Israel,  Povesti de calator

Ierusalim. Pe Drumul Crucii spre Inviere [Text si imagini]

De la Drumul Floriilor la Drumul Crucii

Am povestit intr-o nota de bucurie despre Ierusalimul aflat sub semnul Drumului Floriilor . Este, din punctul meu de vedere, prima parte a ceea ce ar trebui sa insemne un pelerinaj in Ierusalim. Ba chiar si o lectura despre Ierusalim (link articol: Ierusalim. Pasind in icoana Floriilor). Pentru pelerini dar si pentru turisti.

Muntele Maslinilor l-am coborat pe Drumul Floriilor, pornind de la Biserica Tatal Nostru. Si am ajuns la baza lui, in Gradina Ghetsimani.

Ghetsimani este locul din care va invit sa ne continuam calatoria prin Ierusalim.

O calatorie cu pasii prin Ierusalimul de astazi, ca pelerini sau turisti. Dar si o calatorie spirituala, pe urmele lui Iisus. Nu doar ca o comemorare a celor intamplate in urma cu 2000 de ani, ci si ca o calatorie fara timp, in spatiul din inima noastra. Pe care sa o transformam in  Ghetsimani, Golgota, Mormant si Cer pentru Inviere.

Gradina Ghetsimani si Biserica Tuturor Natiunilor

Cu maslini batrani integrati azi intr-o gradina frumoasa, acest loc face trecerea perfecta intre bucuria locurilor vizitate pe Muntele Maslinilor si apropiata intrare in Vechea Cetate a Ierusalimului.

Gradina Ghetsimani este unul dintre locurile preferate de rugaciune ale lui Iisus. Dar este si locul agoniei Sale. La fel cum este si locul in care Mantuitorul este prins si dus la “judecata”. Locul sarutului lui Iuda, ramas simbol peste timp pentru fatarnicie.

Astazi se mai pastreaza doar o parte din vechea livada de maslini,  avand in vedere ca s-a construit intre timp aici Biserica Tuturor Natiunilor (sau Basilica Agoniei). Numele ei vrea sa sublinieze faptul ca la constructia superbei basilici au contribuit mai multe tari (12 la numar).

In interiorul bisericii cel mai mult atrage atentia altarul, in fata caruia se afla asezata insasi piatra pe care Iisus a stat si S-a rugat pentru Sine, dar  si pentru intreaga lume. Superbe sunt si mozaicurile ce reprezinta scene precum Iisus rugandu-Se consolat de un inger, Prinderea lui Iisus, Sarutul lui Iuda.

Insa, in Gradina Ghetsimani, cred ca primim si cheia in care putem intelege tot ceea ce urmeaza. Cruce, Moarte si Inviere.

Si anume: vointa si lupta pentru viata aceasta, dar acceptand voia Tatalui.

(…) si ingenunchind, Se ruga

Zicand: Parinte, de voiesti, treaca de la Mine acest pahar. Dar nu voia Mea, ci voia Ta sa se faca. (Luca 22, 41-42)

Pe strazile Cetatii Vechi ale Ierusalimului . Spectacol uman, suc de rodii, saluri de cashmir si lumanari

Imi place sa privesc oamenii in calatoriile mele. Prin ei, adaug o noua dimensiune  locurilor vizitate. Ei bine, intrand in Cetatea Ierusalimului, am avut brusc senzatia ca vad lumea toata! Indience in sari, negrese cu turbane, chinezi, crestini ortodocsi, toti am venit sa ne amestecam pe strazile evreilor si arabilor care isi au caminele in acel loc. Din senzatia ca esti figurant la turnarea unui film te trezesc doar soldatii foarte seriosi si real inarmati care pazesc intrarile in Cetatea Ierusalimului.

Intram in Cetate pe Poarta Leilor. Ghidul ne roaga sa stam grupati, pentru ca strazile sunt aglomerate. Si ca acest lucru sa fie realizabil, facem o pauza inainte de a porni pe strazile intortocheate. Pauza o facem la un magazin/terasa unde ne putem hidrata. Ei bine, aici intra sucul de rodie in scena. Va spun cu mana pe inima, si cu iertare pentru frivolitate: acea taraba cu sucul ei de rodii este parte integranta din amintirea mea despre Ierusalim si inceputul Drumului Crucii! Stors pe loc, cu presa manuala, din fructe stivuite in mici munti, sucul acela de rodii e chiar un reper.

