Italia,  Povesti de calator

Apropie-te de Capri cu grija – e seducatoare!

Capri este o mica bijuterie a Marii Mediteraneene. Un amestec splendid de natura luxurianta, istorie, arta si cultura a relaxarii la superlativ.

Frumusetea si rafinamentul insulei Capri a fascinat imparati, filozofi, poeti, scriitori si artisti ai tuturor timpurilor.

Pentru Imparatul Augustus  insula era Capri Apragopolis – Orasul dulcei leneveli, si a vrut-o in posesia sa. A si cumparat-o, in anul 29 î.Hr, construindu-si mai apoi un palat. Urmandu-i, Tiberius si-a petrecut aici ultimii 11 ani din viata si a construit mai multe vile.

Capri a fost si destinatia preferata a aristocratiei italiene, britanice si franceze. Ilustrii vizitatori ai insulei si-au gasit inspiratia sau odihna in acest paradis idilic. Romancierul englez Charles Dickens,  scriitorul german Thomas Mann, poetul chilian Pablo Neruda.

Pentru Axel Munthe, renumitul medic si scriitor elvetian, Capri a fost revelatie, obsesie si mai apoi vis devenit realitate.

Iar pentru Friedrick Krupp, marele magnat german, Capri a fost inspiratie si forta vitala.

Prezentul difera doar prin posibilitatile evoluate ale oamenilor. Se adauga la lista celor dornici sa ajunga in Capri “jet set”-ul international. Dar si turistii de o zi, veniti cu ferryboat-urile din Sorento si Napoli.

Jet set – termen folosit pentru acea parte a societatii instarite care calatoreste prin lume cu avioane personale. Intr-o incercare de a cumpara timpul, pana la urma. Si de a cuprinde toata frumusetea lumii.

Astazi, natura isi etaleaza frumusetile identic turistilor de o zi precum si turistilor pentru care Capri este un stil de viata. Cumva, aici, acest lucru este posibil.

Insula Capri si ale ei orasele, Capri si Anacapri

Descoperind Capri, romanii spuneau ca aceasta bucata de pamant este un capriciu al zeilor!  Insula toata are cca 10 km² , iar splendoarea ei vine atat din peisajele cu vegetatie abundenta de pe intinsul insulei, cat mai ales din intalnirea dramatica a coastelor sale abrupte cu marea de un albastru intens.

Datorita suprafetei mici, aproape oriunde te-ai afla ai o panorama spectaculoasa asupra Marii Tireniene si Golfului Napoli, incercuit de Ischia, Napoli, Vezuviul cu norii lui trandafirii de fum, Sorrento si in departare Muntii Apennini.

Pe insula s-au format 2 comunitati, astazi 2 orasele.  Anacapri si Capri. Diferite intre ele, completandu-se mininunat ca si experienta turistica. Dar intr-o rivalitate locala care vine din cele mai vechi timpuri.

Axel Munthe consemneaza In Cartea de la San Michele rivalitatea dintre locuitorii din Anacapri si caprioti:

“Dar Gioiei nu-i placu deloc idea. O carare in trepte, sapte sute saptezeci si sapte de trepte, taiate in stanca de insusi Timberio, se intindea in sus, pe flancul muntelui. (…) La capatul treptelor se afla Anacapri, dar numai “gente di montagna” (oamenii muntelui) traiau acolo, oameni foarte rai cu totii!”

“Annarella fusese o data in Capri, in ziua nuntii sale, dar fiica sa Gioconda nu a fost acolo niciodata. Capri era plin de “gente malamente” (oameni rai)! “

Chiar si poarta care a marcat in trecut granita dintre cele doua localitati purta in numele sau  rivalitatea dintre cele doua orase: Porta della Defferenzia.

Pentru noi, turistii, atat Capri cat si Anacapri sunt minunante, impreuna cu oamenii de acolo. Oameni opsitalieri, plini de viata si bucurie.

Anacapri, partea mai linistita a Insulei Capri

Pozitionarea la o altitudine de 300 de metri a dat numele localitatii. Simplu, Anacapri! Pentru ca ana, in greaca veche inseamna “deasupra”.

