Povesti de calator,  Tenerife

13 motive sa mergi in Tenerife intr-o vacanta cu iz exotic

Pentru a merge in Tenerife stiu 99 de motive! E drept, eu sunt indragostita de insula asta!

Pentru inceput, faceti cunostinta: Tenerife apartine de Spania (ca sa stii ca e de familie buna), dar se afla la numai 300 km de Africa (ca sa vezi de unde ii vin afinitatile exotice si de ce ii place caldura tot timpul anului). Da, poate sa iti lase impresia ca o citesti usor, cu aerul ei relaxat, tropical, cu plantatii de bananieri, palmieri si plaje insorite tot timpul anului. Dar daca are interlocutor interesat, iti va povesti si despre istoria si traditiile ei aparte. Ah, da – adresa permanenta o are in Oceanul Atlantic.

Si acum sa-ti spun ce ti-am promis: cateva motive – 13 am gasit asa, dintr-o rasuflare – pentru care sa alegi o vacanta in Tenerife:

1. Tenerife este o insula

Expresia “As fugi undeva pe o insula, departe de toata nebunia!” o auzim tot mai des pe masura ce se apropie vacanta de vara. Cand spunem asta ne gandim de obicei la insule exotice, tropicale. Daca se poate, suficient de mici incat sa le putem parcurge de la un mal al marii/oceanului la altul, intr-o singura zi, in tihna.

Ei bine, Tenerife este  probabil cea mai accesibila insula exotica, tropicala, pentru noi, din Romania. Se afla  la o distanta de  cca 5 ore de zbor.

Un tur de recunoastere al insulei Tenerife se poate face intr-o zi. Desigur, fara pretentia ca am vazut tot ce era de vazut. Dar da, intr-o zi se poate ajunge in cateva puncte care definesc insula.

2. Te rasfeti in valuri de ocean

De fel, oceanele sunt mai nazdravane, au valuri mai mari si puternice, motiv pentru care atrag iubitorii de sporturi nautice.

Dar, in Tenerife poti sa alegi.

Sunt mai multe plaje amenajate (mici golfuri) in asa fel incat demonstratiile de forta ale valurilor oceanului sa fie potolite, baia in aceste locuri fiind exact la fel ca pe malul unei mari linistite.

Daca incerci oceanul intr-o zona unde e mai putin imblanzit, e chiar interesant. La prima vedere pare tot un fel de mare, cu valuri, cu sclipiri jucause in razele soarelui, dar valurile fiind mult mai puternice, mangaierile lor sunt de fapt un masaj bun! Dupa ce iti dai seama cu cine ai de-a face, nu te mai dezmierzi plutind in apa – ci te dedai la o joaca fara menajamente cu valurile, fiind ba cu picioarele ba cu capul la suprafata apei. Toate acestea se lasa cu un ras sanatos, care este intotdeauna ingredientul potrivit pentru o zi de vacanta.

Daca vrei sa faci surf, esti exact unde trebuie: la ocean! In Tenerife sunt scoli de surf cu instructor si echipament de inchiriat.

3. Palmieri de toate felurile, inaltimile si culorile

Poate nu toata lumea e la fel, dar asupra mea exercita o atractie irezistibila locurile unde palmierii sunt cu adevarat la ei acasa.

Palmieri aplecati pentru a-ti tine umbra, palmieri inalti de 10-20 de metri strajuind alei de promenade. Palmieri de inaltimea unui om, cu frunzisul des, palmieri inalti cu frunzele sub forma unui evantai rigid.

Mie imi place sa simt si textura trunchiului pomilor, in general. Asa ca pot sa iti spun ca am dat de palmieri cu trunchiul super fin, de un verde crud, de palmieri cu trunchiul alb, neted, dar si palmieri cu scoarta dura, neregulata.  Dupa cum vezi, am facut o proprie clasificare a palmierilor, dar daca vrei, tu poti sa ii clasifici dupa denumirile consacrate. Sau sa te plimbi pur si simplu printre ei si sa te bucuri de aerul exotic pe care il dau insulei.

4. Nisipul trebuie sa fie printre motive pentru care mergi intr-o vacanta de vara!

Ca sa incepem cu partea simpla, tot nisipul din Tenerife este fin.

La culori devin interesante lucrurile. Gasim o varietate mare de culori pe Insula Tenerife, si uite si de ce:

  • Plajele cu nisip negru le gasim in mai multe locuri pentru ca suntem pe o insula vulcanica!
  • Plaja cu nisip auriu, super fin. Data fiind apropierea de Sahara (300 km) au fost aduse pe una dintre plajele din Tenerife 200.000 de tone de nisip din Desertul Sahara.
  • Nisip alb adus tot din Africa – acesta se gaseste pe plajele artificiale din Siam Park
  • Nisip clasic, cenusiu-argintiu, cel mai des intalnit, inclusiv in zona de sud a insulei,  in zona Playa de Las Americas si Costa Adeje.

5. Gastronomia insulei Tenerife

Daca te numeri printre cei care nu vor sa bantuie pe toata insula, m-am gandit ca dupa ce te-am convins sa vii in Tenerife pentru ca: insula, ocean, palmieri, nisip, sa iti mai povestesc de mancarea si bautura cu specific traditional canariot.

Pentru ca suntem intr-un tinut care apartine de Spania, vei gasi toate tipurile de paella – cu fructe de mare si peste, cu pui, vegetala.

Pentru ca esti pe malul oceanului vei putea savura feluri diverse de peste, la terase sofisticate pe malul marii sau in taverne locale cu iz traditional.

Vei mai auzi de “tapas”, poate chiar vei trece pe langa un “Tapas Bar”. Tapas sunt gustari, un fel de aperitive, sau gustari. Poate fi un mic platou de produse traditionale – branza de capra, sunca sau boluri cu preparate gen inele de calamari, creveti cu usturoi, tortilla, cartofi prajiti cu sosuri si altele.

Sa nu ratezi acest fel cu specific canariot: papas arrugadas, serviti cu mojo rojo si mojo verde.

Papas arrugadas sunt cartofi fierti. Ce este special la ei? Originile acestor papas arrugadas le gasim in conditiile precare ale canariotilor, care aveau greu acces la apa dulce si au apelat la apa oceanului – sarata – pentru a fierbe cartofii. Cum soiurile de cartofi disponibile erau unele cu bulbii mici, sarea a patruns foarte bine in cartof si a iesit un preparat delicios, devenit traditional.

Mojo verde si rojo sunt sosuri super gustoase pe baza de ardei verde sau rosu, condimentate cu coriandru, patrunjel, usturoi si alte cele.

Dar traducerea ia din farmec combinatiei acesteia, stiu ca nu te impresioneaza. Asculta-mi sfatul si nu pleca din Tenerife fara sa degusti papas arrugadas cu mojo rojo si mojo verde!

Tenerife, raiul steak house-urilor

Ei, si din nu stiu ce motiv, Tenerife mai este si raiul steak house-urilor! Steakhouse Brazilian, steakhouse argentinian, toate le gasesti.

Din ce am incercat eu, iti pot recomanda doua locatii  in care si eu ma intorc de cate ori ajung in Tenerife:

  • Churrasqueria Rodeo, un steakhouse brazilian, de tip “all you can eat”, in Adeje. Ei bine, ai crede ca fiind vorba de cantitate scade calitatea. Dar nu este deloc cazul aici. Vin incontinuu ospatarii cu delicatese infipte pe tepuse unele inca sfaraind: steak de vita, miel, porc, pui, dar toate senzational de bine gatite. Desigur, vin si garnituri – de la cartofi prajiti pana la sparanghel si alte salate, de toate.
    Practic la un astfel de restaurant lucrurile se intampla astfel: cand te asezi, primesti un cartonas. Verde o parte, rosu pe cealalta. Si incet ospatarii sa “te atace”. Si vin incontinuu sa te serveasca, pana cand cartonasul tau este pe verde. Iti poti imagina ca experienta in sine e faina cu un grup de prieteni. La final se plateste o suma fixa – 23 euro/persoana am platit in martie 2020, la care se adauga bauturile si desertul.

  • Meson Castellano, este un restaurant mai select, iar steak-ul il prepara foarte bine. Carnea – vita, desigur – pentru steakul pe care doresti sa il servesti o poti alege din frigiderul de maturare. O poti cere mai in sange, sau mediu preparata, insotita de plita incinsa pe care apoi iti mai rumenesti tu steak-ul exact asa cum iti place. Am degustat si niste tapas foarte gustoase la Meson Castellano. Ca si locatie, ei sunt la distanta de 10 minute de mers pe jos din Playa de las Americas.

Bauturi si deserturi

Ca si bauturi specifice, incepem cu sangria, rece, gustoasa, numai buna de savurat pe plaja.Tot specific locului mai este romul de miere (se serveste putin incalzit) si lichiorul de banane.

Barraquito. Ceva intre bautura si desert. Si cafea. Barraquito este o specialitate preparata din straturi de: lapte condensat, lichior, cafea si spuma de lapte. E un deliciu!

Ca si desert. Neaparat sa gusti bananele! Dupa ce am mancat banane in Tenerife – pesemne proaspat culese, nu mi-au mai trebuit o vreme cele din magazinele noastre (cu avocado am patit la fel). Atat gustul cat si textura sunt diferite.