Daca esti turist in Ierusalim, scena este specifica unui oras care reproduce trecutul si vinde prezentului. Vinde savoarea locului si suvenituri specifice. Iti vinde sandale din piele de camila asa cum purta Iisus. Chiar acolo, langa shaormeria cu mirosuri ademenitoare.  Ai si atelierul de arta langa, cu Ierusalimul pictat sau fotocopiat, numai bun de luat acasa. Mai fa doi pasi, si gurmandul din tine e iremediabil cucerit! Ai ajuns la baclavale, knafe si curmale imbracate in ciocolata. Apoi doamnele sigur vor dori sa cumperi cel putin 3 saluri din cashmir! Grija mare, au efect hipnotic salurile astea. Eu am venit acasa cu 11 (unsprezece!).

Daca esti pelerin in Cetatea Veche, pentru ca pe aici trece Drumul Crucii Lui Hristos, sigur ti-a spus deja ghidul ca vei avea ulterior programului de pelerinaj timp individual pentru shopping si pentru gustari. Timp sa simti pulsul locului asa cum este el astazi. Asa ca rezisti fara probleme la tentatiile tarabelor. Asta pana incep sa apara lumanarile. Mare ispita cu ele. Te tot intrebi, oare ai luat destule? Oare chiar te pierzi de grup daca te opresti sa mai iei un manunchi?

Vobesc de acele manunchiuri de 33 de lumanari subtirele (numarul anilor petrecuti de Hristos pe pamant), pe care le poti aprinde la candela de la Mormantul Sfant. Le lasi sa arda putin, apoi, stinse, le aduci acasa pentru tine si pentru cei carora vrei sa le aduci un crampei din pelerinajul tau.

 

Drumul Crucii, sau Via Dolorosa

Randurile de mai sus pot parea superficiale in contextul in care vorbim de strazile Ierusalimului pe care Iisus si-a purtat Crucea. Dar sunt necesare. Pentru ca trebuie sa mergem pregatiti pentru realitatea faptului ca Ierusalimul pasilor lui Iisus nu este un muzeu. Nu este un spatiu de reculegere. Chiar daca gasim pe parcurs oaze in care sa ne tragem sufletul. Biserici si capele.

In cei 2.000 de ani de la trecerea Lui pe cararile prafuite ale Ierusalimului, istoria omenirii si-a urmat cursul, arhitectura orasului la fel. Astazi pe acolo este un cartier musulman, cu tarabe de la care se poate cumpara orice.

Asa ca trebuie sa mergem pregatiti sa impartim in doua etape experienta Cetatii Vechi a Ierusalumui:

  • Pelerinajul, care porneste de la Poarta Leilor, aflata in Cartierul Musulman. Parcurgem Drumul Crucii pana la Sfantul Mormant. Acesta se afla in Cartierul Crestin al Orasului Vechi al Ierusalimului.
  • Vizita turistica, care poate fi facuta dupa ce pelerinajul ia sfarsit.

Asadar, sa pornim pe urmele pasilor lui Iisus, cu smerenie, vazand cu ochii mintii poticnirile  Sale sub greutatea Crucii.

Harta celor 14 Opriri pe Drumul Crucii

Vom face popasuri acolo unde gasim cele 14 Opriri ale Patimilor Domnului. Le stiu acum si dupa nume. Pe toate cel 14 in parte. Dar cu mana pe inima va spun ca nu le-am stiut cu exactitate nici dupa primul pelerinaj, nici dupa al doilea.

Insa am avut emotia! Mi s-a inscris Drumul acela in inima, pe masura ce inaintam spre Golgota! Bucuria ca am facut si eu un pas micut spre locul fizic in care a trait si a patimit Domnul meu.  Dupa atatia si atatia pasi pe care El I-a facut catre mine, oriunde ma aflam. Dupa atatea care mi le-a iertat. Incepand cu rastignirea Lui cea dintai, si pana la cuiele pacatelor pe care le tot bat in palmele Sale, pana in ziua de astazi.

Drumul Crucii, Ierusalimul tot, e o emotie. E traire. De Bucurie, de pocainta, de plans eliberator. Drumul Crucii e si o lectie, daca mergem pregatiti pentru ea. Eu am fost binecuvantata sa pasesc in locurile sfinte cu indrumatorul spiritual alaturi. Si cu un grup de prieteni din comunitatea stransa in jurul parintelui. Mare ne-a fost bucuria, pentru ca am trait-o impreuna, asadar – inzecit! E drept ca si de plans am plans mai usor, pentru ca ne erau scut bratele parintelui si ale prietenilor.

Asadar, iti voi scrie mai jos denumirile Opririlor pe care Iisus Le-a facut impovarat de Cruce. Dar aceste denumiri le poti tu umple de sens daca traiesti Drumul Crucii. Intr-un pelerinaj in Tara Sfanta. Sau intr-un curs biblic tinut cu iubire de parintele tau. Ideal amandoua. Sau citind din Sfanta Scriptura.

Sigur, te poti uita si la un film. In plina pandemie de coronavirus sigur nu pleci la Ierusalim si nici la cursuri biblice nu poti participa.  Patimile Lui Hristos, a lui Mel Gibson, ti-l recomand cu mare drag.  Si daca vei vedea/revedea filmul zilele acestea, m-as bucura sa identifici locurile din imaginile pe care ti le atasez si eu.

Ok, pornim. Primele doua Opriri ale lui Iisus, pe Drumul Crucii, se afla pe teritoriul Pretoriului (Fortareata Antonia), urmatoarele sapte – in Orasul Vechi, iar ultimele 5  pe teritoriul Bisericii Sfantului Mormant.

1. Curtea casei lui Pilat – Judecata lui Hristos şi condamnarea la moarte

2. PretoriulPunerea Crucii pe umerii Domnului şi pornirea spre Golgota

Intram intr-o curte frumoasa, cu tufe mari de flori, parfumate. Iasomie, trandafiri. Astazi, este curtea Manastirii catolice care apartine calugarilor franciscani.

Insa inimile noastre sunt deja pe Drumul Crucii. Ne aflam in zona curtii casei lui Pilat. Pe locul judecatii,  flagelarii, condamnarii,  si “incoronarii” cu coroana de spini a lui Iisus.

Intram pe rand in cele doua capele, numite sugestiv Capela Biciuirii si Capela Condamnarii.  Ne rugam. Pentru iertare. Pentru ce altceva te-ai putea ruga intr-o biserica aflata pe locul in care omenirea a strigat “Rastigneste-L!” ?

In pardoseala Capelei Condamnarii regasim dale mari, originale (din  Lithostrotos, am aflat). Este locul „pardosit cu pietre” care aduce la viata Evanghelia, amintind de soldatii care aruncau sortii pentru hainele lui Hristos.

Hristosul nostru, care a pornit chiar de aici, in ceea ce avea sa devina pentru eternitate masura suprema a Iubirii. Jertfa de sine.

Primul Popas al Drumului Crucii este chiar vis-a-vis de locul Popasului al 2-lea, din Manastirea Franciscana. Este pe teritoriul unei scoli functionale, motiv pentru care pelerinii nu au acces. Locul isi deschide insa portile pentru procesiunile din fiecare vineri, cand calugarii franciscani strabat Drumul Crucii.

3. Prima cadere a Mantuitorului sub povara Crucii

Simon din Cirene mi-a venit in minte imediat ce am ajuns in Capela care marcheaza al 3-lea Popas al Crucii, si prima cadere a Mantuitorului.

Basorelieful cu Iisus cazand sub greutatea Crucii este atat de “viu”, incat l-am cautam cu ochii mintii pe Simon, sa Il ajute … dar inca nu era momentul lui.

Capela mai este numita si Capela Poloneza, dat fiind faptul ca a fost amenajata prin donatiile facute de un grup de soldati polonezi, ca multumire pentru ajutorul primit in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

4. Intalnirea Domnului cu Maica Sa pe Drumul Crucii

Traditia ne spune ca Maica Domnului a reusit sa isi vada Fiul de aproape pentru cateva momente, pe drumul calvarului.

Ce o fi fost in sufletul ei de mama? Cum ar fi vrut, El, in firea Sa omeneasca, sa isi imbratiseze mama? N-ai cum sa nu fi patruns de intrebarile acestea, in linistea din Biserica armeneasca.

La subsolul bisericii se pastreaza mozaicul numit „Sandalele Mariei”, din secolul al V-lea. Doua  urme de sandale care amintesc de pasii Maicii Domnului.

5. Simon din Cirene ridica Crucea Domnului, pentru a-L ajuta

Drumul Crucii, chiar si in varianta actuala, devine mai abrupt aici. Daca pana acum am pasit pe stazile insesizabil inclinate, de acum Via Dolorosa va urca treapta cu treapta spre Golgota.

In acest loc, Traditia ne spune ca, sub povara Crucii, Domnul a trebuit sa se sprijine. Urma palmei Lui s-a imprimat in piatra. Se pastreaza pana astazi aceasta piatra, in zidul capelei franciscane aflate aici.

Pentru a grabi inaintarea Omului sleit de puteri, soldatii romani

„au silit pe un trecator, care venea din tarina, pe Simon Cirineul, tatal lui Alexandru si al lui Ruf, ca sa duca crucea Lui” (Marcu 15, 21).

 

6. Intalnirea Domnului cu Veronica pe Drumul Crucii

Bunatatea Veronicai, careia i s-a frant inima de mila fata de suferinta Domnului, a lasat omenirii prima icoana.

Tanara, iesind din casa, a sters fata plina de sange a lui Iisus cu o mahrama. Imaginea Chipului Sau a ramas imprimata pe bucata de panza.

Astazi, pe locul intalnirii Domnului cu Veronica, se afla o biserica inchinata Sfintei Mahrame. In  dreapta intrarii in biserica se afla un stalp din piatra, incastrat in zid, pe care este inscriptionat numele celei de-a sasea opriri de pe Drumul Crucii.

7. A doua cadere a Mantuitorului 

Locul este marcat de o capela franciscana, ce pastreaz o coloana din vechea poarta pe care a fost scos Iisus. Se numea Poarta Judecatii, deoarece pe aici erau scosi din cetate cei condamnati la moarte.

N-ai cum sa nu te gandesti la faptul ca in urma cu cateva zile, Iisus intra pe o alta poarta a Ierusalimului, intampinat ca un imparat, cu ramuri de maslin si finic.

8. Întalnirea Domnului cu femeile mironosite

O cruce sculptata in zidul Manastirii Ortodoxe Sfantul Haralambie, ne indica Oprirea a 8-a. In locul in care Iisus se adreseaza femeilor ce ii plangeau soarta.

„Fiice ale Ierusalimului, nu Ma plangeti pe Mine, ci plangeti-va pe voi insiva si pe copiii vostri” “Caci daca se fac aceste lucruri copacului verde, ce se va face celui uscat?” (Luca 23, 28 si 31)

Pe langa cruce apare si inscriptia IS.HS.NI.KA, adica  Iisus Hristos Biruitorul.

9. A treia cadere a Mantuitorului pe Drumul Crucii

Ultimua Oprire de pe Drumul Crucii, inainte de a ajunge la Biserica Sfantului Mormant. Aceasta se gaseste langa intrarea in Manastirea Sfantul Antonie a comunitatilor copte, respectiv etiopiene. A treia cadere este marcata de o coloana romana din piatra.

De aici, drumul spre Biserica Sfantului Mormant este destul de alambilicat. Surprinzator, trece efectiv prin capela etiopiana.

Aceast loc, in care mereu am vazut oameni din comunitatea etiopiana, negri, mie imi aminteste de Iubirea nemarginita a Lui Iisus. A venit pentru poporul ales pe pamant dar ne-a imbratisat pe toti, a trimis apostolii in toate zarile pamantului pentru a propovadui Evanghelia.

 

Pelerinajul pasilor nostri ajunge la Biserica  Sfantul Mormant unde se afla ultimele cinci opriri.

Intre timp, pelerinajul inimii noastre, este sub semnul durerii. L-am adus pe Hristos pe Golgota!

10. Golgota – dezbracarea Domnului de hainele Sale

11. Iisus este batut in cuie pe Cruce

12. Moartea Domnului pe Cruce

Golgota cea imensa, in care a fost infipta acum 2000 de ani Crucea Lui Hristos, astazi se afla in interiorul Bisericii Sfantului Mormant.

La intrarea in curtea Bisericii Sfantului Mormant, in dreapta, gasim treptele care urca spre Golgota. Aici vom gasi o incapere cu doua altare, separate doar de doua coloane.