Pana in 1877 singurul mod de a ajunge aici era acea scara la care face referire Axel Munthe. Scala Fenicia. Treptele, 777 in scrierea lui Munthe, 921 dupa Wikipedia prezentului, pornesc de la portul Marina Grande. Traversand in urcare gradini si vii, se intersecteaza astazi cu drumul modern.

Partea mai discreta a insulei, Anacapri, este linistita, suspendata deasupra apelor dar si a timpului. Casele traditionale varuite in alb inca sunt insiruite pe stradutele din centrul vechi, gradinile si colinele isi pastreaza abundenta aproape subtropicala.

Ne-am plimbat pe stradutele linistite ale diminetii de inceput de octombrie. Intre Villa de la San Michele si casele delicate ale oraselului e o distanta de minute, care, daca este parcursa dinspre villa lui Axel Munthe spre oras, ne poate plasa inca in 1875. Abia cand boutique-urile cochete se deschid distanta se mareste, iar shoppingul ne aduce rapid in secolul XXI.

In centrul vechi case si vile albe incununate cu bougainvillea se transforma pentru vizitatori in terase, gelaterii, restaurante sau mici magazine elegante. Sau hoteluri fermecatoare, cu piscine private si interioare cu un design rafinat, ale caror gradini terasate privesc spre mare.

Villa San Michele din Anacapri – visul dintr-o zi de vara a tanarului Axel Munthe

Pentru a intelege farmecul pe care acest loc il poate exercita asupra oamenilor, aruncam o privire in trecut din locul care a dainuit pana astazi, Villa San Michele ridicata de Axel Munthe.

Villa San Michele scruteaza zarile de pe stanca ce ii este temelie, suspendata deasupra celor 921 de trepte ale Scarii Feniciene. Privelistea de aici pur si simplu iti taie respiratia!

Construita pe locul uneia dintre vilele imperiale ale lui Tiberius, vila lui Munthe include si capela San Michele, care a si fost inspiratie pentru tot acest complex. Tot ce se vede astazi deriva din visul nebunesc a lui Axel Munthe. Calatorind aici in tinerete, in 1876, a fost fascinat de coexistenta in acest loc a splendorii naturii, a unei capele medievale in ruine, si a gospodariei traditionale in care vita de vie a proprietarului crestea printre coloane de marmura romana.

Munthe nu era un om bogat. Cumpararea proprietatii  era un vis greu de atins, pe care insa l-a urmat pana  a devenit realitate. Villa San Michele a fost construita fara arhitecti profesionisti, dupa schitele lui Munthe si cu munca depusa de localnici. Toate vestigiile arheologice dezgropate in timpul construirii vilei, apartinand vechii vile romane, au fost inglobate in noua constructie sau au ajuns elemente de decor in gradinile si interioarele sale.

Astazi, o gradina mare terasata, cu coloane si logii, leaga casa de capela renovata, care functioneaza ca biblioteca. Gazduieste obiecte arheologice, lucrari de arta, si un sfinx enigmatic.

Proprietatea este deschisa vizitatorilor iar in serile de vara se tin aici  si concerte, la apusul soarelui.

Autobiografia lui Axel Munthe, Cartea de la San Michele, surprinde si etapele in care a fost construita Villa San Michele

“Ajunseram in cele din urma la capatul celor sapte sute saptezeci si sapte de trepte si pasiram printr-o trecatoare boltita. Ne aflam in Anacapri. Tot golful Neapolelui se intindea la picioarele noastre. (…) Chiar deasupra capetelor noastre, tintuita pe stanca abrupta ca un cuib de vulture, se afla o micuta capela in ruine. (…)

<<- Cum se numeste micuta capela? – San Michele!>>

San Michele! Repeta ca un ecou inima mea. In via de dedesuptul capelei se afla un batran care sapa brazde adanci in pamantul dulce-mirositor pentru vita cea noua. (…) Munca grea, spuse, pentru ca pamantul era plin de roba di Timberio: coloane, capiteluri, fragmente de statui.(…)

Ce ganduri indraznete imi fulgerasera prin creierul meu agitat cand el spusese ca nu apartine nimanui capela? De ce nu as cumpara eu casa lui Mastro Vincenzo si as uni capela si casa cu ghirlandele de vita de vie si alei de chiparosi (…)

Imi vreau casa deschisa soarelui si vantului si glasului marii, ca un templu grecesc, si lumina, lumina, lumina pretutindeni!

