Interviuri

Gabriela Petcana, Ultramarin. “Prin Ultrafood ramanem aproape de turistii nostri” [Interviu]

Ultramarin – Ultrafood touroperator. Sau despre cum se nasc proiecte noi in vremuri de criza

Stim de pandemia de coronavirus. Stim ca nu putem calatori acum, si ca turismul este unul dintre domeniile cele mai afectate.

Dar tocmai pentru ca iubim sa calatorim, urmarim indeaproape ceea ce se intampla cu agentiile de turism, cu domeniul turismului in general. Vrem sa vedem ca jucatorii de pe piata turismului trec cu bine peste perioada aceasta de criza si ca se pot apoi ocupa de calatoriile noastre.

Ei bine, vestea buna este ca oamenii din turism, caracterizati prin natura meseriei de inventivitate, aduc proiecte noi pe piata.

Pe Gabriela Petcana, manager general al Agentiei de turism Ultramarin o cunosc personal de circa 4 ani, si colaboram de vreo 2 ani pe proiecte de turism.

Zilele acestea, Gabriela Petcana, inconjurata de echipa ei grozava de la Ultramarin, gaseste solutii pentru perioada de criza. Nu voi ascunde admiratia maxima pe care le-o port! Tocmai de aceea, am rugat-o pe Gabi sa povestim putin despre ceea ce se intampla la Ultramarin, despre noul proiect Ultrafood touroperator!

De vorba cu Gabriela Petcana, manager Ultramarin si coordonator proiect Ultrafood

Gabriela Petcana - UltramarinMonica Jurma: Gabi, iti vad optimismul, bucuria cu care te ocupi de noul proiect, asa ca iti propun sa vorbim doar cateva cuvinte despre problemele cu care te confrunti ca si proprietar de agentie de turism, si mai multe despre proiectul la care lucrati acum.

Datorita colaborarii noastre, stiu ca au aparut pentru 2020 multe destinatii noi in oferta Ultramarin. Ati marit echipa, ati extins sediul de lucru. Mai exact, Gabi, in ce stadiu a fost surprins Ultramarin, ca si touroperator, de pandemia de coronavirus?

Gabriela Petcana: Da, multumesc Monica pentru gandul bun indreptat catre noi in aceasta perioada de incercare. Asemenea am facut si noi, gandul nostru s-a indreptat imediat catre turistii nostri. Am venit in intampinarea lor cu tot ce ne-a stat in putinta. Ma refer aici la turistii nostri cu programe de calatorii cumparate si care au fost nevoiti sa isi amane sau sa isi anuleze calatoriile.

Revenind la intrebarea ta, cam asa ne-a prins criza. Cu multi prieteni, care au apreciat propunerile noastre de programe turistice deosebite, atat in tara, cat si in strainatate. Cu o echipa de peste 10 angajati si cu multi colaboratori externi. Ghizi, tour leaderi, si acestia tot dragi prieteni, oameni pasionati, indragostiti de turism, dedicati si profesionisti. Criza ne-a prins increzatori in cresterea inregistrata in ultimii doi ani pe piata turistica, cu investitii in curs in softuri si solutii tehnice. Recent am mai deschis un punct de lucru.

Dupa cum zicea un coleg de-al nostru: ne-a prins criza urcand un deal, intr-o masina buna, puternica, dar careia i s-a oprit motorul pentru ca … i s-a scos cheia din contact!

Ultramarin are 18 ani pe piata turismului din vestul tarii. Acest lucru inspira incredere. Cum au reactionat turistii  la criza anularii/amanarii calatoriilor deja platite?

Dupa cum spuneam, ca niste prieteni. Cu calm, rabdare si dorinta de a vedea detinatiile pe care si le doresc, imediat cand se va putea.

La modul realist vorbind, fara sa gasesti o activitate lucrativa care sa suplineasca veniturile din turism a Ultramarin, cat timp poti tine pe linia de plutire o astfel de afacere? Ma gandesc la facturi, salarii, eventuale rate?

