13 motive in verde-albastru pentru o Croaziera in Capri [+imagini]
O calatorie in Capri ar fi incompleta fara croaziera in jurul insulei!
Coastele insulei imblanzite pe alocuri de vilele cocotate semet pe stanci. Dantelaria grotelor si pesterilor faurite de intalnirea dramatica dintre stanca si mare. Sculpturile facute de vant si ploaie in peretii de calcar ai insulei. Toate acestea se vad in toata splendoarea lor doar de pe mare!
Semnatura pe tot acest tablou este pusa de Faraglione, grupul celor 3 stanci emblematice pentru Capri. Acestea par sa se desprinda de insula mama si sa se aventureze in mare. Dar numai putin, atat cat sa fie inca recunoscute ca fiind parte din familia Capri.
Asadar, dupa ce ne-am plimbat pe insula, prin Capri si Anacapri, e timpul sa ne imbarcam!
Natura isi etaleaza frumusetile identic turistilor de o zi precum si turistilor pentru care Capri este un stil de viata. Cumva, aici, acest lucru este posibil.
Sigur, iahturile, hotelurile si vilele luxoase cu panorame superbe, plaje private, ajuta celebritatile sa beneficieze de intimitate. Sa se bucure de deplina imersiune in starea de contemplare a frumusetii paradisiace a insulei.
Imbarcati pe barcile noastre turistice, pozam si noi superbele iahturi, dar bucuria ne este absolut autentica aici, pe barca unde impartim spatiul cu alti turisti. Si recunostinta pare maxima pentru croaziera noastra in Capri, daca ne luam dupa exclamatiile de bucurie si veselia de grup. Capitanul ne trateaza cu ospitalitatea italiana cunoscuta, zambeste si face poze cu toata lumea. Toate fetele si doamnele sunt ”belle donne”. Iar domnii nu par sa aiba ceva impotriva!
Definitiv, navigarea cu un “capitan-ghid” are avantajul unor descrieri savuroase ale imprejurimilor, cu detalii pe care nu le gasim in orice ghid scris.
Sa inceapa distractia!
Din Marina Grande pornim in mica noastra croaziera in Capri
Cel mai mare si mai aglomerat port al insulei, Marina Grande. Nu ai cum sa-l ratezi. In spatele sau se inalta semet Monte Solaro.
Casele colorate insirate de-a lungul portului te fac sa tanjesti dupa o proprietate in Capri.
Plajele din zona sunt cele mai largi de pe insula, dar sunt departe de a fi si cele mai linistite. Restaurante, baruri, o aglomeratie vesela de turisti, de barci si iahturi, este ceea ce defineste atmosfera din Marina Grande. De aici pornesc si stradute inguste catre experienta unei zile pe insula Capri. Despre o zi pe Capri cat si despre Monte Solaro am scris aici.
Croaziera incepe bine – Benvenuti a Capri!
Dupa cateva minute de navigat pe marea de un albastru profund, capitanul ne atrage atentia spre o stanca din dreapta noastra. De acolo ne saluta cineva! Este Scugnizzo Gennarino!
Statuia de bronz reprezinta un copil care ne ureaza bun-venit in Capri. Desigur, ii raspundem toti cu fluturari din maini si salutul italian familiar noua, romanilor, “Ciao, ciao, ciao!”
“Scugnizzo” este un termen specific napoletan. Inseamna copil/tanar descurcaret si vesel, care petrece mult timp hoinarind pe strazi
Grotta del Corallo – prima grota intalnita in croaziera din Capri
In curand ne oprim in dreptul unei pesteri. Grota Coralilor. Prima dintr-un sir frumos de grote, fiecare cu o poveste proprie.
Grota Coralilor – sau Grota Rosie – isi trage denumirea de la coralii de culoare rosie care se ridica pana la suprafata apei, facandu-se vizibili cu usurinta.
Grotta Bianca
Grota Alba este foarte cunoscuta si cautata de vizitatori datorita multitudinii de stalactite si stalagmite, dintre care una cu o forma clara a Fecioarei Maria cu Pruncul in brate.
