Calatorii de grup 2021,  Iordania

Iordania – O aventura orientala! 27 mai – 4 iunie 2021 [Arhiva programe realizate ]

Haideti cu noi in Iordania! Aventura noastra ne poarta prin prezentul lumii orientale a Regatului Hasemit al Iordaniei, prin desertul lui Lawrence al Arabiei (Wadi Rum) dar si pe platoul de filmare al Indiana Jones (Petra). Pornim din cel mai de jos punct de pe pamant – Marea Moarta si ne relaxam la final navigand pe biblica Mare Rosie.

Iordania, ca si experienta turistica, are toate elementele necesare pentru a atrage calatorul aventurier, dornic de noi descoperiri geografice, istorice, biblice, gastronomice, culturale.

Primul lucru evident este ca vom pasi intr-o tara orietala, cu traditii, cultura, religie, specifice. Regatul Hasemit al Iordaniei este o tara araba din Orientul Apropiat, cu o populatie predominant musulmana, condusa de o dinastie regala. Circa 20% din populatie este formata din beduini – locuitori nomazi ai desertului iordanian.

Dar Iordania este si o lectie de istorie in sine,

si are privilegiul de a conserva pentru umanitate cateva locuri parte a Patromoniului Mondial UNESCO, cum ar fi Zona Protejata a  Desertul Wadi Rum sau faimosul oras sapat de nabateeni, in stanca trandafirie, Petra! De altfel, Petra este considerata una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Jerash, la randul sau, are un sit arheologic recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bine conservate orase antice romane.

La lectia de geografie,

Iordania ne rasfata! Gasim pe teritoriul ei doua mari renumite, Marea Moarta si Marea Rosie. Experimentam si noi plutirea pe apele Marii Moarte, marea cu cea mai mare salinitate din lume – in locul aflat la cel mai jos nivel din lume (-430m sub nivelul marii). Iar Marea Rosie, renumita pentru bogatia vietii marine, ne va odihni la finalul calatoriei, cu plaja, baie, croaziera si snorkeling printre corali si pestisori viu colorati.

Marea Rosie v-a amintit de un pasaj din Biblie?

Asa este, umbland pe pamantul Iordaniei umblam pe urmele pasilor profetilor. Profetul Moise, indrumat de Dumnezeu, a despicat cu toiagul sau Marea Rosie, pentru a trece poporul izraelit care se refugia de persecutia egipteana.

Pe Muntele Nebo lui Moise i-a fost ingaduit sa vada desfasurandu-se in fata ochilor Tara Fagaduintelor. Vom urca si noi pe Nebo si vom vedea, intr-adevar, limpede, pamantul promis “fiilor lui Israel”, de la Hebron si pana la Tiberias.

Gastronomia este in sine un motiv de a vizita Iordania, dar va invit sa nu ma credeti pe cuvant! Haideti cu noi sa exploram Iordania si concluzionam impreuna la o cafea arabeasca cu cardamon!

Iata mai jos si programul detaliat al calatoriei noastre in Iordania:

Ziua 0: joi, 27 mai – deplasarea spre aeroportul din BUCURESTI, de unde avem zborul direct catre Amman, Iordania

Va putem asista cu deplasarea spre aeroport Bucuresti indiferent de localitatea de domiciliu.

Din Timisoara avem zbor catre Bucuresti la 20:35, iar dupa o escala de 3 ore decolam spre destinatia finala, Iordania! (27 mai Timisoara 20:35 – Bucuresti 21:35 ; 28mai Bucuresti 00:30 – Amman 03:10)

Ziua 2: vineri, 28 mai – AMMAN – MAREA MOARTA, IORDANIA

Din aeroport avem asigurat transferul spre locul in care va incepe experienta noastra iordaniana, malul Marii Moarte! Am ales sa incepem cu 2 zile de relaxare la un hotel premium, situat chiar pe malul marii, cu un spa de exceptie. Holiday Inn Resort Dead Sea 4/5*.