Vreau coloane de marmura pretioasa, care sa sustina logii si arcade, fragmente minunate din vremurile trecute raspandite pretutindeni prin gradina mea, capela transformata intr-o biblioteca linistita.

Iar aici, unde stam, cu aceasta minunata insula inaltandu-se ca un sfinx din apa marii de sub picioarele noastre, aici chiar vreau un sfinx de granit din patria faraonilor! “

Cartea de la San Michele (link) se poate comanda si online.

Este despre implinirea unui vis legat de Capri, dar si despre menirea medicului, despre dragostea de oameni, devotament si daruire.

Axel Munthe (1857 – 1949), personalitate complexa si medic exceptional al vremurilor sale, si-a riscat viata  in timpul Primului Razboi Mondial, al epidemiei de holera, al dezastrelor naturale ale vremii, desi ar fi putut sa ramana la distanta, in siguranta.

Din Anacapri spre Monte Solaro

Frumusetea salbatica marcanta a peisajului se poate descoperi cel mai bine urcand pe Muntele Solaro. Fie pe jos, pe un traseu de cca o ora, fie cu telescaunul, in 15 minute. Ambele variante ofera momente de incantare maxima.

Pentru drumetie sunt doua trasee, potrivite pentru oricine are o conditie fizica decenta.

Noi am ales telescaunul (cu plecare din Piazza della Vittoria), si pentru a economisi timp, dar si pentru promisiunea unei privelisti de un pitoresc aparte.

Experienta este redata cel mai bine in imagini. Adaugati din imaginatie adierea vantului si fosnetul vegetatiei care se intinde sub picioarele noastre.

 

Monte Solaro si a lui panorama asupra intregului Golf Napoli

Cu o altitudine de 589 m, Muntele Solaro este cel mai inalt punct de pe insula. La fel ca intreaga insula, este format din roci calcaroase. Impunatorul Monte Solaro isi adjudeca si unele dintre cele mai spectaculoase privelisti.

Faraglioni, formatiunea stancoasa emblematica a Insulei Capri, pare sa fie de aici la picioarele statuii Imparatului Augustus. Iar pe vreme insorita se cuprinde cu privirea de aici Golful Napoli, Golful Salerno, pana la Insula Ischia si Muntii Apenini.

Monte Solaro a fost de-a lungul timpului un loc preferat de pictori, datorita panoramelor largi, pline de splendoare.

Capri – partea vibranta a insulei cu acelasi nume

Atmosfera vibranta a oraselului Capri vine intr-un contrast perfect cu farmecul discret al Anacapri.

In localitatea care poarta numele insulei gasim muzee in aer liber, cum ar fi Gradinile Imperiale ale lui Augustus, Villa Jovis sau Drumul pietonal, scenic a lui Krupp. Tot aici gasim insa si faimoasa Via Camerelle, strada magazinelor de lux, a celebrilor creatori de moda – muzee la randul lor pentru turistul de rand.

Totul parca este tinut in echilibru in jurul celebrei “La Piazzetta” – Piazza Umberto I. Aflata in imediata apropiere a centrului vechi a orasului,  micuta piazzeta este una dintre cele mai stilate si la moda din lume! Cunoscuta si drept “the sitting room of the world”.

Un exemplu. Ne hotaram sa luam o masa frugala – o pizza, nimic complicat – pe o terasa draguta. Aflam ulterior ca este restaurantul preferat al mai multor staruri precum Maria Carey, Sarah Jessica Parker, Beyonce. Ca au trecut pe acolo si Spilberg, Agassi, Stalonne, Ronaldo,  si lista continua. In imagini, daca doriti, pe site-ul Restaurantului Aurora .

Daca ne desprindem de viata sociala de la terasele piazzetei, obiectivul principal imediat vizibil este turnul cu ceas. Cu un design foarte frumos, este si acesta un simbol al Insulei Capri. Care a inspirat si o linie chic de ceasuri, Capri Watch  .

De aici pleaca stradute intesate cu cafenele, restaurante, boutique-uri elegante, magazine de suveniruri.

La finalul cate unei stradute, ti se taie respiratia! Ai ajuns intr-un punct de belvedere, cu panorame mirifice asupra golfului, cu ambarcatiuni plutind deasupra marii de un albastru intens, cu stancile emblematice Faraglioni in fundal.

