Amintiri din viitor: calatorie – pelerinaj in Italia
Cum as defini eu Italia? Culoare – tarmuri insorite – veselie. Accent muzical al vorbirii. Coaste abrupte spectaculoase – arhitectura impresionanta – domuri, castele, catedrale. Mese de peste, paste si pizza insotite cu prosecco. Si sfinti… sfinti care nu deranjeaza calatorul ce vrea doar restul experientelor disponibile in Italia, insa isi fac simtita prezenta celor ce ii cauta!
Ma intorc in Italia! Voi revedea locuri dragi si voi vizita locuri de care doar am citit pana acum! 13 zile, 12 nopti petrecute in Italia – un vis de calatorie pe care il impartasesc cu un grup mai larg de prieteni, si care anul acesta va deveni realitate! O calatorie in care ne vom bucura de frumusetile acestei minunatii de tara, dar ne vom bucura si sufletul – ne vom imprieteni cu Sfintii in ale caror case vom intra, vom calatori avand ca frati soarele si vantul, ne vom bucura de sora apa, vom povesti serile acompaniati de sora luna (cum altfel sa le spunem, odata ajunsi in tara Sfantului Francisc de Assisi?!)
Itinerarul pe care l-am stabilit: Roma -Napoli–Pompei–Amalfi si Coasta Amalfitana-Insula Capri-Salerno– Matera-Alberobello-Monopoli-Bari-San Giovanni Rotondo -Cascia -Assisi-La Verna- Santa Agata Feltria- Venetia. Da, asa-i? Minunata calatorie ne asteapta! Voi avea o poveste pentru fiecare zi, pentru fiecare loc, pentru experiente unice, pentru peripetii – dar pana atunci, va scriu despre itinerariul pe care ni l-am propus, exemplificand cu imagini din calatoriile mele anterioare prin Italia. Poate va inspira si pe voi si trageti o fuga pana in Italia vara aceasta!
Ziua 1-2-3 TIMISOARA – Italia, ROMA
Dupa un zbor scurt, aventura noastra incepe in centrul Italiei, in regiunea Lazio – in Roma! In cele 3 zile dedicate Cetatii Eterne, Roma, ne vom bucura de impreuna petrecere a timpului, vom savura minunata inghetata italiana pe terase cochete, toate acestea in timp ce vizitam minunatiile pe care Roma ni le asterne in fata:
-
- Fontana di Trevi, Piata di Spania cu celebrele trepte ce duc la Biserica Trinita dei Monti, Piata del Populo, Columna lui Traian, Colosseumul, Arcul lui Titus, Arcul lui Constantin, Forumul Roman (ruinele vechii Rome), Colina Capitoliului cu celebra Piazza Campidoglio proiectata de Michelangelo, la care se ajunge urcand Scara lui Castor si Polux
- Bazilicile Papale:
-
- Biserica Sf. Ioan din Lateran, catedrala Romei;
- Bazilica Sfantului Petru, sauBazilica Vaticanului; este cea mai mare biserica crestina din lume, loc de pelerinaj la mormantul Sfantului Apostol Petru;
- Biserica Sfantul Pavel , loc de pelerinaj la mormantulSfantului Apostol Pavel;
- Bazilica Santa Maria Maggiore, sauBazilica Liberia, cea mai mare biserica din Roma dedicata Fecioarei Maria.
-
- Biserica Sfintei Cruci in Ierusalim – unde se afla o colectie de relicve ale patimilor, printre care si cea mai mare relicva a Crucii Mantuitorului;
- Bazilica San Pietro in Vincoli (Sfantul Petru in lanturi), unde se afla lanturile cu care a fost legat Sfantul Petru , precum si capodopera Moise, de Michelangelo;
- Catacombele (mormintele sfintilor martiri) ;
- Biserica Sfintelor Scari; aici se afla Sfanta Scara pe care a coborat si urcat Iisus la Pretoriu, pentru a fi judecat de Pilat; a fost adusa la Roma de la Ierusalim in secolul al IV-lea de catre Sfanta Elena.
- Cazare: 3 nopti in Roma
Ziua 4-5-6 ROMA – NAPOLI – SORENTO-CAPRI / SALERNO – COASTA AMALFITANA (AMALFI, MINORI, MAIORI)/ POMPEI
Dupa zilele de Roma, coboram spre sudul Italiei, si ne oprim in regiunea Campania, plimbandu-ne in sus si in jos pe malul Marii Tireniene. Aceste zile le astept cu mare bucurie! Am fost in urma cu vreo 6 ani pe Coasta Amalfitana, inclusa de UNESCO pentru frumusetea si unicitatea ei in Patrimoniul Mondial, si mi-a placut extraordinar de mult, mi-am propus de atunci sa revin, inclusiv cu timp pentru a merge pe Insula Capri, o perla a Marii Tireniene – ceea ce de data aceasta se va intampla!