La capitolul fructe in Tenerife poti sa mananci cactus si mango, fiind fructe indigene.

Daca ajungi in Satul Masca – iti povestesc de el imediat – specific locului sunt deserturile pe baza de cactus: limonada cu cactus, tort cu cactus, inghetata de cactus, etc.

Daca te-am convins deja pana aici, cumpara linistit pachetul de vacanta. Dar mai intoarce-te la articolul meu inainte de a pleca in Tenerife. Pentru a citi si despre aventurile care te asteapta daca te lasi ridicat de la malul oceanului.

6. Parcul National Teide

Vulcanul Teide este al treilea vulcan de pe Pamant ca inaltime si masa, dupa vulcanii Mauna Loa si Mauna Kea din Hawaii, iar peisajul selenar intalnit aici este fabulos!

O plimbare de o zi prin Tenerife, de jos, de la nivelul oceanului pana sus pe Teide, la 2250 m, ne va deschide orizontul intelegerii locului in care ne aflam. De la platoul aflat la aceasta altitudine se mai poate urca pana la 3.555 de metri (din inaltimea totala de 3.718 m), cu telefericul, dar doar dupa obtinerea unui permis special, si daca vremea permite.

Vulcanul Teide este inca activ. Ultima eruptie a avut loc in noiembrie 1909.

Daca ai o lista cu locuri incluse in  Patrimoniul UNESCO, vei putea bifa pe ea Parcul National Teide.

7. Satul Masca

O plimbare prin insula pana la Masca, iar apoi petrecerea unui timp acolo, in sat, va fi o deplasare in timp si spatiu – bonus: inghetata si prajitura de cactus!

Situat in mijlocul unei formatiuni muntoase vulcanice, satul acesta nu seamana cu nimic din ce am mai vazut eu prin lume!

Timp de mai multi ani a fost unul dintre secretele ascunse din Tenerife, fiind denumit “satul pierdut” din Insulele Canare, datorita izolarii de restul insulei.

Acum, drumul asfaltat ne duce cu gandul la Transfagarasan dar peisajul este complet diferit: dupa vegetatie ai zice ca esti in Mexic, nicidecum in mijlocul oceanului – sunt palmieri si  cactusi peste tot in jur.

8. Insula La Gomera se afla la o ora distanta cu ferry boat-ul de insula Tenerife

La Gomera este desigur, tot vulcanica, si este renumita datorita faptului ca aici a fost ultima oprire a lui Cristofor Columb inainte de a traversa oceanul si de a descoperi Lumea Noua.

Dar, La Gomera este recunoscuta si ca detinatoarea ultimului petec de jungla din Europa, prin Parcul National Garajonay (inclus in Patrimoniu  Mondial UNESCO)! Aici se regaseste un ecosistem extraordinar, care nu s-a schimbat foarte mult in ultimii 50.000 de ani. Dafinul este stapanul unei mase verzi de vegetatie preistorica, motiv pentru care se mai numeste si “padurea de dafini”.

O plimbare prin aceasta padure cu vegetatia luxurianta este cu adevarat magica!

Daca mai adaugam si experienta intalnirii cu platatiile de avocado, papaya, mango si banane avem clar conturata senzatia de evadare intr-o insula exotica.

Dar La Gomera mai detine o comoara: se mai pastreaza –si se mai invata in scoli! – Silbo Gomero, fascinantul limbaj prin fluierat al vechilor locuitori ai Insulelor Canare.

Exista localuri unde, in timp ce turistii servesc preparate traditionale canariote,  se fac demonstratii ale acestui limbaj.

9. Plimbare cu barca pe Oceanul Atlantic

O plimbare in larg, cu barca, in aceasta zona a Oceanului Atlantic ne poate rasplati cu observarea  delfinilor si balenelor in mediul lor natural. De obicei se navigheaza in directia stancilor Los Gigantes. Peisajul este impresionant. Se poate face baie in larg si se ia masa de pranz pe ambarcatiune.

Exista croaziere de la 2 ore, pana la cele de 6 ore, cand se ia si pranzul pe ambarcatiune.

Masivul Los Gigantes s-a format in timpul primelor eruptii vulcanice care au si creat Tenerife.

Pana prin sec. XV, Los Gigantes era cunoscut in zona sub numele de “Zidul Iadului”. Si-a adjudecat acest nume datorita dramatismului cu care se arata in fata privitorilor, cu lava rosie-maronie tasnind la rastimpuri. Asadar, pana cand Cristofor Columb a demonstrat contrariul, stancile Los Gigantes erau considerate … marginea lumii!

10. Cele mai tari parcuri de distractii

Sunt multe parcuri de distractii in Tenerife, de la aquaparcuri pana la gradini zoologice. Voi aminti doar de doua, renumite la nivel mondial, si pe care le-am testat personal.

Loro Parque – o experienta fantastica pentru adulti si copii deopotriva!

Iti spun doar ca din Loro Parque n-as fi plecat daca nu venea ora inchiderii. De dimineata si pana seara, am simtit o bucurie continua urmarind showurile delfinilor, leilor de mare si ale balenelor, admirand tigri albi impunatori, gorilele – ce gesturi umanoide aveau!, leii lenevind, suricatele-santinela atat de dragalase, papagalii de toate culorile pamantului, flamingo roz gratiosi, lumea pestilor din Aquarium, Planeta Pinguinilor,  gradinile tropicale. Definitiv e un loc in care vrei sa te intorci dupa prima vizita!

Dar sa adaug ceva info la parerea mea subiectiva. Loro Parque a fost votata in ultimii ani gradina zoologica numarul 1 din Europa si numarul 2 din lume! Are cea mai vasta si variata colectie de papagali din lume si cel mai mare aquarium cu delfini si pinguini din lume. Pe langa o multime de alte atractii, dupa cum spuneam.

Siam Parque – adrenalina pentru toate varstele!

Construit ca un regat al apei, pe o tematica thailandeza, Siam Park  este recunoscut drept cel mai bun parc  acvatic din lume, in ultimii cinci ani consecutivi, de catre TripAdvisor! Bonus -totul se petrece intr-o mare si minunata gradina tropicala!

Aici chiar ca m-am dus de dragul copiilor. Dar ce sa vezi, cine alerga pentru o ultima tura pe Kinnaree, (preferatul meu, definitiv!) inainte de inchiderea parcului? Eeeeeu! Asa ca, mai ales daca mergeti cu copiii, nu ratati in nici un caz Siam Park!

11. Safari subacvatic cu submarinul

Submarinul din Tenerife, un submarin real, este unul din cele 15 comerciale din lume. Am coborit cu el la 30 de metri adancime pe fundul Oceanului Atlantic.

Construit din start cu scop turistic, are niste hublouri imense, prin care am vazut spectacolul vietii submarine. Ni s-au plimbat prin fata ochilor pisici de mare, bancuri de pesti, iar un scafandru a facut spectacol cu pisicile de mare, aducandu-le aproape de submarin pentru noi.

Iar la sfarsitul excursiei am primit si un certificat de scufundator!

 

12. Spectacol de flamenco autentic

Daca ati ajuns in teritoriu spaniol, ar fi minunat sa ajungeti si la un spectacol de flamenco. Sunt cateva locuri  unde flamenco este dus la nivel de arta!

13. Shopping in Tenerife

Insula Tenerife este tax free (fara TVA), ceea ce face sa fie atractiva si pentru o tura de shopping. Playa de las Americas, Costa Adeje, sunt printre statiunile insulei in care gasim toate brandurile renumite la nivel international.

In topul preferintelor mele se afla Avenida Las Americas, din Playa de las Americas! Un bulevard strajuit de palmieri de peste 10 m inaltime, care poate rivaliza oricand cu celebrele bulevarde de shopping din Los Angeles. Dar, spre deosebire de acestea, in Tenerife aceste magazine sunt mai accesibile. Sunt prezente majoritatea brandurilor de top – de imbracaminte, incaltaminte, parfumerii care practica preturi imbatabile, pielarie, ochelari , in fine, tot ce ti-ar putea stimula apetitul la cumparaturi , in timp ce te plimbi pe bulevardul larg, elegant, strajuit de palmieri.

Mai poti sa faci shopping de perle in Tenerife.

Showroomul Fabricii de perle din Tenerife, este locul in care am vazut perle din toata lumea, de la albul cel mai pur, nuanta sampaniei, gri, pana la verde inchis. Perle montate in aur, argint, platina. Inele, bratari, pandative, siraguri. Micute, mici, medii, marisoare, mari si foarte mari.

Iar preturile bijuteriilor – de la zeci pana la mii de euro, pentru toate buzunarele si gusturile.

 

Asadar, Tenerife ne asteapta! HAI CU NOI!  La final de august o sa fiu in Playa de Las Americas, cu un grup #CalatoriicuMonicaJurmabyUltramarin , asa ca te invit si pe tine!

Uite programul:  Tenerife, august 2023 – plaja, baie & flamenco la Oceanul Atlantic , iar rezervarea o poti face direct la Ultramarin : Ultramarin – REZERVARE si DETALII- Tenerife-august-2023


Inscrie-te pentru newsletter ca sa nu ratezi urmatorul articol!


Despre Tenerife am mai scris si:


Ma poti urmari si pe:

si pe


 

3 Comments

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...