Una dintre plimbarile mele preferate

porneste din Piazza Umberto si coboara pe Via Vittorio Emanuelle, pe o straduta chic, cu ale ei “muzee” Dolce &Gabana, Prada, Chanel, Fendi, Hermes, Dior, Miu-Miu  & Co.

Chiar daca nu vei cumpara nimic din aceste magazine, merita sa le observi. Au o clasa si o eleganta aparte, cu un parfum discret. Fetele – “shop assistant”, ai impresia ca defileaza pe un podium cand vin catre tine. Discret si cu o elegant retinuta,  pentru ca scopul lor este sa te faca sa te simti tu bine.

Intrand pe Via Federico Serena, printre  hotelurile de lux din zona, trecem si pe langa Grand Hotel Quisisana, resedinta lui Krupp in perioada in care a stat in Capri. Hotelul este si astazi unul dintre cele mai exclusiviste spații de cazare din lume. Membrii caselor regale, staruri de peste tot din lume, il aleg pe perioada sederii in Capri.

Cotind pe Via Matteotti lasam in urma luxul creat de om si ne lasam fermecati de opulenta naturii. Suntem pe o strada impodobita cu vegetatie mediteraneana, si mergem in paralel cu marea, care straluceste in stanga noastra.

Apoi, se deschid in fata noastra Gradinile lui Augustus

Astazi parc public,  Gradinile poarta in timp amprenta prezentei in Capri a industriasul german Friedrich Alfred Krupp.

Alfred Krupp nu reusea sa ajunga suficient de repede de la resedinta sa, Grand Hotel Quisisana, la Marina Piccola, unde era ancorata nava sa de cercetare a biologiei marine. De aceea, a cumparat intreaga zona pentru a construi drumul care ii poarta si astazi numele. Asa au aparut si Gradinile lui Augustus, care la inceput s-au numit Gradinile Krupp.

Amenajate in superbe terase cu vedere la mare, gradinile adapostesc specimene de plante ornamentale si flori din flora bogata a insulei Capri.

In Gradinile lui Augustus, din punctul  Belvedere Cannone, se deschide o panorama de 180 de grade a insulei Capri. Se vad de aici Muntele Solaro, golful Marina Piccola si faimoasele stanci Faraglioni.

Via Krupp

Drumul pietonal Via Krupp coboara in zig-zag pe coasta, de la o altitudine de 100 metri, si conecteaza Gradinile lui Augustus cu micutul port Marina Piccola.

Via Krupp, construita intre anii 1900 si 1902, este o arta in sine, iar panorama pe tot parcursul drumului este magnifica. Mai mult, la finalul lui, se afla si una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei.

Drumul este utilizabil si in prezent, chiar daca periodic il gasim inchis, din cauza renovarilor. E unul dintre motivele pentru care trebuie sa ma intorc in Capri!

Suveniruri din Capri – sau ce sa mai iei cu tine acasa in afara de amintiri

Din Capri ar trebui sa te intorci cu limoncello! Pentru tine, in primul rand. Astfel, cand vei vrea sa retraiesti  vreo dupa-amiaza perfecta cu miros vara, sa degusti bautura pe care capriotii se lauda ca ar fi produs-o primii! Ei spun ca oriunde poti sa bei lichior de lamaii, dar limoncello este numai unul, si este acela din Capri!

Un lucru e clar – limoncello este simbioza perfecta intre culoare, aroma si aceea … stralucire a lamaii culese dintr-o livada mediteraneana scaldata in soare!

Ceramica din Capri. Poti sa iei suporturi de pahare, numere de casa, boluri de toate dimensiunile, pana la seturi intregi de farfurii sau o masuta de gradina. Unele obiecte sunt unicat, pictate manual. Desigur, obiectele voluminoase le expediaza ei la domiciliul tau.

Capri Watch. Daca iti plac ceasurile, poti lua acasa chiar orologiul din Piazza Umberto! 🙂 Dupa cum spuneam, orologiul acesta este un simbol al insulei. Avand un design foarte frumos, a inspirit si o linie chic de ceasuri, Capri Watch.

Daca nu vrei un suvenir care sa iti aminteasca mereu sus si tare de Capri, ci poate ceva care sa iti sopteasca discret ce fain a fost in vacanta de pe insula, ai la indemana solutii nenumarate: de la bijuterii, articole vestimentare din fibre naturale pana la creatii ale marilor designeri de moda. O esarfa Hermes cred ca trece elegant testul unui suvenir.

