Calatorii de grup
Sfaturi calatorii

Cine se aseamana se aduna, si vede lumea impreuna! [Despre calatoriile de grup]

Despre calatoriile de grup as putea afirma ca se potrivesc oricui. Dar, nu oricine se potriveste pentru calatorii de grup!

De cand am pornit proiectul “Calatorii cu Monica Jurma”, am avut ocazia sa observ profilul “calatorului in grup”.  Ma refer la grupuri organizate de catre o agentie de turism, care au un insotitor – tour leader – pe toata perioada deplasarii.

Suntem tentati sa spunem ca in grup calatoresc cei care nu se descurca sa-si organizeze  singuri vacanta. Sau cei care nu stiu o limba de circulatie internationala. Dar motivatia celor care aleg acest tip de calatorii este in realitate mult mai complexa.

Vacante versus Calatorii

Inainte de a vorbi despre avantajele calatoriilor de grup, as vrea sa delimitam doua categorii de “produse” turistice: vacantele si calatoriile.

Indiferent ca sunt organizate individual sau sunt programe gandite si vandute de agentii de turism, eu as defini vacantele ca fiind zile dedicate odihnei. La malul marii, la munte, pe malul unui lac sau intr-o statiune balneoclimaterica. Zile de relaxare si reface fizica, psihica si emotionala, zile in care eliminam orice forma de stres. Vacantele sunt ocazii bune de reconectare emotionala cu partenerul de viata sau cu familia extinsa, daca avem si copii. La fel de bine pot fi zile de distractie impreuna cu prietenii.

Calatoriile pe de alta parte, presupun, din punctul meu de vedere, aventura descoperirii de locuri noi din lumea aceasta mare. Calatoriile nu exclud oboseala fizica si stresul! Mai ales daca acceptam definirea inclusiv  a bucuriei intense ca o forma de stres emotional. Noutatea, in antiteza cu familiarul, este o forma de stres. Iar atentia in cadrul calatoriilor este de obicei indreptata catre obiectivele vizitate, chiar daca bucuria este traita “impreuna”.

Calatoriile sunt una dintre marile bucurii ale vietii mele. Am fost mereu atrasa de ele si la randul lor m-au ales “sa le reprezint”.

Cine sunt cei care ma insotesc de obicei? Putem defini “categorii” de oameni care aleg calatorii de grup?

Persoanele “single”. Din motive de siguranta sau din dorinta de a impartasi bucuria calatoriei cu cineva. In acesta categorie majoritatea sunt femei. Nu stiu de ce. Si barbati sunt la fel de multi “single”, si totusi ii vedem rar inscrisi in calatorii. Probabil are legatura cu faptul ca si in familii, femeile sunt in proportie de 80% factor decizional in privinta vacantelor familiei.

Persoanele care calatoresc single. Dar au un partener de viata. Insa partenerul de viata nu isi doreste sa exploreze lumea, sau dintr-un motiv sau altul nu poate. Admir maxim aceste cupluri. Acestia sunt oameni care sunt impreuna dar isi dau unul altuia liberatea de a-si urma visurile. Inclusiv pe acelea de a vedea lumea. De altfel, aici se vede mai pregnant diferenta dintre vacanta si calatorii: vacantele poate parea nefiresc sa nu le petrecem impreuna, insa calatoriile sunt o chemare – pe care poate nu ambii membri din cuplu o au!

Cei care isi doresc sa ajunga in locuri in care sunt recomandate calatoriile ghidate/insotite.

Si aici ma refer la ghidajul facut de oameni profesionisti din destinatiile vizitate. De ce? Sigur, uneori pentru siguranta. Sunt localitati/tari in lumea asta mare pe care nu le-ai asocia nicidecum, pe buna dreptate, cu ideea de locatie nesigura. Los Angeles este un astfel de exemplu. Si totusi, daca te urci in metrou si gresesti statia recomandata pentru promenada cu vreo 2 opriri, ajungi in ghetou … unde recomandarea este sa nu te opui daca ti se cere portmoneul!

Apoi, sunt tari cu oameni atat de diferiti cultural de noi, incat nu ne-am descurca singuri. Sau limbile de circulatie internationala pe care noi, europenii, le cunoastem nu ne sunt de folos in locurile pe care dorim sa le vizitam (locuri mai putin frecventate de marea masa de turisti).

