Tara Sfanta - Iordania
Iordania,  Israel,  Palestina,  Povesti de calator

Tara Sfanta, pe axa timpului. De la Avraam, pana la pelerinul de azi

Din capul locului trebuie sa precizez ca voi scrie in detaliu doar despre experienta de pelerin si turist in locurile vizitate de mine din Tara Sfanta: Israel, Palestina si Iordania. Chiar daca, peste ceea ce inseamna Tara Sfanta, astazi se suprapun geografic – total sau partial – teritorii administrative numite in prezent Israel, Palestina, Iordania, Egipt, Siria si Liban.

Tara Sfanta e un concept

Tara Sfanta, sau Canaanul, e un loc geografic care are granitele trasate de intamplari care au insemnatate pentru  circa 3.5 miliarde de oameni din toata lumea. Oameni care imbratiseaza una dintre cele 3 mari religii monoteiste: crestinismul, iudaismul si islamismul.

Pentru noi, crestinii, este locul fizic in care regasim semnele “intalnirii” a celor alesi, patriarhii, cu Dumnezeu. Noe, Avraam, Moise. Este locul in care profetii au trait si au adus in atentia oamenilor voia lui Dumnezeu. Regele David, Ilie, Ioan Botezatorul. Desigur, si alti mari reprezentanti ai vremii.

Pana aici, impartim si locul, si credinta, cu evreii si cu musulmanii. Pentru toti, Patriarhul Avraam este inceputul legaturii cu “un singur Dumnezeu”. Iar linia patriarhilor si profetilor care au urmat ne-au adus literalmente pe acelasi drum atat pe crestini, cat si pe evrei, mult timp.

Doar ca pentru noi, crestinii, Tara Sfanta mai inseamna si locul fizic in care Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Sau in lume. Dumnezeu S-a coborat in trup si a asumat firea omului pentru a-l putea mantui. Iisus, fiul Lui Dumnezeu, a umblat prin colbul Israelului.

Pentru musulmani Iisus a fost si este un profet. Pentru evrei Iisus a fost piatra de poticnire – nu L-au putut recunoaste pe Mesia in persoana celui care isi asuma filiatia cu Dumnezeu dar umbla in haine ponosite. Despre asemanari (multe), diferente (importante) si istoria evolutiei celor 3 religii, nu e locul sa scriu aici.

Chiar consider ca orice pelerin prin locurile sfinte, orice turist care e interesat si de istorie, e foarte castigat daca stie macar la nivel de idee aceste lucruri.

Esti mult mai castigat daca vei calatori informat

Cum altfel sa intelegi complexitatea semnificatiei Ierusalimului, daca nu stii, spre exemplu, ca urcand pe locul numit Esplanada Templului, din Ierusalim, esti in acelasi timp:

  • acolo unde Avraam a fost incercat de Dumnezeu cu provocarea de a-si sacrifica fiul, candva in anii 2.000 i.Hr. – adica pe Muntele Moria,
  • dar si pe Muntele Iudaic al Marelui Templu ridicat in anii 970 – 931 i.Hr. de Regele Solomon
  • in acelasi timp pe locul de unde Mohamed a fost rapit la Cer, probabil in anul 621 d.Hr.
  • chiar daca ceea ce vezi acum este un complex religios musulman, care cuprinde si Domul Stancii si Moscheea al-Aqsa.

Astazi, asa cum sunt trasate granitele tarilor, Israel si Palestina detin pe teritoriile lor cele mai importante locuri pentru istoria crestinismului.

Pentru crestinii pelerini sau turistii dornici sa inteleaga istoria crestinismului, este aproape imposibil (ca sa nu spun fara sens) sa ajunga in Israel fara sa paseasca si in Palestina.

Din fericire, pentru turisti trecerea granitelor se face usor. In cazul grupurilor organizate. Pentru calatorii individuali este mai greu, din cauza contextului politic conflictual din regiune. Care nu este unul usor de solutionat.

Important de retinut pentru noi, aici, este faptul ca daca ne aflam intr-un grup organizat, trecerea granitelor se face usor. Nu trebuie sa coboram din autocar, un soldat va urca, se va uita atent la calatori, apoi va da ok-ul pentru traversarea granitei. Soldatul urca asa cum sta si in post, adica inarmat vizibil, si cu siguranta scaneaza cu adevarat ca totul sa fie in regula in autocar. Acestea sunt normalitati ale locului si trebuie sa le luam ca atare.

Si acestea mi se par realitati pe care este bine sa le stim. Am intalnit multa lume care stia ca va merge intr-un pelerinaj in Israel, fara sa stie ca pentru a ajunge in Bethleem va pasi pe teritoriul Palestinei.

Da, Nazareth se afla in Israel. Dar Bethleem se afla in Palestina.