Vizitam:
-
- Coasta Amalfitana; Sorrento, Positano, Amalfi, Minori, Maiori
- Insula Capri (link articol detaliat) – un amestec splendid de natura luxurianta, istorie, arta si cultura a relaxarii la superlativ
- Bazilica Sfantului Apostol Andrei in Amalfi
- Pompei: unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice romane. In 79 en Pompeiul a fost acoperit cu cenusa Vezuviului aproape doua milenii pentru ca apoi sa fie descoperit; azi se pot vedea case si strazi aproape intacte sau reconstruite, Forumul, Teatrul, Temple.
- Cazare: 3 nopti in zona Sorrento
Ziua 7 NAPOLI – MATERA – ALBEROBELLO – BARI
Traversand Italia, ajungem in zona Puglia, la Marea Adriatica. Dar inainte de a ne intalni cu valurile marii, aceste zile ne vor aduce in fata ochilor 2 minuni de orase: unul impunator, prin ceea ce reprezinta (Matera) , si unul de o dragalasenie pe care abia astept sa o cuprind cu privirea – Alberobelo! Daca timpul ne permite, vom condimenta si aceste zile cu baie in Marea Adriatica.
Vizitam:
-
- Matera – al doilea cel mai vechi oras locuit incontinuu din lume, dupa Ierihon (Palestina). Istoria spune ca oamenii s-ar fi asezat in aceasta zona cu aproximativ 15.000 de ani i. Hristos . Sassi din Matera (pietrele din Matera) sunt incluse in patrimoniul UNESCO. Aici a ales Mel Gibson sa filmeze o parte din “ Patimile Lui Hristos” .
- Alberobello (link articol detaliat) – un orasel mic, caruia i s-a dus vestea datorita ansamblului de case Trulli di Alberobello, plasat in 1996 in patrimoniul UNESCO
- Polignano a Mare – un orasel spectaculos pe coasta Adriaticii care adaposteste Spiaggia Cala Porto (sau Plaja Lama Monachile), si unde ajungem in functie de timp
- Bazilica ce adaposteste mormantul Sf Ierarh Nicolae, in Bari
- inainte de Bari: Matera, Alberobello, Polignano a Mare – cu o baie la final de zi in Marea Adriatica
- Cazare: 1 noapte in Alberobello
Ziua 8 BARI- SAN GIOVANI ROTONDO – CASCIA
Aceasta zi ne asteapta cu mari bucurii sufletesti! Vom ajunge “acasa” la Padre Pio si apoi, intrand in regiunea Umbria a Italiei, ajungem la Sfanta Rita. Desigur, capodoperele arhitecturale, picturile din biserici, ne vor incanta si privirile; dealurile pe care vom urca, verdele locului, ne vor tine in starea de vacanta! Odihna va fi insa una cum numai in acest fel de calatori am intalnit-o – o odihna a sufletului si a trupului deopotriva, o stare de bine, de pace si bucurie la maxim!
Vizitam:
-
- San Giovanni Rotondo: locul unde a trait si a predicat Padre Pio, preot si calugar capucin, unul dintre cei mai cunoscuti sfinti crestini ai sec XX, purtatorul stigmatelor; in complexul de astazi odihneste trupul lui Padre Pio, intr-o racla de clestar;
- Cascia: Biserica Sfintei Rita; in capela odihneste corpul Sfintei Rita, numita si Sfanta Imposibilitatilor , intr-un sicriu de cristal si argint. Sfanta Rita a primit stigmatul printr-un spin desprins din cununa de pe crestetul statuii lui Iisus, la vreme de rugaciune. Spinul i-a insemnat fruntea pentru totdeauna.
- cazare Cascia – 1 noapte
Ziua 9 CASCIA – ASSISI
Assisi este o amintire foarte draga mie! Assisi, un orasel medieval cocotat pe un deal al regiunii Umbria, m-a facut sa ma simt bine-bine! Locul este cunoscut mai ales ca si casa a Sfantului Francisc, insa tot locul are un farmec aparte: stradutele inguste pavate cu piatra gazduiesc pe ici pe colo terase de pe care se vad vaile verzi scaldate in galbenul cald al soarelui, magazinase cochete, iar cladirile placate si ele cu piatra alb-galbui-tradafirie sunt decorate abundent cu flori. Coborand pe valea strajuita de plantatii de maslini care duce la Manastirea San Damiano, linistea devine esentiala parca; sunetul a cate unui greier nu face decat sa sublinieze linistea din jur !
Despre Sfantul Francisc multe se pot spune, nu voi intra aici in aceste detalii – dar este de mentionat ca a fondat ordinul franciscan – un ordin catolic care urmează regula proprie formulata de Francisc de Assisi, care, in vremea acumularii medievale de capital, a impus pentru ordinul sau regula saraciei.
Vizitam, in Assisi:
-
- Bazilica principala unde se afla si mormantul Sfantului Francisc; Bazilica este imbodobita cu fresce de Giotto
- Biserica Sfintei Clara, cu mormantul acesteia; Sfanta Clara este intemeietoarea ramurii feminine a Ordinului Franciscan, acela al „Clarelor Sarace”
- Manastirea San Damiano, langa Assisi
- Timp liber in Assisi, un orasel cu stradute intortocheate de piatra, incadrate de case –si ele de piatra, si terase cochete.