Ne vom afla la cel mai jos nivel din lume, la cca 430 m sub nivelul marii. Dar ceea ce va da unicitate experientei noastre este faptul ca Marea Moarta are cea mai mare salinitate din lume (peste 34%), atat de mare incat vom pluti fara efort la suprafata apei. Vom putea folosi namolul natural cu proprietati recunoscute dermato-cosmetice, si vom face plimbari pe malul impodobit de cristale de sare.

Numele marii, Dead Sea sau Marea Moarta, provine din faptul ca, datorita salinitatii foarte ridicate, in apele sale nu traiesc plante si vietati.

Marea Moarta (de fapt un lac sarat) este formata prin deversarea a catorva rauri, inclusiv Raul Iordan. Insa odata ajunse aici, apele stagneaza, nu se mai varsa in alta parte. Fiind o zona foarte secetoasa, apa se evapora, lasand in urma un cocktail bogat de saruri si minerale, folosite pe scara larga in industria cosmetica si medicala. Saruri si minerale folosite si in spa-urile hotelurilor premium aflate atat pe malul din Iordania (in est) cat si pe cel din Israel (in vest). Desigur, vom putea achizitiona in zona produse cosmetice de tot felul cu ingredientele acestea unice in lume.

Istoric vorbind, Marea Moarta este printre primele locuri de tratament si relaxare din lume, vizitat de locuitorii de vaza a societatii bazinului mediteranean de cu mii de ani in urma. Se spune ca pe locul unde acum se afla Marea Moarta s-au aflat orasele biblice Sodoma si Gomora.

 • Cazare la Holiday Inn Resort Dead Sea 4/5* , cu demipensiune (mic dejun si cina)

Ziua 2: sambata, 29 mai – MAREA MOARTA, IORDANIA – optional vizita JERASH

Inca o zi de relaxare, plaja, baie, rasfat pe malul Marii Moarte si la spa-ul resortului.

Dar, pentru cei care se lasa ridicati de la malul marii, avem pregatita si o excursie de cca 5 ore la Jerash.

Orasul antic Jerash este pe lista scurta a oraselor lumii locuite fara intrerupere de mii de ani. Mai exact, in cazul Jerash-ului, de peste 6.500 de ani.

Este unul dintre obiectivele de top de vizitat in Iordania. Este considerat cel mai mare si mai bine conservat oras antic roman din afara Italiei.

Zidurile Jerash-ului de odinioara despart astazi sit-ul arheologic de orasul modern.

Plimbarea prin Jerash-ul antic ne transpune cu gandul in grandiosul urbanism din epoca romana. Ne aflam practic intr-unul dintre cele zece mari orase romane care au format Decapolisul! Ne plimbam printre temple, teatre, piete publice, bai romane, fantani, pe strazi pavate si bulevarde largi.

Istoric, perioada de glorie a Jerash-ului a fost in jurul anului 63 i.Hr, cand orasul a fost cucerit de romani. Sunt mentionate contributii ale Imparatului Traian, care a cerut construirea de strazi si drumuri care au facilitat comertul in zona. O vizita a Imparatului Adrian, in anul 129 a dus la construirea unui splendid Arc de Triumf, care se afla si astazi intr-o stare exceptionala – Arcul lui Adrian.

Dupa vizita la Jerash, ne intoarcem la odihna si rasfat la hotelul nostru.

 • Cazare la Holiday Inn Resort Dead Sea 4/5* , cu demipensiune (mic dejun si cina)

Ziua 3: duminica, 30 mai MAREA MOARTA – IORDAN, locul BOTEZULUI – NEBO – MADABA – WADI RUM

Dupa micul dejun ne despartim de desfatarea din resortul nostru si pornim intr-o zi de pelerinaj. Vom descoperi cateva locuri biblice care ne vor impresiona, cu siguranta. Indiferent ca privim din perspectiva religioasa, istorica, artistica sau turistica, locurile in care ne vor purta pasii sunt categoric de pus pe lista scurta a obiectivelor de vizitat in Iordania!

Nebo

In prima parte a zilei urcam pe Muntele Nebo (800 metri), la locul de unde Moise a vazut Pamantul Fagaduintei. E impresionant, intr-adevar, cat de limpede se vede pamantul promis “fiilor lui Israel”, de la Hebron si pana la Tiberias.

Datorita semnificatiei sale, Nebo a devenit in timp loc de pelerinaj, aici ridicandu-se si o biserica foarte frumoasa, franciscana, pe locul unei biserici mai vechi, ale carei podele de mozaic sunt conservate pana astazi.

Descoperim apoi Madaba,

supranumit si “orasul mozaicurilor”. Ne vom bucura de o plimbare pe stradutele orasului cu iz oriental, iar apoi vom ajunge la Biserica Ortodoxa Sf. Gheorghe, cea care cuprinde mozaicul care reprezinta cea mai veche harta a Tarii Sfinte, cu centrul la Ierusalim. O adevarata opera de arta, harta este realizata cu peste 2 milioane de piese din piatra natural colorata.

In Madaba vom avea ocazia sa vizitam si un atelier unde se lucreaza mozaicurile originale, si care compun tablouri mai mici sau mai mari, sau orneaza vase, masute sau alte obiecte de arta.

Dupa aceasta incursiune prin locuri biblice, ne indreptam spre un capitol al aventurilor, in calatoria noastra. Poposim deja in seara aceasta in Wadi Rum, desertul care le este casa beduinilor.

Ne vom caza in corturi de lux, experimentand ceea ce se numeste “glamping” ( de la glamour +camping). Vom fi oaspetii beduinilor, asa ca vom servi cina la foc de tabara, acompaniati de muzica arabeasca.

O experienta in sine este cerul instelat privit in desert. Stelele par sa fie mai multe, mai aproape si mai stralucitoare decat le-am vazut vreodata.

 • Cazare la Wadi Rum Sun City Camp 4*, glamping* la corturi de lux standard (sau optional la corturi “Martian Dome”), cu demipensiune – mic dejun si cina

Ziua 4: luni, 31 mai –  WADI RUM – PETRA, optional “Petra by Night”

O zi de aventura la superlativ!

Suntem in Wadi Rum, desertul rosiatic numit si Valea Lunii. Wadi Rum ofera fiecarui aventurier ceea ce isi doreste: plimbare prin coplesitorul nemarginit al desertului, explorarea canioanelor intr-un jeep safari, sau chiar alpinism cu diverse grade de dificultate.

Wadi Rum ascunde comori spectaculoase, motiv pentru care este si listat in patrimoniul UNESCO drept “zona protejata”. In canioanele din Wadi Rum au fost descoperite desene si inscriptii pe roci,  vechi de 4000 de ani.

Avem si noi in program un jeep safari de cca 2 ore, care ne va conduce in locuri emblematice ale acestui loc.

Si pentru a da autenticitate timpului petrecut in desert, avem in plan si o ora de calatorit in desert pe camila.

Si, da, spiritul nostru de aventurier va fi satisfacut sa stie ca T. E. Lawrence a avut stabilita tabara in Wadi Rum in timpul Primului Razboi Mondial, si ca mare parte din filmul “Lawrence al Arabiei” a fost realizat pe acest platou de filmare, natural si vast!

Finalul zilei ne va gasi pe drum, dar tot in “capitolul aventura” al calatoriei noastre. Ne indreptam spre Petra!

Ne cazam la un hotel aflat foarte aproape de intrarea in Parcul Arheologic Petra, pentru a putea explora cat mai pe indelete capitala nabateenilor, oras sapat in stanca in jurul secolului al VI-lea i.Hr.

Petra by Night

Optional (si daca are loc), vom putea merge deja in aceasta seara intr-o incursiune magica in Petra. Experienta are loc sub denumirea “Petra by Night” si presupune o plimbare de seara de circa 2 ore catre punctul principal de atractie al Petrei, “Trezoreria”, pe aleea strajuita de lumanari. Apoi, pe platoul din fata Trezoreriei, are loc un spectacol traditional. Sunt folosite peste 1500 de lumanari intr-o astfel de seara. Atmosfera magica este completata de stelele care stralucesc deasupra noastra!

 • Cazare la Petra Moon Hotel 4*, cu demipensiune – mic dejun si cina

Ziua 5: marti, 1 iunie –  PETRA – AQABA, Marea Rosie

Astazi, ne vom afla pe platoul de filmare! Totodata, suntem si in mijlocului uneia din cele 7 minuni ale lumii moderne! Da, suntem in Petra, o veritabila comoara a umanitatii!

Nici o descriere a celebrului oras al nabateenilor nu poate pregati vizitatorul pentru senzatia data de parcurgerea drumului (Sig) taiat de fortele naturii in stanca trandafirie a desertului iordanian, la finalul caruia se dezvaluie privirii dramaticul monument, Tezaurul sau Al-Khazneh.

Cert este ca inca de la prima vedere orasul este atat de impunator, incat intelegem de ce Petra a fost aleasa platou de filmare pentru “Indiana Jones”.

Iar detaliile descoperite de-a lungul Siq-ului (drumul printre stanci inalte de pana la 80 m) dar si dupa aceea, ne dau o idee de ce Petra a fost aleasa una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Natura si arhitectura si-au dat concursul magnific in acest loc!  Stancile de culori variate, de la roz prafuit la rosu inchis, au fost sculptate pentru a servi drept locuinte, temple si morminte pentru nabateeni.

Probabil cea mai remarcabila realizare a nabateenilor este procedeul prin care acestia au reusit sa colecteze si sa gestioneze apa creind o veritabila oaza in mijlocul desertului. Descoperirile arheologice au scos la iveala un intreg complex de diguri si cisterne in care apa era stocata.Nabateenii concepusera un sistem ingenios care sa pompeze apa de la peste 50 de metri adancime, sistem ramas o enigma pana astazi!

Petra – de la “Orasul Pierdut” la una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Moderne

Nabateenii au transformat Petra intr-un nod comercial important pe Calea Matasii, Condimentelor dar si pe alte rute comerciale care faceau legatura intre China, India si Arabia de Sud cu Egiptul, Siria, Grecia si Roma.

Chiar si astazi, vom gasi in magazinele artizanale din Petra smirna, tamaie, mosc, ambra si tot felul alte preparate si extracte valoroase.

Orasul a fost distrus în 363 de un cutremur mare. Chiar daca a continuat sa fie locuit, orasul nu si-a mai revenit complet, iar Petra a devenit cumva “Orasul Pierdut” , in lumea vestica. Abia in 1812, un calator elvetian, Johann Ludwig Burckhardt, l-a convins pe ghidul sau sa il duca la ruinele de la Wadi Musa, unde se zvonea ca ar fi orasul pierdut Petra.

Chiar daca doar o mica parte din vastul oras Petra a fost scoasa de sub nisipul asezat in timp peste aceste locuri, o calatorie de o zi prin aceste locuri este o experienta de neuitat!

Sa va mai spunem ca am aranjat sa parcurgem calare o parte din drum?

Dupa atat aventura, in Wadi Rum si Petra, e cazul sa ne tragem sufletul. Ne retragem spre malul Marii Rosii, unde ne vom caza deja din seara aceasta.

 • Cazare la DoubleTree by Hilton Aqaba 4*, cu demipensiune – mic dejun si cina

Ziua 6: miercuri, 2 iunie AQABA, Marea Rosie – optional croaziera pe Marea Rosie, snorkeling

Aici ne vom odihni, desigur, dar odihna activa este cea mai recomandata cand suntem la Marea Rosie.

Croaziera pe marea de un albastru intens, cu muntii rosiatici ai desertului pe fundal, este una dintre variantele pe care le luam si noi in calcul. Cu opriri pentru baie in marea racoroasa si cu pranzul servit pe ambarcatiune.

Insa viata marina a Marii Rosii este si ea foarte ofertanta si renumita pentru bogatia ei! Clima temperata si curentii blanzi din aceasta zona au creat mediul perfect pentru cresterea coralilor si pentru dezvoltarea vietii marine.

Putem practica snorkeling sau diving pentru a admira coralii marini, broaste testoase si pesti multicolori de toate formele.

Dupa o zi de desfatari acvatice, ne intoarcem pentru cina si odihna la hotelul nostru confortabil. Am ales un hotel pozitionat in asa fel incat seara sa mai putem iesi la o plimbare si chiar la shopping.

 • Cazare la DoubleTree by Hilton Aqaba 4*, cu demipensiune – mic dejun si cina

Ziua 7: joi, 3 iunie – AQABA – AMMAN

Dupa un mic dejun servit in tihna, pornim spre Amman, unul dintre cele mai cosmopolite orase din lumea araba.  Capitala Iordaniei si cel mai mare oras al sau, Ammanul este centrul politic, cultural si comercial al tarii.

Situat intr-o zona deluroasa din nord-vestul Iordaniei, orasul a fost construit initial pe sapte coline, asemenea Romei. Acum se intinde pe o zonă de nouasprezece dealuri.

In turul nostru vom descoperi orasul vechi, Cetatea, Teatrul Roman, imbinate armonios cu cladirile ultra-moderne. Cafenelele traditionale si atelierele de mici mestesugari sunt si ele la fel de firesti in aceasta zona ca si restaurantele moderne.

Dupa ultima seara a aventurii noastre orientale, ne indreptam spre hotel pentru cateva ore de somn si odihna.

 • Cazare la Swiss International Olive Tree Amman Hotel 4*, cu demipensiune – mic dejun si cina

Ziua 8: vineri, 4 iunie – AMMAN – BUCURESTI

Ne indreptam spre aeroport la primele ore ale zilei, urmand sa decolam spre Bucuresti la ora 03:55.

(Amman 03:55 – Bucuresti 06:50  )

Dupa aterizarea in Bucuresti urmeaza transferul spre casa (Bucuresti – Timisoara sau alta localitate de domiciliu)

Spre Timisoara avem zbor rezervat (Bucuresti 18:55 – Timisoara 19:55)

Odata ajunsi acasa … incepem sa planificam urmatoarea vacanta!


Nota: imaginile provin din arhiva personala si de la agentia noastra partenera din Iordania.


PRET vacanta IORDANIA:

Pret :  ­­­­/persoana in camera dubla:  1.690  euro  , pret Promo 1.580 euro

* preturile Promo sunt valabile pana in 31 martie 2021, in limita locurilor disponibile


Servicii incluse in pachet:

 • Bilet de avion pentru zborurile internationale Bucuresti-Amman si retur, taxe de aeroport incluse
 • Bilet de avion intern, Timisoara – Bucuresti si retur, taxe de aeroport incluse
 • Bagaj de cala 23 kg si bagaj de mana pana la 10 kg
 • Taxa de viza
 • Transferuri de la/catre aeroport in Iordania, Amman si asistenta in aeroporturi la sosiri/plecari
 • Cazare: 8 nopti la hotelurile de 4* mentionate in program (sau similare)
 • Mesele: demipensiune – mic dejun si cina
 • Insotitor de grup – Monica Jurma

Pretul nu include:

 • Asigurarile medicale personale, pentru bagaje si asigurare storno
 • Testele COVID obligatorii sau optionale
 • Excursiile/experientele subliniate ca fiind optionale
 • Tipsurile pentru sofer si ghid in Iordania: 50 $/pers./intregul tur. Acesti bani ii aduna insotitorul de grup in timpul calatoriei
 • Cheltuieli personale, servicii la Spa-ul hotelurilor, telefoane, etc

Alte informatii:

 • Supliment single: 275 euro/7 nopti
 • Supliment cazare la cort “Martian Dome” in Wadi Rum: 80 euro/pers/noapte

Excursii/experiente optionale:

 • Excursie de cca 5 ore la Jerash: 70 $/persoana (transfer de la/la hotel, taxa intrare)
 • O experienta unica, Petra by Night: 25 $/persoana
 • Croaziera pe Marea Rosie, cu pranz inclus: 30 $/persoana

Termene si conditii de plata:

 • Tariful este valabil pentru un grup de peste 15 persoane. Pentru grup mai mic de 15 persoane, se plateste un supliment de 50 euro/pers.
 • Avans, la confirmarea rezervarii, minim 30%. Rest de plata pana la 07 septembrie 2021.
 • Tarifele sunt exprimate in euro/pers/in camera dubla, plata se face in euro sau in lei (curs BNR+2%).
 • In cazul indisponibilitatii unitatilor de cazare propuse, la momentul rezervarii, vom oferi alternative similare.
 • Excursiile optionale pot suferi modificari in privinta alocarii pe zile.

Care este rolul meu?

Rolul meu in aceste excursii de grup este “sa pun degetul pe harta”. Sa aleg destinatiile, iar apoi, in urma consilierii partenerilor din tarile de destinatie, sa compun programul de vizite. Program care sa ne deschida ochii, mintea si sufletul asupra frumusetii, bogatiei, noutatii, locurilor pe care le vizitam. Iar asta inseamna intotdeauna sa vizitam destul, dar nu prea mult! La designul programului pun in balanta pe de o parte bugetul optim de timp si bani iar pe de alta parte starea de bine si comorile adunate in inima si memorie, cu care vreau sa ne intoarcem acasa!

NU sunt ghid de turism. Chiar daca am calatorit mult, iar insotitor de grupuri am inceput sa fiu incepand din 2012. Si da, destinatia Iordania imi este bine cunoscuta. Insa vom avea ghid local, vorbitori de limba romana, pe toata perioada.

NU am o agentie de turism. Am acceptat cu drag propunerea Agentiei de turism Ultramarin de a colabora la realizarea unor programe de calatorie premium. Prin calatorii premium inteleg atat destinatiile, experientele de calatorie, cat si calitatea serviciilor de care vom beneficia. La acest capitol simt ca pot aduce plus valoare.

Ultramarin alege cu grija partenerii din tarile de destinatie. La randul lor, acestia ne pot recomanda ghizi locali cu experienta. Iar treaba mea este sa concept un program cat mai eficient, sa fiu liantul unui grup omogen si fain. Inainte de plecare ne vom intalni  si vom discuta despre orice doriti sa stiti. Si desigur, voi insoti grupul in toata calatoria!


Inscrieri-intrebari-detalii

Inscrierea trebuie facuta la Agentia de turism Ultramarin. Aici se intampla toate formalitatile: contract, facturi, etc. Pentru ca tot Ultramarin face apoi platile catre partenerii din tarile in care calatorim, companii aeriene, transportatori rutieri, in fine, toata logistica.
Pentru inscrieri in aceasta calatorie, intrebari si detalii, puteti folosi formularul de CONTACT


Mi-ar face placere sa interactionam si pe social media:

si


Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu urmatoarea mea iesire in lume sau pentru a citi articole noi despre locuri, oameni si experiente de prin calatoriile mele.

Poti lasa un mesaj si pe calatorii.monicajurma/contact  daca te interesezaza una dintre destinatiile de Calatorii de grup 2021


 

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...