantul si, dorindu-va sa ajungeti la confortul unui somn bun veti pierde senzatia de minune care vi se intampla.

Aspecte practice ale game drive-ului – unde ne cazam?

In Tanzania oferta  de cazare este generoasa. Si diversa. De la lodge-uri perfect incadrate in natura,  hoteluri care amintesc de conace ale vechilor colonisti, corturi de lux (cu pat dar si dus, toaleta si curent electic, limitate ce e drept, in fiecare cort), pana la spatii de camping public, toate optiunile sunt disponibile.

Cu alte cuvinte: ce optimizam- bugetul sau confortul? Ce experienta ne dorim?

O alta hotarare care trebuie luata cand cautam cazarea in Tanzania, daca game drive-ul este scopul principal, este pozitionarea locatiei fata de Parcul National in care urmeaza sa ne petrecem ziua. Desigur, cu cat cazarea este mai aproape de un parc national, cu atat va fi mai costisitoare. Senzational este faptul ca exista un numar de optiuni inclusiv pentru cazarea in interiorul unora dintre parcurile nationale. O astfel de cazare ne permite sa observam animalele plimbandu-se la apusul soarelui, in apropiere. Auzim freamatul vietii de noapte a savanei africane. Iar dimineata, ne putem trezi cu cate o girafa care isi ia micul dejun din verdeata de la balconul lodge-ului nostru!

Deci: ce optimizam- bugetul sau timpul? Si din nou, ce experienta ne dorim?

Varianta ideala, din punctul meu de vedere, daca bugetul nu este restrictiv, este sa stam in interiorul parcurilor nationale acolo unde se poate. Experienta este superba, greu de descris in cuvinte. Iar ca si tip de cazare, iarasi, daca bugetul nu este restrictiv, eu as opta mereu pentru o combinatie de lodge-uri plus 1-2 nopti la cort de lux.

Da, stiu, nu vrem sa dormim “studenteste” in aceasta calatorie “once in a life time”! Vestea buna este ca nu trebuie! Putem experimenta seara petrecuta la un foc de tabara, in jurul caruia povestim despre aventurile zilei. Si apoi sa dormim comod in pat … in patul care se afla in cort! Pat, dus, toaleta, curent, mic dejun si cina calde.

Cum as putea sa va descriu serile din Serengeti, cand, sunetele povestilor vesele de vanatoare au fost inlocuite treptat de sunetele savanei? Sau dimineata din Ngorongoro cand am privit din balcon rasaritul soarelui si am asistat la trezirea la viata in caldera vulcanului? Am ratat si micul dejun – pur si simplu nu m-am indurat sa plec de acolo!

Una peste alta, game drive-ul in Tanzania m-a purtat intre serenitate si adrenalina, m-a umplut de bucurie si recunostinta. Au fost si momente coplesitoare, cand am avut senzatia ca mi-e ingaduit sa contemplu planul lui Dumnezeu cu noi, oameni si creatie. Stiu, pare exagerat – dar am sa revin intr-un articol dedicat la ce a insemnat game drive-ul pentru mine personal.

NOTA:

Conform acestor dorinte si experiente am facut si design-ul urmatoarei calatorii de grup in parteneriat cu Ultramarin, din ianuarie/februarie 2024. Te poti alatura grupului nostru daca iti place cum vedem noi game drive-ul si al nostru safari in Africa! Va fi si de data aceasta un grup restrans, pentru ca asa ni se pare ca e mai autentic un game drive.

Uneori programele noastre cuprind si observarea fenomenului Marii Migratii. Cea mai mare migrare terestra din lume are loc in Africa de Est. Intre lunile ianuarie si martie putem observa Mare Migratie in parte de sud a Serengeti, in zona numita Ndutu. In iunie-septembrie Marea Migratie se poate observa in zona de nord , la granita cu Kenya.

Anual, milioane de antilope gnu (wildebeest), insotite de zebre, migreaza din Parcul National Serengeti din Tanzania in Rezervatia Nationala Masai Mara din Kenya. In cautarea unor pasuni mai bune.

La inceput de februarie antilopele gnu sunt in perioada in care dau nastere puilor de gnu. Toate, deodata, intr-un interval limitat de timp, pentru ca apoi sa poata continua migrarea! Antilopele gnu sunt intr-o alergare continua, cu si fara scop. Alearga de bezmetice si in perioada in care li se nasc puii. Practic un pui de gnu se ridica in picioare imediat dupa nastere si de cele mai multe ori incepe sa alerge usor alaturi de turma.

In august, scena pe care o observam ca parte din Marea Migratie este mult mai dramatica. Turmele de gnu, insotire de zebre, aleg sa treaca apele involburate si locuite de crocodili a Raului Mara. Multe dintre ele devin astfel victime. Dar scena in care mii de antilope se arunca dramatic in ape este una ravnita de iubitorii vietii autentice a savanei africane. Cu frumusetile si cruzimile ei. Viata animalelor salbatice, asa cum traiesc ele de secole.

BONUS – curiozitati despre animalele savanei africane

Promit sa revin cu povesti mai putin pragmatice din fascinanta experienta a safari-ului. Pana atunci, iata 3 lucruri pe care in safari le-am aflat si eu. Tu poate le stii din documentare, dar e minunat sa le auzi povestite in timp ce te uiti la animalele in cauza, in savana!

Elefantii si mitul retragerii pentru a muri intr-un “cimitir” al lor

Elefantii au 6 randuri de dinti, pe care ii schimba aproximativ la 10 ani. Astfel, in jurul varstei de 60-70 de ani ei raman fara dinti. Drept urmare, pleaca in cautare de hrana moale, pe care o gaseste in zonele mlastinoase. Dupa scurt timp insa mor acolo, pentru ca nu reusesc sa isi procure o cantitate suficient de mare de hrana (consuma peste 200 kg de hrana pe zi). De aceea localnicii au crezut ca elefantii se retrag sa moara intr-un cimitir al lor.

Hipopotamul – cel mai mare ucigas de oameni din Africa

Avand o piele sensibila, care se deshidrateaza rapid, hipopotamul trebuie sa stea in timpul zilei in apa sau in apropierea ei. Prin urmare se hraneste noaptea, timp de  5-6 ore.

Cand se intoarce in zori la habitatul sau, gaseste adesea oameni care se aprovizioneza cu apa. Simtindu-si teritoriul amenintat, ataca.

Se pare ca astfel s-a inregistrat cel mai mare numar de decese in urma atacurilor animalelor salbatice asupra omului.

Impala si poligamia

Ei, bine, masculul impala chiar e impresionant. Usor inconstient, dar, da – impresionant!

Masculii impala se lupta intre ei pentru pozitia de mascul dominant intr-o turma. Odata castigata pozitia de mascul dominant, respectivul impala va sta cu o turma de pana la 100 de femele! Cat rezista? Intre o zi si o saptamana. Dupa aceea pierde pozitia in fata altui mascul dominant.

Masculii tineri si cei care nu sunt intr-o pozitie de mascul dominant traiesc separat, intr-un fel de club al burlacilor.

 


Calatoriile mele in Tanzania sunt calatorii de grup, carora le dau viata in parteneriat cu Agentia Ultramarin, avand rolul de tour leader. Astfel ca te pot invita si pe tine in urmatoarea noastra “iesire” : Safari in Tanzania & leisure in Zanzibar, 25 ian – 5 febr 2024


Ma poti urmari si pe:

si pe


Despre TANZANIA (si ZANZIBAR) am scris mai multe articole. Enjoy!


 

6 Comments

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...

%d bloggers like this: