Povesti de calator,  Sfaturi calatorii,  Tenerife

Calima – vantul care ne invata geografie

Calima in Tenerife

Tenerife in februarie este, pentru romani, promisiunea startului furat pentru o primavara intrata complet in drepturi. Si apoi, nu orice primavara, ci din aceea cu palmieri si valuri de ocean, racoroase ce e drept, dar numai bune pentru o baie invigoratoare.

Ce sa mai lungim vorba, doar vorbim de Tenerife, supranumita Insula Eternei Primaveri, insula cu clima temperata si vanturi alizee, cu temperaturi de 22-24 °C iarna și 26°-28 °C vara! Aici evadeaza un mare procent din europenii care vor sa fuga de frig din noiembrie pana prin martie.

Asadar, singura grija cand avem biletele de avion cumparate pentru Tenerife, in februarie, este sa nu vina vreun crivat napraznic peste Romania care sa impiedice decolarile, pentru ca la destinatie, ce s-ar putea intampla? Primavara, soare, vanticel placut, insula in plina fiesta – pentru ca da, in februarie in Tenerife se desfasoara al doilea carnaval ca si anvergura din lume, dupa cel din Rio de Janeiro: Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife (despre Carnaval revin zilele acestea  sa impartasesc impresii).

Ei bine, nu stiu daca schimbarile climaterice la nivel mondial sa fie de vina sau nu, dar in acest februarie, in data de 23 februarie a anului 2020, s-a abatut asupra Insulelor Canare o calima atat de puternica incat ghidul nostru din Tenerife avea sa ne povesteasca despre faptul ca localnicii nu au mai vazut asa o calima impresionanta de peste 30 de ani. Vizibilitatea a fost redusa la cativa metri, oamenii au fost sfatuiti sa stea la adapost, si aeroporturile au fost inchise. Pentru o zi. Dar, isteria e gata! Nu, nu pentru canarieni, sau ma rog, nu in asa mare masura ca pentru noi, romanii. Televiziunile din Romania trasmit “dezastrul” din Tenerife.

Ce este de fapt calima? Si in ce context apare ea in Tenerife?

Ei bine, geologic si climatic, Tenerife apartine de … Africa!

Da, de prin anii 1500 Insulele Canare sunt cucerite de Imperiul Spaniol, si de atunci apartin de Spania.

Dar Tenerife se afla la doar 300 km de Maroc si de Sahara de Vest, si la peste 1000 de km de Peninsula Iberica. Deci nu, nu e o surpriza pentru localnici faptul ca uneori vanturile sahariene ajung in Tenerife.

Vanturile calde sau chiar fierbinti, care ajung in Insulele Canare  din Africa , se numesc calima. Iar calima nu aduce doar grade in plus in aerul primavaratic din Tenerife (si Canare in general) ci si pulberea fina a nisipului din Sahara. In cazul unei calime moderate, linia orizontului devine neclara, iar in cazul uneia mai severe, aerul arata ca si cum ar fi ceata, dar nu una alba, laptoasa, cum o vedem noi in Romania, ci bej spre portocaliu.

Acum, sigur, in cazuri extreme, se intampla ce s-a intamplat zilele acestea: o masa atat de mare de nisip din Sahara a fost dizlocata spre Canare, incat din satelit se vede imaginea aceasta impresionanta.

calima in Tenerife
Insulele Canare vazute din satelit, in timp ce calima vine dinspre Africa

Sigur, nu e o placere, casele oamenilor sunt invadate de praf; in Tenerife neexistand frigul iernii casele nu sunt atat de bine izolate, iar praful adus de vantul puternic intra pe unde gaseste un firicel de loc. Masinile sunt acoperite de un strat de praf, si pot aparea si probleme de sanatate: iritatii ale cailor respiratorii, apoi tuse ca si efect al acestor iritatii. Daca apare vara, calima poate fi si mai periculoasa, pentru ca vegetatia este uscata si pot aparea incendiile de proportii.

Stiai ca…

In Insulele Canare se afla aerul cel mai pur din Europa!

Pai da, din Europa, asta nu mai tine de geografie ci de istorie: asa s-a hotarat prin 1500, apartenenta  Insulelor Canare, de Imperiul Spaniol. Iar din 1985 Spania a aderat la Uniunea Europeana!

Important este ca aceste mici neplaceri ocazionale provocate de calima sunt mai usor suportate de localnici in contextul in care respira un aer de foarte buna calitate in majoritatea zilelor.

Calima si turismul

Zborurile sunt arareori afectate, iar cand sunt, acest lucru este pe termen foarte scurt, pentru ca, da,  efectul calimei poate persista mai multe zile, insa varful ei de intensitate trece repede, intr-o zi sau doua.

Dar… calima nu poate fi prezisa, mai mult, nu apare preponderent intr-un sezon sau altul!

Ca si precautie, daca apare calima in timpul vacantei voastre in Tenerife, beti multa apa (lichide).

Si bucurati-va de acest bonus: doua vacante intr-una: Sahara si Tenerife la un loc!

Plus ca daca apare calima in februarie, aveti parte de temperaturi de 28- 30 grade – zile de vara bonus!

Stiu ca nu e placut sa ne strice vacanta un aspect neprevazut si incontrolabil! Dar faptul ca este incontrolabil ar trebui sa ne dea detasarea fata de problema si sa ne faca sa ne bucuram de vacanta asa cum este ea!

Calima draga, maine e Carnaval!

Cat despre noi, suntem un grup fain de turisti pregatiti de Carnavalul din Santa Cruz! Lasa-ne Calima draga, si te du! Lasa-ne aerul caldut de 30 de grade, si te domoleste! Gata, a aflat de-acum lumea ca Tenerife e la 300 km de Africa, multumim pentru reminder!

calima in Tenerife
24 februarie 2020, Tenerife – efectele calimei inca se vad

Impresii si imagini despre Tenerife, precum si alte programe in derulare gasiti si in articolele:

Daca ti s-a parut util articolul pe care tocmai l-ai citit, te invit sa ma urmaresti si pe:

si pe


 

2 Comments

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...