Majoritatea pesterilor de pe Insula Capri sunt cavitati destul de incapatoare formate in roca calcaroasa. Acestea au servit uneori navigatorilor drept refugii, pe timp de furtuna.
Iar Imparatul Tiberius a creat in Capri traditia ca pesterile acestea sa fie folosite ca nimfeum-uri. S-au pastrat urme sau marturii scrise despre statuietele nimfelor gasite in grote si zeificate in acele vremuri.
Nimfeum-ul este o pestera sau un “templu” format in natura, de obicei, dedicat unei/unor nimfe. Nimfa este un spirit mitologic al naturii. O divinitate feminina a unui ape pe care o locuieste, a unei paduri, a unui munte sau a altor locatii din natura. O personificare a fortelor naturii.
Arco Naturale, vazut de pe mare
O alta frumusete a insulei, care poate fi admirata de pe mare, in croaziera in jurul Capri, dar poate fi abordata si prin drumetii pe insula, este Arcul Natural.
Aceasta “sculptura” naturala ce mie imi seaman cu un elefantel, dateaza din paleolitic si este de fapt ceea ce a ramas dintr-o cavitate adanca a insulei. Odata cu ridicarea nivelului insulei au avut loc si alunecari de teren. Ca o marturie in timp, a ramas in picioare aceasta sectiune lata de 12 metri si inalta de 18 metri, a unei grote prabusite.
Arco Naturale, aflat acum mult deasupra nivelului marii, ofera o rama perfecta pentru pozele facute dinspre insula spre mare.
Villa Malaparte
Continuand navigarea observam si o vila incredibil pozitionata – Villa Malaparte. Conceputa in 1937, se spune ca vila aceasta este si un exemplu de arhitectura italiana moderna si contemporana.
Scoglio della Tartaruga
Testoasa de piatra ne aduce zambete pe buze. O stanca in forma de broasca testoasa, este ajutata de natura sa prinda viata: un copac a prins radacini chiar acolo, in asa fel incat broasca noastra pare ca isi intinde gatul pentru a se hrani din frunzele sale.
Magnificele Faraglioni – nu ai cum sa le ratezi in croaziera in Capri
Capitanul ne pregateste pentru apogeul calatoriei noastre pe mare: urmeaza sa admiram – si chiar sa trecem pe sub … Faraglioni!
Cele 3 stanci, denumite ca si grup Faraglioni, reprezinta unul dintre reperele Insulei Capri.
Minunat sculptate de valuri, vanturi si ploi, par sa fie 3 copii rebeli ai insulei mama care s-au aventurat in mare.
Faraglioni este termenul italian folosit pentru formatiuni stancoase de coasta si oceanice. Acestea sunt formate prin eroziune de catre valurile oceanului si sunt intalnite in apropierea coastelor mai multor regiuni ale Italiei.
Cele trei faraglioni capriote au si denumiri individuale:
- Stella, unita cu insula, 109 m
- Mezzo, 82 m
- Scopolo (sau Fuori), 106 m
Croaziera noastra in Capri ne-a adus in apropierea stancilor pe dupa-amiaza, cand soarele arunca acea lumina calda asupra creatiei, iar valurile marii sunt impodobite cu sclipiri jucause. Ne-am linistit si noi, pasagerii barcii. Maretia naturii, arta ei simpla dar indiscutabila, ne-a facut sa cadem intr-o placuta stare de contemplare.
Ne-am tinut respiratia, trecand pe sub Mezzo, cea mai jucausa dintre stanci: ea are o mica deschidere prin care pot trece barcile. Doar asa, ca sa fie mai interesant!
Scopolo insa vrea sa iasa in evident! Este locuinta unica in lume pentru o vietate! Da, Soparla Albastra (Lacerta viridens faraglionesis) este endemica in Scopolo!
Zoologul Theodor Eimer a studiat aceste soparle si a lasat si un desen al lor. In monografia sa din 1874, “O contributie la doctrina Darwinista”.