Cate zile dedicam unei vizite in Capri?

In urma calatoriei mele in Capri, as spune ca sunt mai multe posibilitati de a vizita insula, in functie de scopul calatoriei (vacanta de relaxare sau tur prin Italia), precum si de bugetul de timp si bani alocat calatoriei:

  • Vacanta de 4-7 zile de relaxare pe insula, cu plimbari, baie si plaja in golfurile ei. Vizitat vilele emblematice, astazi muzee. Incercat cafenelele, gelateriile, tavernele. Luat cina in restaurante cu panorame splendide, in timp ce soarele apune in mare. Si sa nu uitam de iubitorii de shopping: in Capri avem magazine ale marilor case de moda ale lumii.
  • Vizita de 1 zi pe Insula, cu sosire dimineata devreme si plecare seara tarziu. Perfect in cazul unui tur prin Italia. Se pot vizita pe repede-nainte cateva locuri minunate, se pot “fura” si momente de contemplare a panoramei splendide de pe insula. Este timp pentru un pranz cat si pentru un tur cu barca in jurul insulei. Fara de care sunt convinsa ca nu putem spune ca am fost in Capri. Se pleaca de pe insula cu dorinta de a reveni pentru o vacanta.
  • Varianta de mijloc. 2-3 zile in care putem intr-adevar vizita in liniste locurile emblematice de pe insula. Ne putem plimba in gradini cu vegetatia minunata si ne putem odihni pe plajele insulei. Avem timp sa navigam in jurul insulei, ideal cu un capitan-ghid, pentru descoperi toata frumusetea naturala a insulei. Sculpturile pe care natura le-a facut pe coasta insulei se intrec in spectaculozitate cu grote si plaje care se succed privirilor.

Varianta de mijloc este potrivita si pentru cei care cauta o vacanta, dar si pentru cei care sunt intr-un tur prin Italia, in Regiunea Campania. Care de obicei include coasta amalfitana, Sorento, Napoli.

Cateva recomandari in plus:

  • Exista oferte de vizite in Capri pentru ½ zinu merita. Minimum pentru a avea o impresie despre acest loc, fara pretentia de a fi simtit spiritul locului, este 1 zi intreaga
  • Clima moderata a insulei ne recomanda vizitarea ei din aprilie pana in octombrie. De notat ca in iulie si august este foarte aglomerat
  • Nu e recomandat sa venim cu masina proprie pe insula. Drumurie sunt inguste, iar in perioade de varf exista reglementari restrictive pentru turisti
  • Va pot recomanda si un site local pentru organizarea vacantei pe cont propriu: Capritourism.com

In loc de concluzie

Capri este un loc care trebuie vizitat macar o data in viata!

Poate te atrage statutul insulei de loc legendar, eleganta Piazzettei Umberto si a magazinelor de lux. Sau stancile dramatice care se intalnesc cu marea de un albastru intens pe plaje cu nisip fin. Ori poate viata de noapte colorata care se desfasoara sub lumina argintie a lunii si hotelurile celebre. Poate, esti printre cei atrasi de gandul plimbarilor in natura luxurianta a insulei, prin gradinile in care se plimba si Augustus, imparatul Imperiului Roman.

Ei bine, Capri ti le va oferi pe toate! Tu alegi ce va insemna pentru tine vacanta in acest loc magic, in care opulenta naturii face toate celelalte bogatii sa paleasca in importanta!

croaziera in Capri

In plus. O plimbare cu barca ne dezvaluie insula ca o sculptura.  Coastele-i calcaroase sunt brazdate de grote pe care marea si lumina le personalizeza, creand efecte spectaculoase.

Navigarea cu un “capitan-ghid” are avantajul unor descrieri savuroase, cu detalii pe care nu le gasim in orice ghid scris.

Croaziera in jurul insulei am descris-o in amanunt aici. Nu rata Capri vazut de pe mare!

Inscrie-te pentru newsletter  ca sa nu ratezi urmatoarea iesire in lume!


Despre Italia am mai scris si:


Ma poti urmari si pe:

si pe


2 Comments

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...

%d bloggers like this: