Arome Provensale in Banat – excursie de o zi marca Ultramarin
Ne bucuram in Banat de relaxare in privinta iesirilor in natura, la terase, restaurante in aer liber. Nu doar pentru ca “avem voie”, ci si pentru ca judetele din vestul tarii (Timis, Arad, Caras) sunt de vreo doua saptamani o zona fara cazuri noi de infectie cu Covid-19, sau cu maxim 1-2 cazuri/zi.
In acest context Ultramarin a propus o excursie in Banat, prima de dupa perioada de izolare. O iesire la aer, cu opriri in locuri care mai de care mai inmiresmate: gradina de trandafiri, gradina de mirodenii, degustare de vinuri, lan de lavanda. Va povestesc spre final si despre avantajele unei excursii in grup organizat, chiar si in zonele apropiate noua, zone in care putem merge individual. Insa vreau sa vorbesc mai intai despre locurile de poveste in care am fost.
Intr-o singura zi, am ajuns, in tihna, in 7 locuri. Si am intrat in povestile de viata a 3 oameni, care traiesc cu pasiune pentru ceea ce fac.
Excursie in Banat: Eutopia Gardens – o poveste cu flori
Primul om-poveste al zilei a fost doamna Mihaela – Aurora Buzatu. A venit special in dimineata de duminica pentru a ne intalni si pentru a povesti personal despre proiectul Eutopia Gardens. Despre cum, in viziunea sa, Eutopia va deveni o gradina cu renume international, un parc emblematic si o destinatie turistica atractiva. Atata pasiune este imprimata povestilor despre trandafiri – in iunie trandafirii stapanesc parcul – despre parc, despre cum a luat el fiinta! Si fiecare aspect pragmatic al plantelor, al parcului, este impletit cu povesti traite impreuna – om si natura. Cu greutati, cu reusite, cu pierderi si descoperiri, dar mai presus de toate cu bucurii!
Numele parcului, Eutopia, inseamna “Loc frumos” (in greaca “eu” inseamna frumos, iar”topos” loc). Iar parcul se afla in apropierea localitatii Mândruloc (mândru in grai ardelenesc insemnand frumos).
Noi am ajuns in Eutopia in iunie, si ne-am imbatat de mirosul trandafirilor! Peste 10.000 de tufe din circa 1.800 de soiuri sunt acum înflorite.
Insa frumusetea parcului, intins pe 24 de hectare, este schimbatoare. Spre exemplu, daca il vizitam in martie, suntem intampinati de un covor de lalele, narcise, irişi si zambile, intalnind cea mai puternica coloristica din intreg anul.
In aprilie, mai, preiau stafeta specii diverse de bujori, clematide si incepe sa se coloreze rocaria.
Iunie, asa cum am constatat, e luna trandafirilor. Si, pe masura ce anotimpurile se deruleaza, Eutopia se imbraca mereu in haine noi, aratand vizitatorilor ce are mai frumos natura in perioada respectiva.
Parcul floricol se afla pe drumul naţional DN7, la o distanta de 10 km de Arad. Este deschis zilnic pentru vizitare oricui face o excursie in Banat si doreste sa faca o plimbare in frumos. Poate fi vizitat si virtual: Eutopia Gardens. Tot aici se si pot achizitiona pentru propria gradina plantele indragite la fata locului.
Excursie in Banat: Cramele Wine Princess , Balla Geza – povestea despre vinuri
Ei, asta e o poveste! Una in care esti musafir bine venit, dar nu poti sa faci ce vrei! Nu, aici stapanul nu e clientul – VINUL este! El, vinul, este cel care dicteaza regulile. De un vin bun te apropii cu noblete, iar “noblesse oblige”.
Povestea Cramei Balla Geza incepe acum 20 de ani in regiunea viticola Minis-Maderat.
Din nou, am avut privilegiul sa fim intampinati de omul care este sufletul locului, oenologul Balla Géza. Intalnirea cu astfel de oameni, care iubesc cu adevarat ceea ce fac, este intotdeauna inspirationala. N-ai cum sa nu te intrebi daca si tu, la randul tau, faci in viata ceea ce cu adevarat iti da Bucurie la finalul zilei.
Am avut parte de prezentarea Cramelor. Am aflat cum se produce vinul alb, rose, rosu, linistit sau frizzante. Cum se “vinifica” vinurile albe si rose in tancuri mari din otel, cu temperaturi controlate. Dar si cum se imprima vinului rosu arome speciale de vanilie, de ciocolata amaruie sau cafea prajita – un trend al timpurilor noastre – prin pastrarea in butoaie “ barrique”, special “arse” in interior in asa fel incat sa dea vinului aceste arome.
A urmat degustarea. Noi, fiind grup, am ales o degustare personalizata, de 6 soiuri, gandindu-ne ca degustarea clasica de 9 soiuri ar fi putut incheia prematur excursia.
Dr. ing. Balla Geza, expert degustator si autor de carti de specialitate este si Lector universitar la catedra de Viticultura si Vinificatie la doua facultati din Cluj si Targu-Mures. Si da, gazda minunata la Cramele Wine Princess, unde are un scop clar definit. Acela de a contribui la dezvoltarea culturii consumului de vinuri in Romania.
Scuzandu-se, domnul Balla Geza ne spune ca, tocmai de aceea, nu se poate servi masa la Restaurantul Cramei decat in cadrul unei degustari de vinuri.
Ritualul de degustare al vinului, prezentat cu stil de un profesionist si redat succint aici de un amator
- Ridicam paharul, ne uitam la culoarea si limpiditatea (luminozitatea) vinului. Vinul trebuie in prima faza sa placa ochiului: sa aiba o culoare placuta si sa fie curat. Culoarea vinului este prima care ne vorbeste despre calitatea vinului.
- Analizam aroma vinului. Imprimam vinului o miscare de rotatie in pahare pentru eliberarea aromelor. Apoi , ducem paharul la nas si tragem aer de 2-3 ori. Aroma trebuie sa fie placuta, curata. Sa ne aminteasca flori, plante, fructe sau condimente. Si sa nu sugereze mirosuri straine (spre exemplu miros ranced)
- Introducem vinul in cavitatea bucala. Dar nu il inghitim imediat. Imprastiem vinul cu ajutorul limbii in intreaga caviatate bucala. Astfel, punem in contact vinul cu papilele gustative de pe suprafata limbii si de pe partea exterioara a gingiilor. Mai ales la vinurile rosii, pe partea exterioara a gingiilor primim cele mai importante informatii despre vin: gustul, continutul in zaharuri – daca vorbim despre un vin dulce, despre plinetea, despre continutul in alcool, aciditatea vinului.
- Apoi, desigur, vinul trebuie inghitit.
- Mai avem de facut un test. Tragem aer in gura. Vedem cat dureaza gustul vinului in cavitatea bucala dupa ce am tras aer. Cu cat dureaza mai mult gustul, cu atat zicem ca vinul este mai lung. Cu cat este mai “lung vinul”, cu atat este mai de calitate.
- Vorbim despre vin. Nu trebuie sa fii specialist ca sa vorbesti despre el. Iti spui parerea in cuvintele tale: cum percepi culoarea, ce iti sugereaza aroma.
Important:
Tinem paharul de vin de picior sau de talpa, nici intr-un caz de partea de sus a cupei. In caz contrar, se va realiza un transfer termic de la mână către cupa de vin, fapt ce va influența temperatura optimă pentru degustare.
Mai multe despre Cramele Wine Princess –Balla Geza gasiti aici.
Gradina cu Mirodenii a Doamnei Doina – povestea discreta cu miros de MasterChef
Mie imi plac plantele aromatice si condimentele naturale. Chiar imi plac!
Dar pana ieri n-am stiut ca busuiocul, una dintre plantele mele preferate, are o familie asa de mare! Busuioc dulce, busuioc rosu, busuioc cu gust de ardei, busuioc-lamaie, busuioc-scortisoara. Da, da, am intalnit toata familia busuiocului meu drag ieri, in Gradina cu Mirodenii din Paulis a Doinei Ciuban.
Gradina cu Mirodenii, asezata cuminte la poalele dealului, este, de cativa ani buni, micul paradis al Doinei Ciuban. Isi incepe ziua vizitand plantele, vorbind cu ele. Daca e zi buna le da buna-dimineata. Daca se vesteste arsita, le spune ca o mama buna “Suportati, ca deseara ne racorim”!
Doina Ciuban cunoaste nevoile fiecarei plante in parte. Astfel, ne-a povestit ca randurile nu sunt intamplator aranjate! Atunci cand unei plante ii prieste mai multa umbra, o va sadi langa o planta mai inalta, in asa fel incat aceast din urma sa o umbrasca partial. Si, desigur, gradina este organica iar plantele sunt prelucrate doar manual.
In Gradina cu Mirodenii de la Paulis si-au gasit locul plante aromate traditionale romanesti, dar si aduse de peste tot din lume. Menta si familia ei – menta anason, menta olandeza, menta rosie, menta lamaita, oregano, maioran, rosmarin, tarhon aromat, salvie, fenicul aromat, flori comestibile si multe altele.
A fost o bucurie sa ma aflu in Gradina. Plantele bine ingrijite sunt frumoase, iar mirosul lor – splendid.
Am fost intampinati cu racoritoare din siropuri naturale si cornulete fragede cu mirodenii din belsug. Am ales siropul de busuioc rosu, racoritor revigorant si un cornulet cu rozmarin aromat.
Iar la plecare, din “camara” Gradinii am putut cumpara pentru acasa plantele admirate in gradina, inclusiv in varianta asezate cuminti in saculeti si borcanase.
“Pamantul iti raspunde cu dragoste daca il respecti.” , spune Doina Ciuban.
Si ziua nu s-a incheiat …
V-am spus povestile a 3 locuri insufletite de oameni pasionati. Dar v-am promis o intreaga excursie in Banat!
Acum ca ma uit la ziua de ieri, ma si minunez ca au intrat atat de multe in ea. Ne-am facut timpul aliat, si in loc sa “treaca”, l-am “petrecut”. Adica ne-am bucurat de aceasta plimbare prin timp a unei zile de duminica de iunie.
Sa vedem ce bucurii ne-a mai oferit ziua!
Monumentul Eroilor de la Paulis
Monumentul Eroilor de la Paulis este inaltat in amintirea eroilor din Lupta de la Paulis din 1944. Aici, un detasament depasit mult numeric de inamic – trupele horthyste si armatele Reich-ului – a luptat vitejeste aparand frontul, pana la sosirea camarazilor. Cu pretul multor vieti.
Dar stiti de ce ne tot oprim noi aici? Pentru ca avem o nostalgie a copilariei, noi, cei ce am trait copilaria/adolescenta/tineretea pe vremea comunismului. Acesta era unul dintre locurile in care se obisnuia ca micii Soimi ai Patriei sa devina Pionieri. Plus ca orice excursie in Banat, organizata in scoli, se oprea aici. Si ieri ne-am trezit cantand “Am cravata mea, sunt pionier…” Si stiam versurile! A fost de mult – si ce bine ca vremurile s-au schimbat!
Biserica Romano-Catolica din Vinga
Este de fapt prima oprire a zilei, ceea ce ne bucura mult, fiind duminica. Suntem asteptati de preotul care ne si ghideaza prin istoria bisericii.
Este o biserica pe cat de impresionanta din exterior, prin arhitectura ei, pe atat de frumoasa, luminoasa si calda in interior. Contruita in stil neogotic, este inalta de 36 m, iar cele doua turnuri au 63 de metri inaltime. Este inchinata Sfintei Treimi.
