Recomandari,  Sfaturi calatorii

Putem calatori in siguranta in pandemie cu ajutorul hartilor tematice?

In perioada de pandemie prioritatea noastra, a tuturor, este sa ramanem sanatosi! Dar acest deziderat necesita de cele mai multe ori si o vacanta! Astfel intrebarea devine: cum ne putem organiza vacantele in asa fel incat:

  1. Sa mergem in zone sigure, cu o incidenta cat mai mica de COVID-19
  2. Destinatiile pe care le alegem ca fiind sigure in momentul planificarii vacantei sa ramana la fel si la plecarea efectiva in vacanta. Dar si pe timpul sederii noastre cat si la intoarcerea de acolo. Sa nu ne trezim ca se anuleaza zborul de intoarcere.

O metoda de monitorizare a situatiei epidemiologice este Harta tematica a intensitatii epidemiei de COVID-19. Atat la nivelul Romaniei, a Europei dar si la nivel mondial. La finalul articolului gasiti linkurile.

Sigur, informatiile stufoase puse la dispozitie de autoritatile fiecarei tari capata mai mult sens daca sunt interpretate de cineva care lucreaza zilnic cu acesti indicatori, transpusi sub forma hartilor tematice.

Guest bloggerul meu de astazi este “the man” cand vine vorba de acest lucru. De la inceputul pandemiei monitorizeaza datele legate de COVID-19 si calculeaza indicatori de tot felul pentru evaluarea situatiei epidemiologice. Pentru grupuri ale comunitatii medicale, pentru grup de suport legat de inceputul scolii, dar si pentru companii responsabile de sanatatea unui numar mare de angajati.

Octavian Jurma se numeste, medic de profesie si consort al meu. Si pentru ca saptamana viitoare, in 28 august, am o calatorie de grup in Tenerife (Hai cu noi!), l-am rugat pe Tavi sa monitorizam Spania pe regiuni. Asta dupa ce pret de cateva ore toata Spania a fost pe lista galbena, apoi a fost complet scoasa de pe aceasta lista. Iar mai apoi s-a intamplat singurul lucru cu sens: abordarea Regatului Spaniei pe regiuni. Uitandu-va pe datele de mai jos veti vedea si de ce.

Acum, dupa ce am folosit vreo 2 saptamani informatiile pentru monitorizarea calatoriei noastre, mi-am dat seama ca e pacat sa tin doar pentru mine aceste informatii valoroase. L-am rugat astfel pe Tavi sa pregateasca materialele pentru a fi de folos tuturor. Daca din feedback voi vedea ca va ajuta, vom publica si update-uri saptamanale. Pentru Spania mai ales, pe care o urmaresc deja si pentru calatoriile mele.

Guest Blogger Octavian Jurma M.D:

Calatorii in siguranta in pandemie. Harta tematica (harta choropleth) a intensitatii epidemiei de COVID-19 in Romania si Europa reprezentata cu indicatorul NRK14K-COVID19.

Ne planificam calatoriile in vreme de pandemie, cand situatia epidemiologica se poate schimba brusc in tara noastra sau in tarile de destinatie.

Sunt doua aspecte pe care trebuie sa le estimam: cat de sigura este pentru sanatatea noastra destinatia pe care o vizam si cat de sigur este ca nu vom fi pusi in carantina la intoarcerea in tara.

Voi exemplifica – si aici si pe parcursul intregului articol – cu situatia Spania/Insulele Canare/Tenerife.

Perioada Indicatorului NRK14: Spania Indicatorului NRK14: Insulele Canare Indicatorului NRK14: Tenerife
3 – 8 august 89.36     (8 aug) 19.5 7.65
10-16 august 115.67    (16 aug) 49.2 12.68

Indicatorul NRK14 masoara incidenta cumulata a cazurilor de COVID-19 in 14 zile raportata la 100,000 locuitori. Este monitorizat si de ECDC (European Center for Disease Control) la nivel national, zilnic, si la nivel regional, saptamanal. Acest indicator  este important pentru ca este folosit de multe tari, inclusiv de tarile din Uniunea Europeana, pentru estimarea gradului de risc epidemiologic. Este indicatorul de care tin cont si autoritatile cand produc temutele liste galbene si rosii.

Autoritatile nationale sau regionale pot reactiona imprevizibil. E important sa alegem destinatii fata de care macar Romania sa nu impuna restrictii suplimentare la intoarcere. De aceea si hartile europene NRK14 sunt un bun ghid de orientare generala.

Pentru siguranta personala este bine insa sa cosultam si sursele nationale sau chiar regionale ale destinatiei pentru a afla informatia cea mai precis localizata. Mai ales in cazul locatiilor care se comporta diferit fata de regiunea/tara de care apartin si alaturi de care sunt analizate la nivel european/mondial.

In general indicatorul NRK14 il veti gasi sub diferite denumiri care contin termenul “100,000” deci puteti face o estimare si daca nu cunoasteti limba cum se vede din exemplul de mai jos

 

Harti choropleth – categorie de harti care prezinta distributia geografica dar si valoarea numerica a unui anumit indicator cu ajutorul unui cod de culori (exemplu: altitudinea pe hartile fizice cu care suntem obisnuiti)

 

Indicatorul european se calculeaza saptamanal si e valabil in saptamana urmatoare.