Primul altar, numit “Fecioara Durerilor”, apartine catolicilor si este inaltat pe locul in care Iisus a fost dezbracat de vesminte si apoi pironit pe Cruce, sub ochii mamei Sale. Deasupra altarului vedem un mozaic impresionat care ilustreaza momentul.

Al doilea altar, ortodox, se numeste „Paraclisul Sfanta Golgota”. Acesta se inalta chiar deasupra Golgotei.  Sub altar, un disc de argint, indica locul unde a fost infipta Crucea Mântuitorului.

In roca se vede si acum fisura cauzata de cutremurul care a avut loc in momentul in care Domnul Si-a dat duhul.

Iar de la ceasul al saselea s-a facut intuneric peste tot pamantul pana la ceasul al noualea. Iar in ceasul al noualea a strigat Iisus cu glas mare, zicand: Eli, Eli, lama sabahtani?, adica: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit? (Matei 27, 45-46).

Dupa aceea, stiind Iisus ca toate s-au savarsit acum, ca sa se implineasca Scriptura, a zis: Mi-e sete. Si era acolo un vas plin cu otet; iar cei care Il lovisera, punand in varful unei trestii de isop un burete inmuiat in otet, l-au dus la gura Lui. Deci după ce a luat otetul, Iisus a zis: Savarsitu-s-a. Si plecandu-Si capul, Si-a dat duhul. (Ioan 19, 28-30).

Soarele s-a intunecat, iar catapeteasma templului s-a sfasiat pe la mijloc.  Si Iisus, strigand cu glas tare, a zis: Parinte, in mainile Tale incredintez duhul Meu. Si acestea zicand, Si-a dat duhul.” (Luca, cap 23, 46)

 

13. Coborarea Domnului de pe Cruce – Piatra Ungerii

Coboram de pe Golgota, cateva trepte. Gasim aici Piatra Ungerii, o lespede de piatra trandafirie. Dupa traditie, acesta este locul unde Trupul Mantuitorului a fost uns cu miresme.

„Dupa acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar intr-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca sa ridice trupul lui Iisus. Si Pilat i-a dat voie. Deci, a venit si a ridicat Trupul Lui.

Si a venit si Nicodim, cel care venise la El mai inainte noaptea, aducand ca la o suta de litre de amestec de smirna si aloe.

Au luat deci Trupul lui Iisus si l-au infasurat in giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de inmormantare la iudei” (Ioan 19, 38-40).

14. Punerea Domnului in Mormant si Invierea 

“Iar in locul unde a fost rastignit era o gradina, si in gradina un mormant nou, in care nu mai fusese nimeni ingropat. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru ca mormantul era aproape.” (Ioan 19, 41-42).

Sfantul Mormant se afla in partea de vest a Bisericii Sfantului Mormant, sub cupola prin care in fiecare an, de Sfintele Paste, coboara Lumina.

Sfantul Mormant are forma dreptunghiulara si interiorul este impartit in doua. Prima parte este Paraclisul Ingerului si aminteste de vestea cea mare pe care ingerul Domnului, sezand pe o piatra, a dat-o femeilor sfinte in dimineata Invierii.

Apoi se intra in camera propriu-zisa a mormantului. Imediat in dreapta se afla Stanca ce a servit drept pat funerar pentru Trupul Mantuitorului, de vineri seara pana in zorii zilei de duminica.

Pelerinajul, asadar, il facem pe Drumul Crucii, un drum al calvarului la care Fiul lui Dumnezeu S-a lasat supus. Atingem Golgota, atingem Piatra Ungerii si intram in Sfantul Mormant.

Dar toate acestea nu le facem cu disperare! Ci cu speranta! Pentru ca stim ca Drumul Lui Iisus nu se termina cu Drumul Crucii, si nici cu ingroparea Sa.

Drumul Lui este de 3 zile. Cu Crucea pe umeri – vineri. In adancul iadului – sambata. Pentru a-i ridica de acolo pe toti osanditii, incepand cu protoparintii omenirii, Adam si Eva.  Acasa, la Tatal Ceresc – duminica.

Hristos A Inviat!

 

 

 

 

 


Despre Tara Sfanta am mai scris si:


Daca ti-a placut acest subiect si vrei sa afli cand public urmatorul articol, inscrie-te pentru newsletter!
Ma poti urmari si pe:

si pe


 

2 Comments

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...