Da, locul in care Iisus a enuntat Fericirile este in Israel. Dar locul intalnirii cu vamesul Zaheu este in teritoriu Palestinian astazi.

Si asa se tes drumurile intre cele doua state de astazi. Pentru ca noi calatorim si in trecut, pe cararile de acum 2.000 de ani.

Pelerin in suflet de calator

Cu mare bucurie pot spune ca am ajuns in multe dintre aceste locuri, care au incantat atat pelerinul din mine cat si sufletul meu de calator prin lumea mare!

Voi impartasi cu voi despre locurile acestea cu o semnificatie aparte, atat din punct de vedere pragmatic cat si din punct de vedere al trairilor mele. Israelul are si locuri pur turistice minunate de care merita sa stim. De la Eilatul de la Marea Rosie si pana la Tel Avivul pulsand de viata pe malul Marii Mediteraneene. Voi povesti si despre ele.

Le puteti lua ca si idei ajutatoare pentru calatoriile voastre. Iar acolo unde gasiti marturisiri in care imi pun emotiile la vedere, luati-le ca pe povesti de calatorie. In Israel (si Palestina) ma regasesc pe deplin in descrierea: pelerin in suflet de calator!

Dat fiind faptul ca zilele acestea si timpul imi permite, voi aborda acest subiect ca pe un proiect. Voi scrie pe indelete despre fiecare loc, in articole dedicate, publicandu-le rand pe rand. Sper sa va aduc bucurie cu ele!

Pelerin in Tara Sfanta (Israel si Palestina)

Acestui capitol mare ii dedic in curand un articol de sine statator.

Drumul pe care prefer sa il parcurg ca si calator in Israel, din punct de vedere al succesiunii locurilor vizitate, cuprinde:

Turist in Israel

La fel, acestui subiect ii voi dedica un articol in curand!

In drumurile mele prin Israel am ajuns in cateva locuri foarte frumoase, de interes turistic. Asa am inteles si stradania Ministerului Turismului din Israel de a atrage si atentia turistilor in cautare de plaje sau orase cosmopolite cu viata vibranta.

  • Locuri in care am ajuns si despre care abia astept sa povestesc:
    • Eilat (la Marea Rosie)
    • Marea Moarta
    • Tel Aviv – in orasul cosmopolit cu plaja asemuita adesea cu cea din Malibu am fost de 4 ori. Insa de fiecare data pentru cateva ore inainte de a decola spre casa. Mi-au ramas la suflet plimbarile prin orasul vechi Jaffa si  baile in Mediterana calda si in octombrie. Si mi-am propus sa revin sa vad Tel Aviv asa cum trebuie. Ramona are o reteta faina despre cum arata o vizita satisfacatoare in The Old New Land: Tel Aviv
    • Haifa cu Gradinile Bahai
    • Ein Karem
    • Tiberias (la Marea Galileei, sau Lacul Kienneret)
  • unde vreau sa mai ajung: Desertul Arava, Desertul Negev, Masada, Marea Moarta – pentru 1-2 zile la un Hotel Spa

Pelerin si turist in Iordania

Iordania. Mai exact Regatul Hasemit al Iordaniei. Sa dam cezarului ce-i al cezarului. Este o tara araba, cu religie principala islamul. Tara este condusa de o elita militara si politica, dinastia hasemita iordaniana. De notat ca mare parte a acestei elite conducatoare este beduina, beduinii reprezentand 20% din populatia Iordaniei.

Marea majoritate a romanilor care ajung in Iordania ajung prin Israel, intr-o calatorie care combina cele doua destinatii.

Cele mai vizitate locuri sunt Muntele Nebo (locul din care lui Moise i-a fost ingaduit sa vada Tara Promisa, Canaanul) si Petra (oras antic contruit de nabateeni in sec. VI i. Hr., astazi una dintre cele 7 noi Minuni ale Lumii)

Nu ca Iordania nu ar avea ce oferi pentru o vacanta de sine statatoare de 4-7 zile.

Sunt foarte multe de spus despre Iordania, in curand ii dedicam un articol de sine statator.

  • Ce am vizitat in Iordania:
    • Muntele Nebo
    • Petra
    • Jerash
    • Madaba
    • Aman
  • As vrea sa ma intorc pentru: Desertul Wadi Rum si nu numai

Pentru calatoria in detaliu, prin Tara Sfanta, ramaneti aproape! Se apropie Duminica Floriilor. Mai apoi parcurgem Saptamana Patimilor si ajungem la Duminica Pastelui. Asadar, suntem pe cararile Ierusalimului. 


Daca ti-a placut acest subiect si vrei sa afli cand public urmatorul articol, inscrie-te pentru newsletter!
Ma poti urmari si pe:

si pe


 

One Comment

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...