- Cazare: 1 noapte in Assisi
Ziua 10 ASSISI – LA VERNA – SANTA AGATA FELTRIA
Ajungem din nou in centrul Italiei, in regiunea Toscana, si urcam in Muntii Apenini. Ne-am propus sa vizitam La Verna. Aici se afla Sanctuarul Sfantului Francisc, cu grota unde a primit stigmatele. Manastirea ce se inalta astazi aici o tin minte datorita platoului strajuit de o cruce imensa de lemn, de unde se deschide o priveliste asupra vaii care mi-a taiat rasuflarea.
Mi-a ramas vie amintirea frumusetii si linistii patrunzatoare, aducatoare de pace, a acestui loc. Stiu ca am avut impresia la un moment dat ca, invesmantati in hainele lor calugaresti maro, austere, stransi cu cordonul alb care nu difera mult de o funie, un grup de calugari parca au plutit trecand pe langa noi. Aveau capetele usor plecate. Dar nu dadeau impresia ca ne ignora! Lumile noastre s-au apropiat putin, fara ca ei sa sesizeze asta. Si-au urmat drumul in lumea lor, smeriti si fericiti, in liniste si pace. Era asa o stare de liniste incat fara sa vrem ne vorbeam in soapta – pe munte, nu in biserica! Muntele Verna este un loc perfect pentru contemplare, pentru calatorii personale spre interior, un altar in natura! E o stare – La Verna e o stare!
Dupa ce ne umplem fiinta de bine, pornim iarasi la drum, spre nordul Italiei. In regiunea Emilia Romagna, intr- o zona deluroasa superba, se afla tinta noastra: Manastirea maicilor clarise din Santa Agata Feltria.
Calugaritele de clauzura numite „Clarise”, dupa Sfanta Clara de Assisi, tin de ordinul franciscan dar au o caracteristică proprie: dimensiunea contemplativa in clauzura si iubirea silențioasa fata de umanitate.
Asadar, in aceasta zi vizitam:
-
- Muntele Verna, locul preferat de retragere a Sfantului Francisc. Sanctuarul in care a primit si stigmatele. Biserica ridicata astazi aici
- Santa Agata Feltria, Manastirea Sf. Maria Magdalena a Maicilor Clarise
- Muntele Verna, locul preferat de retragere a Sfantului Francisc. Sanctuarul in care a primit si stigmatele. Biserica ridicata astazi aici
- Cazare: 1 noapte in Santa Agata Feltria
Ziua 11-12 SANTA AGATA FELTRIA – VENETIA
Ne indreptam spre ultima experienta a calatoriei noastre, aflata in nordul Italiei, in regiunea Veneto – zilele petrecute in magnifica Venetie!
In Venetia stam 2 zile – avem timp de plimbare prin orasul pe ape, oras de un romantism greu de egalat, si totodata cu o istorie impresionanta, cu cladiri-castele arta arhitecturala, in fata carora sunt parcate ambarcatiuni motorizate sau gondole, pentru ca, nu-i asa? in Venetia circulam pe apa pentru a ajunge dintr-un loc in altul, sau, uneori , pe stradute foarte inguste, legate de poduri delicat arcuite peste reteaua de “carari pe ape”. Desigur, intram in Basilica San Marco, din Piata San Marco – un reper al celebrului oras. Ne inchinam la altarul unde se pastreaza relicvele Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu.
Nu-i aici locul de a ma lungi cu impresiile personale, dar despre Venetia as putea sa scriu fara oprire – si o voi face – dar sa vedem ce mai facem zilele acestea!?
-
- Baie in Marea Adriatica, la Lido di Venice, unde suntem si cazati!
- Mergem pe Insula Burano: un loc incantator prin casele pescarilor viu colorate , cu magazinase prezentand pretioasa dantela si broderie de Burano, si cu terase prietenoase unde putem degusta un bun “risotto di pesce” (orez cu peste) sau biscuitii tipici insulei numiti “buranei”; despre Burano am mai scris aici .
Seara petrecuta in Lido di Venice, pe malul Marii Adriatice, dotata cu terase, cafenele si gelaterii pe gustul tuturor, va oferi toate conditiile pentru incheierea calatoririei noastre in stilul “dolce vita” caracteristic Italiei!
Ziua 13 VENETIA – TIMISOARA
Ne indreptam spre Timisoara, cu desaga sufletului plina de amintiri minunate – sunt sigura ca asa va fi!
Doamne, am promis sa nu cer niciodata sa treaca repede orele, zilele, saptamanile … dar acum chiar as vrea sa fiu in Italia!!! 🙂
Am mai scris despre Italia:
- O poveste numita BURANO
- Alberobello si ale lui Case Trulli. La o pizza in oraselul hobbitilor
- Apropie-te cu grija de Capri – e seducatoare!
- 13 motive in verde-albastru pentru o croaziera in Capri
Daca ti-a placut acest subiect si vrei sa afli cand public urmatorul articol, inscrie-te pentru newsletter!
Ma poti urmari si pe:
- pagina de facebook dedicata calatoriilor: www.facebook.com/calatoriimonicajurma
si pe
- Instagram www.instagram.com/monicajurma

