Israel,  Palestina,  Povesti de calator

Bethleemul contemporan – pelerin si turist in orasul Nasterii lui Hristos

Bethleem. Mi-e destul de greu sa descriu pragmatic acest loc, pentru ca e un loc – emotie pentru mine.

Si totusi, e un loc cu granite – triste si controversate, pentru ca sunt granitele Palestinei cu Israelul, cu atatea si atatea framantari! Astfel, atunci cand mergem in “Tara Sfanta”, ca sa ajungem in Bethleem, trecem punctele de control ale “zidului”care desparte cele doua tari. Dar se trec usor aceste granitele, de catre noi, turistii.

O zi petrecuta in Bethleem si imprejurimi va plimba prin fata ochilor nostri locuri cu mare incarcatura religioasa pentru crestini, dar si copii in drumul lor spre scoala, beduini calare pe magarusi, malluri si case bine amenajate, dar si drumuri de pamant si saracie la periferia orasului. Acolo, pe drumurile prafuite, vazand un cioban cu cateva oi, am putut face un exercitiu de imaginatie si sa “vad” magii indreptandu-se spre Locul Nasterii. Si pe ciobanii de atunci, primii martori ai Nasterii Mantuitorului.

 

 

Acolo, in Bethleemul cu populatie predominant araba, procentual cu mai multi musulmani, se afla si cea mai mare comunitate palestiniana crestina. Si tot acolo se inalta Biserica Nasterii, ridicata deasupra pesterii in care S-a nascut Iisus!

Biserica Nasterii

Biserica Nasterii este mare, impunatoare, contruita din piatra, si surprinde de la inceput printr-o intrarea foarte joasa, in asa fel incat trebuie sa ne aplecam pentru a intra pe “poarta smereniei”. Ghidul ne explica: usa de mici dimensiuni taiata in zidul gros de piatra al Bisericii Nasterii a fost facuta in perioada otomana, cu scopul de a impiedica pe necredinciosi sa pangareasca biserica intrand calare. Astazi, obliga pe vizitator la o plecare a capului in semn de cinstire a locului.

Odata intrati, ne taie rasuflarea grandoarea interiorului. Naosul basilicii este impartit in cinci nave longitudinale separate de patru randuri de coloane, in stil corintic, cate 11 in fiecare rand. Desigur, punctul de atractie catre care ne indreptam pasii este Pestera Nasterii, aflata in partea laterala a bisericii, chiar sub altarul central, propriu-zis o mica grota naturala. Randul format pentru coborarea in grota ne va tine vreo 30 de minute in biserica, ocazie numai buna de a observa fragmentele de mozaic ce imbodobesc peretii laterali si dateaza din anii 1160, dar si mozaicul pedelei. Mozaicul este acum protejat acum de o podea de sticla transparenta asezata deasupra.

In dreapta scarii ce duce in Grota Nasterii se afla si Icoana Maicii Domnului Bethleemita, speciala prin faptul ca in aceasta incoana Maica Domnului este infatisata zambind! Nu exista date exacte despre originea icoanei, insa, dupa traditie, icoana a fost pictata de catre Sfantul Apostol si Evanghelist Luca.

Spectacolul uman este si el impresionant. Se disting graiuri de prin toate partile lumii, iar imbracamintea si comportamentul arata si ele motive diferite ale vizitei. De la pelerinii imbracati decent din proprie initiativa, femeile cu capul acoperit, murmurand rugaciuni in timp ce inainteaza spre Pestera Nasterii, la turistii fascinati de mozaicuri, de grandoarea si istoricul constructiei. Mai sunt si tineri hippie, cu cate o esarfa infasurata in ultimul moment peste pantalonii scurti, aflati probabil in cautarea identitatii spirituale.

Apropo de istoricul constructiei, mi-a ramas in minte unul dintre motivele pentru care putem spune ca aceasta biserica este una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume pastrate pana astazi. Persii au crutat Biserica Nasterii in timpul invaziilor din anii 614 deoarece, conform legendelor, acestia au ramas profund impresionati de o reprezentare a magilor care s-au inchinat Pruncului, aducand daruri. In scena Nasterii Domnului, magii de la rasarit erau imbracati in haine persane – ei chiar fiind considerati de origine persana.

Dupa timpul de contemplare, coboram cateva scari si intram in Grota Nasterii. Aici sta steaua de argint care marcheaza locul exact de nastere a Pruncului Iisus. Desigur, emotia pe care o traieste fiecare in aceste locuri este in functie de asteptarile cu care vine dar si de cunoasterea/deschiderea spirituala din acel moment in timp (despre emotiile traite de mine am scris aici).

 

 

Biserica romano-catolica Sfanta Ecaterina

Dupa trecerea prin Pestera Nasterii Domnului, ajungem in partea nordica a bisericii, de unde o usa conduce spre Biserica romano-catolica Sfanta Ecaterina. Biserica strans lipita de Biserica ortodoxa a Nasterii Domnului este inchinata Sfintei Ecaterina din Alexandria, al carei trup astazi se odihneste in Muntele Sinai. Potrivit traditiei, aceasta biserica a fost zidita pe locul in care Mantuitorul i-a aparut in chip vazut Sfintei Ecaterina din Alexandria, anuntandu-i moartea martirica, in jurul anului 310. Sub Biserica Sfintei Ecaterina se afla o serie de pesteri si capele, printre care si Capela Inocentilor, adica a pruncilor omorati de Irod cel Mare, care, in nebunia lui, a poruncit omorarea tuturor copiilor de varsta estimate a lui Iisus (2 ani si mai mici), auzind proorocirea magilor, precum ca Acesta va fi rege peste iudei!

 

 

Grota Laptelui

La o distanta de numai 300 de metri inspre sud-est de Biserica Nasterii Domnului se afla o biserica mica, numita “Grota Laptelui“. Aceasta se afla in grija calugarilor franciscani. O legenda locala marturiseste faptul ca in aceasta pestera s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul, in noaptea in care Iosif a primit porunca de la inger sa paraseasca Betleemul si sa fuga in Egipt, pentru a scapa de Irod. Legenda spune ca in graba de a parasi Betleemul, Fecioarei Maria, care Il alapta pe Pruncul Iisus, i-au cazut cateva picaturi de lapte pe stanca pesterii aceasta devenind din rosie, alba ca laptele.

 

Biserica Pastorilor

Alt loc pe care il putem vizita imediat langa Bethleem este Biserica Pastorilor (mai exact Manastirea ortodoxa a Pastorilor), aflata in Campul Pastorilor (Beit Sahour). Manastirea este ridicata pe locul unde a fost descoperita o pestera foarte veche. Potrivit traditiei locului, in aceasta pestera erau adapostiti pastorii, cand ingerul Domnului le-a aparut spre a le vesti Nasterea.

 

Cele de sus sunt cateva repere, dar Bethleemul in sine este un loc in care merita sa te pierzi pe strazi, sa observi oamenii, cu traditii si cultura diferite de a noastra. Sa degusti de la tarabe cafeaua arabeasca, sucul de rodie, curmalele trase in ciocolata. Sa te uiti prin usile deschise ale atelierelor de tamplarie cum ia maslinul forme de ingeri, cruci, stele, statui ale Mantuitorului, ornamente pentru bradul de Craciun. Sa intri in magazine pentru shopping de saluri de cashmir, condimente, suveniruri diverse. Sau sa te plimbi pur si simplu pe strazi si sa porti in minte si in inima recunostinta pentru faptul ca ai ajuns acolo! Ai ajuns in Bethleem, locul in care s-a nascut Hristos!

 

 

Cazarea pe perioada sederii in Bethleem

Sunt multe posibilitati de cazare. De la hoteluri modeste pentru grupuri de pelerini care calatoresc cu buget redus, pana la hoteluri de 5 stele cu servicii si conditii foarte bune. Grupului nostru i s-a potrivit genul de cazare in care sa avem confortul de a ne reface dupa o zi plina, cu mancare buna, confort care insa nu a necesitat conditii de lux. Am stat in doua locatii, in trecerile mele prin Bethleem:
– in Campul Pastorilor (Beit Sahour). Aceasta este o alegere buna daca in afara programului de grup nu va doriti neaparat sa mai iesiti din hotel la o plimbare de recunoastere, de rasfatat papile gustative sau de shopping. Aici hotelierii ofera un pret mai bun decat in centrul Bethleemului. Am avut aici o cazare la Shepherds’ House Hotel, cotat la 4 stele. Prin 2015 mi s-a parut intre 3 si 4 stele. Hotelul este condus de palestinieni crestini.  Aceasta alegere as repeat-o, daca as opta pentru o cazare comoda in aceasta zona. www.shepherds-house.com
– Centrul Bethleemului. Insa daca programul permite si va doriti macar o iesire de seara, eu as recomanda cazarea in Bethleem. Noi am stat la Mount David Hotel , 4 stele. Se afla la cateva minute de Centrul Vechi al Bethleemului, cu piateta orasului intesata de terase, magazine cu suveniruri. Pe stradutele ce duc in centrul vechi sunt multe ateliere de prelucrat lemnul de maslin. www.mountdavidhotel.com

Ce am mancat/baut bun in Bethleem

Humusul este extraordinar de gustos, combinat cu masline si o mare varietate de salate si lipie. Mielul, gatit super bine. Sucul proaspat stors de rodie, pe toate strazile. Si, da: dulciurile cu specific arabesc – nu ratati delicatesa knafe! Desigur, baclavalele sunt si ele de toate felurile, proaspete si super bune. Foarte bune sunt curmalele – mari, carnoase, iar curmalele imbracate in ciocolata, cu migdale in mijloc, sunt delicioase! Cafeaua arabeasca si ea buna!

 

 

Daca ai fost in Bethleem te rog completeaza lista de recomandari in comentarii, sigur vor fi de folos cuiva!

Despre fascinatia pe care a exercitat-o asupra mea Desertul Iudeei, care incepe sa se deschida privirii la scurt timp de la iesirea din Betleem,  voi povesti in curand. Si in mod special despre Valea Hozevei trebuie sa va povestesc. Pentru ca este de neimaginat sa ajungi in aceasta zona de lume si sa nu vezi acest desert stancos fascinant si canioanele Hozevei!

 


Despre Tara Sfanta am mai scris:
Poveste de Craciun: Cum am primit in dar de ziua mea Craciunul 


2 Comments

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...