Slava Domnului, nu avem credite. Am redus la minim cheltuielile. Ne-am intrebat clientii ce au nevoie si astfel am gasit solutii pentru a nu opri complet activitatea pana in momentul in care vom calatori din nou. Stiti vorba aceea:

Marketingul:

  • inainte de criza: vezi ce nevoi au clientii tai si ii servesti.
  • in timpul crizei: vezi ce nevoi au clientii tai si ii servesti.
  • dupa criza: vezi ce nevoi au clientii tai si ii servesti.

Deci marketingul nu se schimba, doar nevoia clientilor. Iar sondajul nostru a aratat ca putem fi liantul intre nevoile (cererea) clientilor nostri, in perioada aceasta de izolare, si  oferta pe care prieteni de-ai nostri, producatori traditionali, o au. Asa a luat nastere noul proiect al Ultramarin – proiectul Ultrafood. Care va fi parte dintr-un proiect mai mare al nostru, “ Iubeste Romania ta”.

Ultrafood – Ultramarin. Ai scos “marin” din combinatie si ai introdus “food”. Sa ne asteptam la o calatorie gastronomica?

Da, sa va asteptati la mai multe si  interesante calatorii gastronomice!

E un gand mai vechi, un proiect pe care l-am  tot amanat. Trebuie sa va marturisesc ca AHA-ul l-am avut in America. Am participat in Las Vegas la cel mai mare targ de MICE (meetings, incentives, congress, events) si mi-am dat seama  ca a trebuit sa merg atat de departe pentru a descoperi ca nu as putea sa locuiesc  departe de tara. Ca sunt tare mandra de straiele populare mostenite de la bunica mea. Ca avem o multime de comori ascunse in pamantul acesta romanesc pe care mi-as dori sa nu le las sa se piarda. Ci sa le aratam si altora, sa le valorificam!

Perfect. Deci Ultrafood are trecut si are si viitor. Hai sa vedem ce inseamna touroperarea Ultrafood in prezentul acesta complicat?

Interviu Gabriela Petcana UltramarinAcum, in prezentul imediat, pana sa ducem turistii in tururi culinare, aducem produsele traditionale, artizanal pregatite, la ei acasa. Produse ale partenerilor nostri pe care i-am descoperit in cei 8 ani de cand strabatem tara, in programul “Iubeste Romania ta”.

Food-travel, turismul gastronomic, este ramura cu cea mai mare crestere in ultimii ani. In  Romania avem locuri magice, mancaruri cu traditie de sute de ani, produse gustoase si oameni harnici si pasionati de gatit.

Este nevoie de un integrator, de un food touroperator care sa descopere  furnizori de produse naturale, cinstite, sa creeze evenimente gastronomice, sa le promoveze, sa se ocupe de rezervarea biletelor de avion, a cazarii, a transportului la locatie, sa pigmenteze totul cu un ghid priceput care sa  dezvaluie oaspetilor si partea culturala a locuriilor. Aici intervine Ultramarin – Ultrafood touroperator.

Pentru ca ‘’Food tourism is the act of traveling for a taste of place in order to get a sense of place’’ Erik Wolf, Executive Director, World Food travel association.

Prezinta-ne putin, te rog,  producatorii locali pe care ii sustineti voi zilele acestea, aducandu-ne acasa bunatati pregatite dupa retete traditionale.

Luam produse lactate de la Covaci, de la Jeni. O minune de femeie care pregateste artizanal cas, cea mai buna urda, telemea, smantana grasa de 60% si multe alte bunatati.

De la Bocsa ne aduc Mircea si Lidia produse traditionale, facute dupa retete ale nemtilor din Garana, vechi de peste 300 de ani. Folosesc cu precadere legume din gradina lor. Utilizeaza doar linguri si tocatoare de lemn. Ei ne pregatesc zacusca, salata de ciupeci, dulceturi si gemuri de toate felurile.

Carmangeria este din Sag  si prepara mezeluri traditionale romanesti, fara conservanti si aditivi, exact asa cum se produc la tara. Dupa tehnici si secrete mostenite de la bunici. Macelaria ProdCarm, pentru ca despre ei este vorba, “se lauda” cu un amestec de mirodenii  “furat” de la cei batrani. Sarea pura si fumul natural din lemn de fag confera produselor o aroma si o mireasma placuta, familiara, puternica, “de la tara”.

Mierea o aducem de la Folea, unde apicultorul Siegfried Scherer a preluat de la parinti si bunici pasiunea de a creste albine. Sub stampila Apisig gasim mierea naturala, rezultat al lunilor petrecute prin tara de apicultor, in locuri in care stupii trebuie sa ajunga pentru ca albinele sa culeaga polenul potrivit.

Desigur, toti producatorii cu care colaboram au atestate de calitate pentru produsele lor. Unele produse sunt chiar inregistrate ca produse traditionale.

Clar, timisorenii sunt norocosi! Distribuiti si in zonele limitrofe Timisorii? Unde mai exact?

Distribuim produse in TIMISOARA, dar si in Dumbravita, Giroc, Sag, Mosnita, Ghiroda, Chisoda.

Produsele se distribuie zilnic, sau dupa un anumit program pe zile/ore?

In fiecare saptamana de 2 ori, miercuri si sambata. Ne intalnim cu furnizorii si apoi distribuim imediat produsele proaspete clientilor nostri. Comenzile se preiau pana in ziua anterioara distributiei (pana marti, respectiv vineri, la ora 12.00). Gustul produselor ce ajung in 2-3 ore de la ferma direct pe mesele noastre este spectaculos!

In mod special, in 17 aprilie, vineri, se va distribui si un pachet gata facut, pe care l-am numit Cosul Pascal. Comanda pentru acesta se face pana joi, 16 aprilie, la ora 12.00. Iar distribuirea se face vineri, in intervalul 12.00-18.00.

Asadar, vedeta saptamanii este Cosul Pascal! Ce contine acest cos?

La sugestia clientilor nostri am pregatit un pachet cu lucruri simple pe care si le-au dorit pe masa de Paste. Vin rosu, cozonac, cas, pastrama taraneasca de porc, ceapa, ridichi si salata.

Am adaugat, cu speranta ca lucrurile se vor indrepta cat mai repede, si un voucher de 20% reducere, valabil 1 an, la tururile gastronomice pe care le vom organiza. Precum si un voucher de 10% reducere la urmatorul cos achizitionat.

E intr-adevar o “vedeta” acest cos, cu produse proaspete, romanesti,  intr-un ambalaj sofisticat, frantuzesc. A fost comandat cu emotie mai de aproape, sau mai de departe. Avem comenzi din Resita, Viena si chiar din America pentru a face o surpriza si o bucurie celor dragi de care sunt despartiti acum, din pacate.

Cum se poate face plata produselor comandate? Imi spuneai ca aveti comenzi pentru Cosul de Paste din strainate, deci se poate plati si cu cardul?

Desigur, cosul se poate comanda prin email, telefon, sau on line. Pe site-ul Ultramarin, in spatiul dedicat proiectului Ultrafood. Se poate plati cu cardul, prin transfer bancar sau cash, la livrare. Suntem flexibili, fiecare isi poate alege varianta potrivita.

Si o ultima intrebare: daca ne obisnuim cu produsele bune de la Bosca, Covaci  si Sag, le vom putea avea si dupa perioada de izolare?

Da, in doua forme: fie aducem in continuare produsele la voi acasa, fie mergem impreuna la Mircea si Lidia, spre exemplu, la Bocsa. Pregatim impreuna un ceaun si invatam o reteta simpla de zacusca, de dovlecel ca la Bocsa, ne simtim bine si ne si aprovizionam.

Si un gand de incheiere, Gabi, pentru turistii Ultramarin.

Am sa inchei asa cum am si inceput. Multumind tuturor celor care in ani de calatorii impreuna ne-ati devenit prieteni. Va asigur ca ne aveti la randul vostru pe noi, cei de la Ultramarin, mereu prieteni!

Sanatate va doresc, Sarbatori fericite si sa ne vedem cu bine din nou pusi pe descoperit, iar de acum si pe savurat!


Cosul de Paste se poate comanda aici: www.ultramarintm.ro/cosul-pascal

Produse traditionale prin Ultrafood touroperator se pot comanda aici: www.ultramarintm.ro/gusta-savoarea


Daca ti-a placut acest subiect si vrei sa afli cand public urmatorul articol, inscrie-te pentru newsletter!
Ma poti urmari si pe:

si pe

Despre Monica Jurma


 

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...