In harta de mai sus, in stanga, avem situatia tarilor din Europa conform NRK14. Harta din centru pune in evidenta (mov), prin diferenta, tarile care au un indice sub cel al Romaniei  si pastreaza codul de culoare pentru tarile care au un indice NRK14 mai mare decat al Romaniei (vezi si tabelul din imagine).

In dreapta avem harta Romaniei pe judete, importanta pentru ca unele tari, ex. Germania, tin cont de situatia la nivel zonal cand impun restrictii de calatorie sau carantina la sosirea in tara.

Spania este una din tarile fata de care si Romania a adoptat recent o abordare zonala. Prin urmare, desi media nationala spaniola este peste cea a Romaniei, se poate calatori fara restrictii la intoarcere catre zonele cu indice mai scazut decat cel al Romaniei.

Ca exemplu, in coltul din dreapta sus aveti si un istoric comparativ al situatiei din Romania si Insulele Canare (Tenerife), o destinatie atractiva pentru turistii din Romania. Vedem asadar ca incepand cu luna iunie niciodata valoarea din Tenerife nu s-a situat peste cea din Romania.

Harta europeana NRK14 nationala si cea regionala, folosite ca si ghid de orientare,  ne spun ca ar fi bine sa avem ideal doua trepte minim 1 treapta diferenta intre Romania si tarile vizitate, ca sa nu avem surprize neplacute. Astfel tarile si regiunile verzi, galbene si portocalii sunt de preferat celor maro cu valori peste 60 pentru ca probabilitatea sa avem o crestere de doua trepte intr-o saptamana, doua, este mica (dar nu este zero).

Vedem in tabelul de mai jos ca Insulele Canare au avut  saptamana trecuta indicator galben (19.5) si se afla pe un trend ascendent, intrand usor in zona portocalie cu 49.2. Ne putem astepta deci ca NRK14 pentru Insulele Canare sa creasca, insa nu sa depaseasca Romania in urmatoarele 2-3 saptamani.

Ca si recomandare pentru calatorii in siguranta in pandemie: planuri pe termen scurt!

Trebuie sa tineti cont cand faceti aceste planificari ca predictiile pe termen lung au un grad mare de eroare.

Mai mult, NRK14 masoara testele pozitive. Prin urmare o campanie masiva de testare pentru a impiedica formarea unor focare poate impinge rapid in sus acest indicator care este cumulativ.

De aceea este de preferat sa va faceti planuri pe termen scurt si sa plecati in saptamana imediat urmatoare pentru ca sa mentineti perioada dintre decizia de plecare si data de revenire sub 3 saptamani, ideal sub 2 saptamani.

In tabelul de mai jos aveti situatia in toate regiunile Spaniei impreuna cu istoricul NRK14. Vedem cazul insulelor Baleare. O vacanta planificata la mijlocul lunii iulie te poate surprinde la intoarcere cu un ordin de carantina la domiciliu daca intoarcerea a fost panificata peste 3 saptamani. Chiar daca ne relaxam nu trebuie sa uitam ca virusul face regulile in aceasta perioada, nu omul!

Evident, acestea sunt doar recomandari. Inainte de orice calatorie este imperativ sa va informati din surse oficiale.

Surse:

Harti tematice COVID-19 pentru Romania actualizate zilnic:

http://www.ghidulmedical.com/covid19/COVID19-romania-2020-08-map.php

Hartile tematice pe Spania si regiunile ei, puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii din Spania:

https://cnecovid.isciii.es/covid19/#provincias

Valorile numerice pe regiuni se pot obtine si de la Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) aici:

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/weekly-subnational-14-day-notification-rate-covid-19

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) pune la dispozitia tuturor acest indicator alaturi de o harta tematica pe regiuni a UE aici:

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

calatorii in siguranta in pandemie

O astfel de harta la nivel mondial este de asemenea disponibilia aici:
https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

calatorii in siguranta in pandemie

 

Raport realizat sub coordonarea Octavian Jurma. M.D. / facebook.com/JurmaOctavian
—————–

* Note:

AP-COVID19 (alerta procentuala la 5 zile) masoara cresterea procentuala medie a numarului total de cazuri in ultimele 5 zile si este un indicator relativ, direct proportional cu R0 (rata de reproducere).

DM3-COVID19 (densitatea medie de cazuri noi la 1 milion) este media de cazuri noi la 1 milion de locuitori in ultimele 3 zile si este un indicator absolut.

NRK14-COVID19 (rata de incidenta cumulata sau 14 day notification rate per 100,000) numarul de cazuri noi din ultimele 14 zile la 100,000 locuitori si este un indicator absolut.

RI1K14-COVID19 (rata de incidenta la 1,000) reprezinta numarul cumulat de cazuri noi din ultimele 14 zile la 1,000 locuitori si este un indicator absolut.


Despre Insulele Canare in vreme de pandemie am mai scris:


Stai aproape pentru up-date-uri la situatia turismului in 2020- si numai. Mai tesem visuri si pentru anii linistiti de dupa:

Inscrie-te pentru newsletter

Ma poti urmari si pe:

si pe


 

One Comment

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...