A fost construita de comunitatea bulgara stabilita aici, in doar 2 ani- intre anii 1890 si 1892! Biserica a fost – si a ramas in timp – un simbol al prosperitatii si coeziunii comunitatii bulgare din Vinga. Toata comunitatea a contribuit pe atunci – cei mai instariti cu bani, iar cei in putere cu munca depusa. Traditia locului spune ca pana si copiii ajutau, dupa puterile lor.
Interiorul bisericii il gasim astazi impodobit cu 43 de statui de lemn, 9 altare, o orga si vitralii viu colorate. Remarcabil este faptul ca toate acestea sunt cele originale, construite acum 128 de ani, fara sa fi necesitat renovari. Culoarea statuilor a fost data de vopsele cu coloranti naturali, extrasi din plante, adusi din Tirol.
Biserica insa a trecut prin renovari in urma cu doar 10 ani, ceea ce o face sa arate astazi stralucitor!
Orga din biserica, construita in 1914, se poate mandri cu faptul ca este una dintre operele maestrului Wegenstein Lipot, din Timisoara. Orga, functionala si astazi, cu 2 manuale, 30 de registre si 1800 de tuburi, poate fi auzita in timpul slujbelor celebrate in biserica. Ocazional se tin si concerte de orga, cu instrumentisti invitati. Evenimente care atrag oamenii sa porneasca intr-o excursie prin Banat.
De cate ori am trecut pe langa aceasta biserica si am admirat-o doar din exterior, in mersul masinii! Ce usor trecem pe langa comori!
Basilica Papala si fosta manastire franciscana Maria Radna
Daca la Biserica de la Vinga ne-am inceput ziua dedicata excursie prin Banat, finalul ei ne gaseste la Biserica Maria Radna, in Lipova. Pe malul drept al Muresului, intr-un cadru pitoresc.
Aceasta Biserica, o bijuterie arhitecturala, are o mare insemnatate pentru comunitatile de credinciosi catolici, fiind loc de pelerinaj international.
Gratie faptului ca am calatorit in grup, am fost intampinati de ghidul bisericii care ne-a povestit despre istoria Basilicii, ca si constructie, dar si prin prisma oamenilor si intamplarilor care au influentat existenta lacasului de cult.
O comoara nepretuita a locului este Icoana facatoare de minuni Maria de pe Muntele Carmel. Icoana este o reprezentare a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Iisus in brate. Poate fi venerata deasupra altarului principal, incadrata de o rama splendida, o capodopera considerata cea mai insemnata lucrare de acest gen din spatiul sud-european.
Nu este nimic iesit din comun legat de calitatile artistice ale icoanei in sine. Tiparitura pe hartie din 1660, este dintre miile de acelasi fel. Un batran locuitor al Radnei a cumparat icoana din Italia si apoi a donat-o bisericii de atunci.
Insa in 1695 otomanii incendiaza capela franciscanilor din Radna si in mod miraculos, icoana tiparita pe hartie nu arde. A fost gasita mai apoi de credinciosi printre resturile carbonizate. In 1771 icoana miraculoasa primeste in dar podoaba nepretuita: marea rama de argint, opera mesterului aurar oficial al curtii imperiale vieneze, Joseph Moser.
Insa icoana este nepretuita pentru credinciosii din Dieceza de Timisoara si din intreaga euroregiune pentru minunile pe care le infaptuieste celor ce cred cu adevarat si cer ajutorul Fecioarei Maria.
In 1992 Sfantul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea confera bisericii titlul Basilica Minor.
Gradina cu lavanda de la Fibis – mov, mov, si inca putin mov
Dupa o zi atat de plina, oprirea in lanul de lavanda la final de zi, de excursie prin Banat nostru drag, avea menirea sa ne rasfete maxim toate simturile. Sa lenevim putin sorbind cafeaua sau limonada cu lavanda. Si sa rontaim fursecuri cu lavanda. Sa ne dam cu crema cu lavanda pe mainile deshidrate de la atata spalat –da, da, am fost precauti, ne-am spalat des pe maini!
Toate acestea in marea mov de lavanda inflorita minunat, in mirosul specific cu efecte calmante, la Lavanda De La Tara.
