Preventie si vaccinare in cazul calatoriilor in tari exotice
In comunitatile de calatori pasionati se vorbeste mult despre vaccinarea dinaintea calatoriilor in tari exotice: sa o facem sau sa nu o facem? Sa renuntam la o destinatie din cauza unor avertismente de pe site-ul MAE sau nu? Desigur, trebuie tinut cont de aceste avertismente, dar pana la un punct si in scopul de a ne informa, altfel nu mai mergem nicaieri! In orice calatorie exista elemente de risc, ca sa nu mai pomenim ca nici in propriul oras nu suntem feriti de pericole. Insa, informarea este absolut necesara!
Preventie si vaccinari impotriva unor riscuri medicale
Sigur, daca vaccinarea este obligatorie pentru intrarea intr-o anume tara, lucrurile sunt simple: vrei sa mergi acolo, te supui regulilor – te vaccinezi! La intrarea in tara ti se va cere certificatul international de vaccinare, care se elibereaza doar de catre cabinetele de vaccinari internationale notificate de catre Ministerul Sanatatii.
Discutiile apar acolo unde vaccinarea dinaintea calatoriilor in anumite tari exotice este la nivel de recomandare. Aici, cred ca lucrurile sunt simple daca ne facem temele vorbind cu oameni abilitati de pregatirea lor medicala. Sigur, daca vi se pare dificila decizia, puteti cere mai multe pareri – de la mai multi medici epidemiologi – apoi sa decideti in cunostinta de cauza. Lucrurile se complica doar atunci cand intram in polemica pe grupuri de social media, unde isi da cu parerea toata lumea despre orice. Intr-un final, decizia este una personala, iar discutia cu un medic poate fi una personalizata: despre sistemul tau imunitar, cat vrei sa stai in aceea tara , ce zone vei frecventa, etc
Tocmai de aceea, dupa o discutie pe care am avut-o cu doamna doctor Gratiana Chicin, medic primar epidemiolog din Timisoara, m-am gandit sa las scris aici, cu permisiunea doamnei doctor, recomandarile generale care mi-au fost mie expuse in privinta vaccinari dinaintea calatoriilor in tari exotice. Aici, in mod special Asia. Din acest stadiu poate incepe discutia personalizata a fiecaruia dintre noi.
Vaccinuri universal valabile pentru calatoriile internationale
1. Difterie tetanus pertussis sau difterie tetanus poliomielita (in functie de tara de destinatie). Un vaccin care desi a fost administrat in copilarie, ar trebui repetat la fiecare 10 ani la toti adultii. Vaccinarea consta intr-o singura doza.
2. Vaccin impotriva hepatitei A, o boala frecventa in multe tari, mai ales in cele cu igiena deficitara. Vaccinul se face in 2 doze la 6 luni si este valabil 10 ani. Dupa 45 ani cele 2 doze sunt valabile pe viata. In cazul in care o persoana a avut hepatita A, nu mai este necesara vaccinarea.
3. Pentru Asia se recomanda si vaccinul pentru febra tifoida. Vaccinul se face o singura doza si este valabil 3 ani
Aceste vaccinuri sunt recomandate si pentru Sri Lanka, Maldive si Thailanda (nota necesara intrucat acest material a fost pregatit si cu gandul la calatorii de grup in aceste destinatii despre care am mai discutat, inclusiv: Thailanda, noiembrie 2022 )
Alte riscuri:
– Maldive este considerata o tara cu risc de infectie cu Zika, de aceea ar fi recomandat ca femeile insarcinate sa nu calatoreasca
– O alta afectiune frecventa este febra Dengue care se transmite prin tantari. Masurile de protectie impotriva tantarilor: ne dam cu repelant – luat de acasa sau de la orice farmacie locala, si purtam pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga la rasarit si la apus, cand tantarii sunt activi. Dintre repelantii de tantari, cei mai eficienti sunt cei pe baza de DEET.
– In situatii cand deplasarea presupune explorarea unor pesteri, contactul cu animale salbatice este recomandata si vaccinarea antirabica, preventiv.
Toate vaccinurile pentru cele 3 tari (Maldive, Sri Lanka si Thailanda) sunt recomandate si nu obligatorii.
In cazul calatoriei in tari precum Malaesia, Myanmar, Indonezia, Philipine este obligatorie vaccinarea antipoliomielita atestata cu certificat international de vaccinare.
Eliberarea acestor certificate se face doar de catre cabinetele de vaccinari internationale notificate de catre MS.
Ideal ar fi ca vaccinurile sa se administreze cu o luna inainte de plecare.
Costuri (preturi informative, valabile in octombrie 2021, la Cabinetul medical de epidemiologie Profilaxia, Timisoara)
- consultanta 120 lei
- certificat international 30 lei
- vaccin hepatita A 240 lei
- vaccin febra tifoida 200 lei
- vaccin difterie tetanus poliomielita 180 lei
- vaccin difterie tetanus pertussis 320 lei
Va las mai jos si datele de contact ale cabinetului, precum si ale doamnei Dr. Gratiana Chicin:
• Centru Medical Profilaxia Timisoara: www.ghidulmedical.com/profilaxia
• Dr. Gratiana Chicin, medic primar epidemiolog, Tel. 0721-261932
Calatorii minunate va doresc, sa ne vedem cu bine pe toate continentele lumii!
Daca ti s-a parut util articolul pe care tocmai l-ai citit, te invit sa ma urmaresti si pe:
- pagina de facebook dedicata calatoriilor: www.facebook.com/calatoriimonicajurma
si pe
- Instagram www.instagram.com/monicajurma