homo sapiens
Povesti de calator

Homo sapiens – tour leader

Astazi m-a izbit un mare adevar!

Primul tour leader ever a aparut in urma cu vreo 60.000* de ani!

Si asa s-a intamplat: intr-o buna zi, stand Homo Sapiens in savana lui africana si uitandu-se in zare, a simtind din nou acel ceva care il chema irezistibil sa paraseasca rutina zilnica. Le-a zis alor sai: “Bai, eu ma duc sa vad ce-i dupa muntele ala! Cine vine cu mine?”

Restul e istorie!

S-au desprins de acolo Homo Sapiens Calatorus, subspecia aia care trebuia sa vada ce e dupa muntele care ii limiteaza cunoasterea. Si au plecat de au populat lumea toata.

Asa ca da, aparent suntem la fel, am evoluat cu aceeasi anatomie, dar n-ai cum sa negi evidenta: Homo Sapiens Calatorus a beneficiat de o mutatie!

Urmasii acestei subspecii se recunosc intre ei.

Ceilalti nu ii inteleg pe de-a-ntregul! Adica … cum, dom’le, e pandemie si tot ce se gasesc unii sa faca e sa-si planga de mila ca nu pot calatori, sau viseaza la unde o sa mearga dupa coronavirus!

Yep, astia suntem noi! Homo Sapiens Calatorus!

*Am dovezi stiintifice:

Teoria Originea africana recenta a oamenilor moderni (sau Teoria „Out-of-Africa”). Aceasta este in paleoantropologie modelul principal care descrie originea si dispersarea timpurie a omului modern anatomic.

Ce zice teoria asta (simplificand): Conform dovezilor genetice si paleontologice, Homo sapiens arhaic a evoluat catre omul modern anatomic numai in Africa, intre 200.000 si 100.000 de ani in urma. O ramura a acestei populatii a parasit Africa acum aproximativ 60.000 de ani si, in timp, a inlocuit populatiile anterioare de hominide, cum ar fi Homo neanderthalensis si Homo erectus.

homo sapiens
Neanderthals in summer, Mauricio Anton

Teoria concurenta este cea a Originii multiregionale a oamenilor moderni. Cercetatori ce sustin aceasta ipoteza considera ca migratia originala Out-of-Africa a fost cu mult mai precoce. Cu doua milioane de ani in urma. Caz in care cel care a migrat a fost Homo erectus și nu Homo sapiens.

Nu sunt om de stiinta, nu combat a doua ipoteza, dar nu-mi dadea asa de bine la titlu: Homo erectus–Tour leader!

Poti consulta si Wikipedia


Ca demn descendent al primului Homo Sapiens-Tour Leader te invit sa mi te alaturi urmatoarelor Calatorii de grup in  anul 2020:

Calatorii cu Monica Jurma si Ultramarin in 2020


Daca ti-a parut articolul pe care tocmai l-ai citit, te invit sa ma urmaresti si pe:

si pe


 

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...