Desigur, erau in plan si cateva zeci-sute de poze cu norii mov in fundal, cu eu-relaxandu-ma in lavanda, eu-zambind in lavanda, eu-visand in lavanda, ati prins ideea. Ea, LAVANDA, trebuia sa ne puna in valoare!
Sa va zic cum s-a intamplat de fapt!
Dupa ce toata ziua soarele a stralucit magnific pe cer, norii i-au dat o pauza. Si pe cand ne indreptam noi spre Lavanda de la Tara, a inceput sa ploua de numa’.
Asa ca a picat partea cu relaxarea, si am dat-o pe inviorare. Pe repede-nainte am facut zecile de poze – cum, ati crezut ca ne-am lasat? – am baut cafeaua cu lavanda si restul am luat la pachet: fursecuri cu lavanda, creme cu lavanda si visul la relaxarea in lavanda.
La finalul unei zile minunate de iunie
A fost o zi minunata! A fost prima oara ca am calatorit atat de aproape de casa intr-o excursie organizata de o agentie de turism. Am vazut mereu utilitatea calatoriilor de grup, insa pe distante/perioade mai mari. Am si scris un articol despre asta: Cine se aseamana se-aduna si vede lumea impreuna
Asadar, ce avantaje mi-a adus calatoria de grup in aceasta excursie prin Banat:
- V-am spus povestile a 3 locuri insufletite de oameni pasionati. Ei bine, nu i-as fi intalnit intr-o iesire individuala.
In Eutopia Gardens m-as putea plimba oricand, dar doamna Mihaela Buzatu a venit sa ne intalneasca pentru ca a sunat-o Gabriela Percana.
La Cramele Wine Princess ne putem programa la o degustare de vinuri, angajatii cramei ne vor intampina cu drag. Dar a fost minunat sa il avem pe domnului Balla Geza sa ne vorbeasca despre cultura consumarii vinului
In Gradina cu Mirodenii, la doamna Doina nu cred ca as fi ajuns defel – cum sa intru in batatura femeii, sa o rog sa imi arate curtea si gradina personala? Nu m-as fi gandit la asta!
- La Biserica din Vinga, nu se poate “cumpara” timpul preotului, care ne-a povestit cu drag despre comunitatea bulgarilor, istoria locului si strans legat de acestea de istoria bisericii in care slujeste.
- La Basilica Maria Radna am beneficiat de timpul unui ghid profesionist. Acesta este disponibil doar pentru grupuri
- Sa nu mai spun de bucuria ca am putut toti participa la degustarea de vinuri 🙂
Pana la urma, gandul unei prietene care ne-a insotit in aceasta excursie in Banat, este cel care pune cel mai bine in context reusita acestei calatorii. Gabi Petcana gaseste astfel de oameni pasionati pe care ni i-a prezentat si noua, pentru ca ea este asemenea lor. Traieste cu pasiune ceea ce face. Turism de dragul de a conecta oamenii cu locuri autentice, locuri care au povesti prin ele insele sau prin oamenii lor. Acest lucru s-a vazut cel mai bine in aceasta perioada cand turismul este greu incercat. In plina pandemie i-am luat Gabrielei un interviu. Chiar si in acele zile a gasit o modalitate, un proiect, prin care sa fie aproape de turistii Ultramarin. Proiectul Ultrafood.
Interviul integral il gasiti aici: Prin Ultrafood ramanem aproape de turistii nostri
Cam atat despre a mea excursie in Banat, in cautarea aromelor provensale. Daca v-am inspirat, puteti participa la reluarea excursiei in 20 iunie – Bonus: este ziua recoltei in lanul de lavanda! Detalii pe site-ul ULTRAMARIN
Inscrie-te pentru newsletter ca sa nu ratezi urmatoarea poveste de calatorie!
Ma poti urmari si pe:
- pagina de facebook dedicata calatoriilor: www.facebook.com/calatoriimonicajurma
si pe
- Instagram www.instagram.com/monicajurma