Costa Rica,  Povesti de calator

Poveste cu lenesi din Costa Rica

Una dintre marile asteptari ale calatoriei noastre in America Centrala a fost sa ii intalnim pe dragalasii lenesi in Costa Rica!

Si i-am intalnit:

  • un lenes casnic dormind nestingherit printre crengile palmierilor din resortul nostru – o zi intreaga l-am gasit in aceeasi pozitie, doar capul si l-a miscat usor in alta pozitie,
  • altul agatat de cablurile electrice in Manuel Antonio – tragea un pui de somn acolo,
  • apoi prin padurile in care ne-am plimbat
  • dar – am avut si o intalnire mega inedita cu un lenes! Am sa v-o povestesc.

La pescuit de lenesi in Costa Rica

Tocmai ce ne imbarcasem de vreo 15 minute in calatoria pe ape spre inima padurii tropicale caraibiene, cand a inceput sa ploua. Da, stiam ca “rain forest” inseamna si ca mai putem prinde un dus de ploaie oricat ar fi el de sezon uscat … dar cam aveam toti mina aceea “chiar acum, cand am ajuns eu?! Pozele mele nu vor mai fi perfecte fara cer albastru si soare stralucitor”. Cu gandul asta ne uitam la apele raului cand am observat un ghem mare de blana care se misca cu incetinitorul parca prin apa.

“Un lenes!” – exclama ghidul “Ce face lenesul asta, are ganduri suicidale?”

Nu ca nu ar stii sa inoate lenesul, dar apa e populata de crocodili in Tortuguero, si cum lenesul se misca mega-incet, i-ar fi luat muuult timp sa traverseze bratul de apa, lat in aceea zona. Deci erau sanse mari ca lenesul nostru sa ajunga pranzul lui croco.
Capitanul a oprit barca sa observam lenesul, sa ii facem poze – chit ca asa ud si plouat nu era chiar fotogenicul lenes la care visam noi.
In mod straniu, lenesul a inotat drept catre barca noastra. Contrar obiceiurilor locului, de a nu interfera cu animalele salbatice, capitanul a hotarat sa ia lenesul in barca si sa il ducem pe malul celalalt unde urma sa fie in siguranta.

Da, am salvat un lenes din apele lagunei Tortuguero! Ma rog, am fost martori la aceasta salvare. Dar daca noi nu eram atunci in Costa Rica, oare mai avea drum capitanul pe acolo? Ei, vedeti? Deci am fost totusi parte activa la salvarea unui lenes in Costa Rica! 😊

Sigur, glumele curgeau dupa aceea actiune a noastra de salvare:

“ Ajunge lenesul acasa la nevasta dupa o saptamana:

– ce ti-a luat atata sa ajungi acasa? il cearta nevasta
– draga, te rog sa ma crezi, nu e vina mea! Am dat de un om nebun care m-a luat in barca si m-a dus pe malul celalalt!”

Las spre delectare mai jos poze si fimari cu lenesul salvat. Dar si cu lenesi pufosi dormind fericiti – prin palmieri sau agatati de cabluri aiurea prin oras.

Lenesii sunt mamifere din America de Sud si Centrala. Au marimi cuprinse intre jumatate de metru si 1,7 metri. Sunt doua tipuri de lenesi: cu trei degete si cu doua degete.

Leneșii se hranesc cu frunze, muguri, lastari si in mod ocazional cu insecte, reptile mici sau pasari.

Ghearele puternice ale lenesilor ii fac sa fie perfect adaptati stilului de viata arboricol,  permitandu-le o catarare facila pe ramuri. De asemenea, in blana lor traiesc alge albastre-verzi care imprumuta blanii o culoare verzuie, ceea ce rezulta intr-un bun camuflaj. Pe sol se deplasează cu greutate si viteza foarte redusa, de unde si denumirea de lenesi.

 


Daca vreti sa vedeti si voi lenesii dragalasi din Costa Rica, noi ne intoarcem in ianuarie 2023. HAIDETI cu noi!

https://calatorii.monicajurma.com/costa-rica-ian-2023-calatorii-de-grup/


Mi-ar face placere sa interactionam si pe social media:

si


Calatoriile mele in Costa Rica sunt calatorii de grup, desfasurate sub motto-ul meu preferat: “aventura la superlativ relaxare premium”. Acestor calatorii le dau viata in parteneriat cu Agentia Ultramarin, avand rolul de tour leader. Astfel, te pot invita si pe tine in urmatorul nostru circuit in Costa Rica.

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu urmatoarele mele iesiri in lume. Si pentru a citi articole noi despre locuri, oameni si experiente de prin calatoriile mele.

Poti lasa un mesaj si pe calatorii.monicajurma/contact  daca te interesezaza una dintre destinatiile de Calatorii de grup 2022


Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...

%d bloggers like this: