Zona “Verde” pentru Calatorii – salvarea turismului in 2020?
Zona Verde pentru Calatorii – un concept posibil salvator pentru vacantele din 2020!
Odata cu apropierea lunilor de vara se simte un freamat. O dorinta de a pleca in vacanta, pe care nici pandemia asta de coronavirus nu o poate tine in loc. De dorinta zic, pentru ca in privinta calatoriilor, lucrurile sunt clare. Nu se intampla! Nu inca.
Pentru noi, turistii, plecarea in vacante e un vis frumos. Pentru cei din industria turismului, situatia actuala e un cosmar. Asa ca, scopul e comun – vrem vacante! Mai ramane de vazut: cum!?
Oamenii implicati in turism, in toate tarile lumii, lucreaza la gasirea solutiilor optime de relansare a turismului, inca in lunile verii acesteia. Desigur, in conditii de protectie a sanatatii turistilor si a populatiei tarilor gazda.
Trebuie sa stim ca cei care iau decizii se bazeaza pe informatiile oferite de cercetatori din domenii variate: virusologie si economie, dar si sociologie, informatica, matematica, statistica, etc.
De unde ne informam?
Un lucru e clar. Evolutia situatiei turismului, estimarile, probabilitatile legate de calatorii, sunt de larg interes. Pentru ca vrem sa fim informati, dar si pentru ca avem vacante rezervate pentru anul acesta.
Se scrie mult si e greu sa ajungem la articole “sursa de informare”. Ce e drept, daca nu suntem experti intr-un domeniu, uneori e si mai usor de luat informatia “la mana a doua”. Interpretata si cu toate implicatiile subliniate. Cu o conditie: articolul sa indice sursa/sursele!
De ce am vrea sa ajungem la articole-sursa? Pentru ca ne putem da seama astfel de tendinte! Putem gandi in context, putem avea un subiect bun de discutie-debate.
Ieri mi-a fost recomandat un material care mi-a atras atentia. Pentru ca se refera la un subiect de mare interes – turismul – si este scris de doi profesori ale caror titluri si competente se scriu pe mai multe randuri. Si pentru ca poate seta un trend in turismul din viitorul apropiat.
Zona Verde pentru Calatorii in Europa
Cei doi profesori de la Spanish business school ESADE, Miquel Oliu Barton si Bary Pradelski, propun relansarea turismului european prin stabilirea unor zone verzi pentru calatorii. A unei retele verzi a turismului in interiorul Uniunii Europene. Sugereaza includerea in retea chiar si a Statelor din spatiul Schengen, care nu sunt parte a Uniunii Europene.
Zonarea tarilor, sau chiar a unor regiuni ale unor tari, in zone “verzi” si “rosii” ar permite turistilor sa inceapa sa calatoreasca inca din aceasta vara.
-
“verde” inseamna tara/zona unde coronavirusul este tinut sub control/eradicat
-
“rosu” inseamna zona unde lupta cu virusul continua
Ce ar insemna Zona Verde pentru Turism din punct de vedere al calatorului?
Idea e simpla: zonarea dinamica a Uniunii Europene in tari/regiuni sigure pentru calatorii, respectiv tari/regiuni care inca se lupta cu Covid-19. Unde e verde poti sa calatoresti, unde e rosu … mai astepti!
Spre exemplu, daca Romania devine zona verde, si Insula Tenerife devine si ea zona verde, in timp ce Spania continentala ramane zona rosie, romanii pot calatorii in Tenerife iar rezidentii din Tenerife pot calatorii in Romania.
Cu implimentarea unui astfel de program, comunicarea disponibilitatii tarii/regiunii de a primii calatori este mult mai rapida, iar calatorii au o sursa sigura de informare.
Ce ar insemna Zona Verde pentru Calatorii din punct de vedere al industriei turismului?
Expertii sunt de acord ca aceasta ar fi o solutie prin care sa se salveze sezonul turistic de vara 2020, in tari in care turismul este decisiv pentru relansarea economica. Spre exemplu, in Italia si Spania calatoriile in perioada iunie-octombrie reprezinta cca 60% din totalul anual.
Alt exemplu sunt insulele. Sa luam exemplul Insulei Tenerife, unde turismul si zona serviciilor reprezinta 60% din economia locului. In mod evident, impactul pandemiei Covid-19 este semnificativ mai mare decat in alte zone ale Spaniei. Reluarea turismului pe insula, cu posibilitatea de a gazdui turisti din zone “certificate” ca fiind castigatoare deja in lupta cu virusul, ar fi o adevarata salvare pentru insula canariota.
Construirea pas cu pas a unei retele verzi de calatorii este o oportunitate pentru Uniunea Europeana. Si pentru statele membre. Imediat ce un stat membru castiga lupta cu Covid-19, este inclus in retea. Astfel, comunicarea disponibilitatii tarii/regiunii de a primi calatori este mult mai rapida, iar calatorii au o sursa sigura de informare.
Desigur, acest lucru presupune o autoritate investita la nivelul Uniunii Europene, care sa desemneze, dupa criterii unice, sigure si de incredere, zonele verzi. De subliniat aici rolul, fara echivoc, al testarii masive pentru Covid-19.
3 etape sugerate in formarea Retelei Verzi pentru Calatorii in Europa
In propunerea lor, cei doi profesori vin cu sugerarea a 3 etape, menite sa evite un nou val al contaminarilor cu Covid-19:
-
Impartirea tarilor in zone, regiuni, provincii, dupa firescul fiecarei tari in parte. Este la alegerea tarilor daca isi zoneaza regiunile sau participa la proiect ca o zona singulara.
-
Fiecare dintre aceste zone sa primeasca “eticheta” verde sau rosie dupa criteriile desemnate de autoritatea UE. Acest lucru este menit sa usureze managementul unui posibil focar de virus intr-o zona anume.
-
Suma zonelor verzi va forma Reteaua verde pentru calatorii in Europa. O retea dinamica, pentru ca ei i se alatura oricand zone in care virusul este sub control.
De ce e interesant un astfel de material? Pentru ca cercetatorii, matematicienii, informaticienii, economistii care lucreaza cu modele si teorii in economie, gandesc la rece modele posibile. Ei nu au presiunea procentului din PIB pe care il afecteaza turismul, al numarului de angajati care pot ramane fara joburi, al iminentei falimentului unei companii aeriene cu o traditie de zeci de ani. La fel cum nu au nici confortul sperantei ca va fi bine, cumva. Ei prezinta cifrele. Solutii posibile. La rece.
Nu ne ramane decat sa urmarim evolutia lucrurilor. In saptamanile care urmeaza vom vedea daca Verde pentru Calatorii devine dezideratul statelor membre UE in vara 2020.
Surse:
- Green-zone travelling: A pan-European approach to save tourism .
- Prof. Bary S. R. Pradelski
- Prof. Miquel Oliu Barton
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa afli cand mai public pe blog, inscrie-te pentru newsletter!
Ma poti urmari si pe:
- pagina de facebook dedicata calatoriilor: www.facebook.com/calatoriimonicajurma
si pe
- Instagram www.instagram.com/monicajurma