Conform ipotezei sale soparlele de pe Faraglioni au aceasta culoare albastruie in urma adaptarii la mediu. Scopolo, situandu-se in mare, este complet lipsita de vegetatie. Prin urmare, o culoare albastruie le asigura soparlelor o mai buna sansa de supravietuire in fata zburatoarelor rapitoare, fiind mai aproape de albastrul marii si griul rocilor pe care traiesc.
Portul Marina Piccola
Navigam in continuare spre coasta sudica a insulei, considerata a fi cea mai frumoasa. Aici se afla si pitorescul port Marina Picola.
Micut, cu plaje linistite dar bine dotate cu baruri si restaurante, Marina Picola are si avantajul de a oferi o priveliste splendida asupra Faraglioni. Cat sa stii unde te afli cand te trezesti din siesta de pe sezlong.
Statiunea chic, elitista, de astazi, cu greu aminteste de satul de pescari care a fost in trecut Marina Picola. Primele doua plaje s-au deschis dupa primul razboi mondial, iar anii ’30 au fost martorii inmultirii vilelor elegante prin gardinile de pe coasta.
In Portul Marina Piccola se poate ajunge, bineinteles, si din oraselul Capri. Una dintre optiuni este chiar drumul pietonal Via Krupp, care coboara in zig-zag pe coasta, de la o altitudine de 100 metri.
Via Krupp, construita intre anii 1900 si 1902, este o arta in sine, iar panorama pe tot parcursul drumului este magnifica.
Grotta Verde
Croaziera noastra in Capri continua. Lasam in urma plaja si gandul la siesta de pe sezlonguri, pentru ca ne asteapta alte locuri minunate de descoperit.
Grota Verde, numita si Grota de Smarald, isi datoreaza numele culorii splendide, verde intens, pe care o are apa in pestera. Aici se poate si inota.
Grotta dello Champagne
In Grota Sampaniei se poate intra doar inot, gura de intrare in pestera fiind joasa, sub apa.
Ne este evident de unde ii vine numele pesterii, dupa ce privim in directia ei: intalnirea marii cu stanca, deasupra gurii de intrare in pestera, creaza o tasnire de spuma asemanatoare cu cea de la deschiderea unei sticle de sampanie.
Plecam mai departe cu gandul bun de a sarbatori si noi deseara cu o sampanie aceasta zi splendida.
Faro di Punta Carena
Farul din Punta Carena domina coasta de sud-vest a insulei Capri. In fata farului, marea se intinde pana in Sicilia.
Acest far a fost construit in 1866, si este unul dintre cele mai importante faruri care vegheaza asupra Marii Tireniene, fiind si al doilea ca inaltime din Italia (dupa cel din Genova).
Plaja de la Punta Carena este scaldata de soare cat e ziua de lunga, iar apa este limpede precum cristalul. Asta si datorita faptul ca fundul marin coboara extrem de repede. La doar 500 de metri de coasta, este deja la 600 de metri adancime.
Se pare ca aceasta este plaja preferata a localnicilor.
Plaja nu este genul in care te simti rupt de lume. Asa ceva e greu de gasit pe micuta insula Capri. Gasim aici un club de plaja, cu ponton privat amenajat cu sezlonguri si trepte care coboara in mare. Dar si un restaurant preferat de romantici. Aici, cina este acompaniata de cantecul valurilor marii, iar razele lunii isi rad de cele ale lumanarii, in concurenta de a defini care este mai romantica.
Grotta Azzurra. The Blue Grotto. Grota Albastra – apogeul croazierei in Capri
Pestera marina cunoscuta sub numele Grota Albastra este o spledida compozitie de arta a naturii. Numele vrea sa reflecte culoarea spectaculoasa a apei, de un albastru electric, din interiorul pesterii. Insa unele locuri pur si simplu nu pot fi descrise in cuvinte, senzatiile trebuiesc masurate cu propriile simturi.
Grota Albastra nu este singura pestera marina din lume, insa conditiile de iluminare a ei fac acest loc atat de special, iar experienta traita de vizitator sa fie una ravasitoare.