Sau, sunt calatorii-experiente care ar avea un pret prohibitiv daca ar fi experimentate individual/in cuplu (un exemplu ar fi safari in Africa, unde game drive-ul se face in jeepuri de cate 6 persoane, conduse de sofer-ghid experimentat).

Cei care apreciaza tovarasia altor calatori cu care impartasesc aceasi pasiune. Serile petrecute “impreuna” dupa o zi de aventuri sunt mai vesele si animate de amintirile colective de peste zi. Nu intotdeauna prietenii de familie sunt si tovarasi de calatorii. Dar de multe ori tovarasii de calatorii devin prieteni de-o viata.

Mai sunt si persoanele care doresc sa exploreze lumea dar  considera ca nu ar putea sa o faca fara ajutor: ori ca nu au abilitatea sau timpul necesar de a organiza o calatorie intercontinentala, ori ca nu cunosc nici o limba de circulatie internationala, etc

Mai este o categorie de oameni care imbratiseaza modalitatea aceasta de calatorie. Cei care au experimentat o calatorie individuala si nu au fost multumiti de rezulatat: fie au ratat puncte de atractii ale destinatiei pentru ca au aflat prea tarziu de existenta lor sau de diverse reguli ale locului (bilete luate in avans, sarbatori sau alte motive pentru care nu se poate vizita un loc,etc), fie au pierdut prea mult timp cu organizarea, fie au estimat gresit bugetul sau au ajuns sa se cazeze in locuri nepotrivite, etc

Asadar, calatoriile de grup se potrivesc oricui. Dar, nu oricine se potriveste pentru calatorii de grup!

Despre cine este vorba?

Persoanele care vor mereu sa fie in control, si nu pot delega conducerea. Indiferent ca este o calatorie organizata intre prieteni sau de o agentie de turism, cineva trebuie sa isi asume conducerea grupului. In cadrul calatoriilor organizate de agentii de turism, o persoana este angajata sa faca acest lucru. Pentru bunul mers al calatoriei, membrii grupului trebuie sa aiba incredere in tour leader, sa urmeze programul stabilit de la plecare dar si posibilele modificari ale programului aparute pe parcurs.

Cei de la polul opus: nu vor sa aiba program exact. Acestia de obicei confunda calatoriile cu vacanta. Nici mie nu imi place sa imi sune ceasul in vacanta si iubesc spontaneitatea. Dar in calatorii, ratarea unui obiectiv pentru care am calatorit pe alt continent, nu merita o ora de somn in plus dimineata!

Apoi persoanele care au probleme de punctualitate. E foarte important pentru confortul psihologic al grupului ca toata lumea sa respecte orele stabilite pentru plecari, intervalele orare stabilite pentru anumite obiective de vizitat.

Cei lipsiti de flexibilitate. O calatorie este o aventura in lumea mare. Oricat de bine ar fi organizata, variatii pot aparea. Sau: spuneam mai sus ca punctualitatea este esentiala pentru o calatorie reusita – dar asta nu inseamna ca o sa crucificam pe cineva care a intarziat 5 minute – tour leaderul va avea grija sa atraga atentia elegant, cu o gluma, cu o “amenda” intr-un fond comun de inghetata la finalul calatoriei, etc

Cuplurile care au nevoie sa se reconecteze emotional sau cele care sunt atat de “la inceput” incat partenerii nu-si pot lua privirea unul de la celalalt. Se poate intampla ca o calatorie de grup sa fie stanjenitoare – pentru cuplul in cauza sau pentru restul grupului.

Dar hey! Daca te-ai regasit cumva in ultimele puncte, mai uita-te odata peste avantajele calatoriilor in grup. Merita sa predai temporar controlul, sa iti antrenezi punctualitatea, sa accepti putina flexibiliate si sa te inscri intr-o calatorie in care sa impartasesti cu altii pasiunea legata de un loc. Mai ales daca esti  aliniat(a) emotional cu perechea ta, respectiv cand puteti privi in fata voastra, tinandu-va de mana, si nu doar unul la celalalt 🙂

Pentru inspiratie, las mai jos cateva imagini din calatorii de grup care mi-au imbogatit viata cu experiente de neuitat si cu prieteni faini!


Calatorii de grup in care ma poti insoti in anul 2020, dupa ce trecem cu bine de COVID-19, le gasesti aici:

Calatorii cu Monica Jurma si Ultramarin in 2020


Daca ti s-a parut util articolul pe care tocmai l-ai citit, te invit sa ma urmaresti si pe:

si pe


 

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...