Mark Twain, a imortalizat vizita in Capri, si impresiile sale din Grota Albastra, in Innocent’s Abroad:
“The waters of this placid subterranean lake are the brightest, loveliest blue that can be imagined. They are as transparent as plate glass, and their coloring would shame the richest sky that ever bent over Italy. No tint could be more ravishing, no lustre more superb. Throw a stone into the water, and the myriad of tiny bubbles that are created flash out a brilliant glare like blue theatrical fires. Dip an oar, and its blade turns to splendid frosted silver, tinted with blue. Let a man jump in, and instantly he is cased in an armor more gorgeous than ever kingly Crusader wore.”- *traducerea textului la finalul articolului
Cu riscul sa stricam poezia locului, sa vedem explicatiile motivului pentru care experimentam aici acest albastru atat de special.
Albastru de Grotta Azzurra
Ei bine, in modul in care patrunde lumina in grota gasim raspunsul la misteriosul albastru al apei.
Lumina din interiorul pesterii provine din doua surse.
Avem “poarta” din peretele pesterii, de circa 1.5 m diametru la linia apei. Pe aici se poate intra in grota. In barci cu vasle de mici dimensiuni, aplecati spre fundul barcii, in timp ce vaslasul se foloseste de lantul de metal fixat in peretii pesterii pentru a ghida intrarea barcii în grota.
A doua sursa de lumina este o gaura cu o suprafata de aproximativ zece ori mai mare decat prima, in apa, chiar sub intrare, fiind separata de acesta printr-un bloc de stanca. Lumina care patrunde prin deschiderea inferioara, este principala sursa de lumina in interiorul pesterii si sursa efectelor speciale pe care le observam.
Pe masura ce lumina patrunde prin apa in pestera, reflexiile rosii sunt filtrate si numai lumina albastra intra în grota. Astfel, obiectele sau o mana introduse in apa din pestera par de culoarea argintie.
Senzatia ca lumina vine de dedesubt si ca apa din pestera este mult mai plina de lumina decat aerul, este una magica!
Desigur, intrarea in grota se poate face numai atunci cand valurile sunt mici, iar marea este calma.
Iar inotul in grota este interzis din motive de siguranta dar si pentru a pastra claritatea apei.
Inchidem cercul tot in Marina Grande
Acum, ca am si navigat in jurul insulei, putem spune ca am vazut Capri, mica bijuterie a Marii Mediteraneene! Vom fi inteles de ce frumusetea si rafinamentul Insulei Capri a fascinat imparati, filozofi, poeti, scriitori si artisti ai tuturor timpurilor.
Desigur, pe langa cele “13 motive” identificate de mine pentru o croaziera in Capri, veti mai descoperi alte mici minuni in propria vacanta in Capri.
Iar daca inca nu ati “vizitat” Capri in plimbare pe insula, va invit sa o faceti aici.
*traducere: Mark Twain despre Grota Albastra, in Innocent’s Abroad:
“Apele acestui linistit lac subteran sunt de cel mai frumos si stralucitor albastru care poate fi imaginat. Sunt la fel de transparente precum o foaie de sticla, iar culoarea lor ar rusina cel mai minunat cer aplecat vreodată asupra Italiei.
Nu exista nuanta mai ravasitoare sau stralucire mai superba. Arunca o piatra in apa si o multime de bule minuscule create proiecteaza pe ea o stralucire de diamant, ca niste focuri teatrale albastre. Inmoaie o vasla si lama ei se transforma intr-un argintiu splendid, cu nuante albastre. Lasa un om sa sara in apa, si, instantaneu, este acoperit de o armura mai superba decat au purtat vreodata stralucitorii cruciati.”
Inscrie-te pentru newsletter ca sa nu ratezi urmatoarea iesire in lume!
Despre Italia am mai scris si:
- Apropie-te de Capri cu grija – e seducatoare!
- Alberobello si ale lui Case Trulli. La o pizza in oraselul hobbitilor
- O poveste numita Burano
- Amintiri din viitor: calatorie – pelerinaj in Italia
Ma poti urmari si pe:
- pagina de facebook dedicata calatoriilor: www.facebook.com/calatoriimonicajurma
si pe
- Instagram www.instagram.com/monicajurma