Recomandari,  Sfaturi calatorii,  Tenerife

Prin Tenerife in pandemie. Vacanta in siguranta

Pentru mine libertatea miroase a mari si oceane!

Astfel ca de cate ori pot, imi intind aripile si zbor catre vreun tarm unde sa imi scald sufletul in albastrul nemarginit!

August 2020. Mi-am pus masca si am plecat in Insulele Canare! Cred ca m-am bucurat de nisipul de sub talpi mai tare ca atunci cand am ajuns prima oara la un mal de mare.

Insa inainte de a pleca in Tenerife in plina pandemie, am urmarit indeaproape situatia de acolo, atat pentru a ma asigura ca mergem intr-un loc safe pentru sanatatea noastra, cat si pentru a evita carantina aferenta intrarii regiunii pe Listele Galbene ale Romaniei.

Pentru ca am considerat ca sentimentul de siguranta este unul dintre ingredientele principale pentru o vacanta reusita. Sigur, limitele intre care ne simtim in siguranta pot varia de la o persoana la alta.

Eu prefer sa imi largesc limitele atunci cand vine vorba de un safari prin Africa decat atunci cand ma raportez la COVID-19. Cu afurisitul asta din urma sunt prevazatoare si ma uit la cifre!

Cum a fost Tenerife in pandemie?

Am avut o vacanta frumoasa si linistita, imaginile de mai jos stau marturie. Ne-am bucurat de o vacanta altfel, asta e clar. Dar ne-am bucurat din plin de ea, fiind recunoscatori pentru fiecare zi inceputa cu un barraquito si incheiata cu o sangria.

Am mai fost in august in Tenerife, de aceea am putut vedea diferenta pe care a facut-o pandemia si limitarea libertatii de circulatie a oamenilor.

Capacitatea de ocupare turistica este acum de doar 40%, lucru care insa a fost placut pentru grupul nostru. De ce?

  • In primul rand pentru plajele blue flag libere
  • Apoi pentru plimbarile pe faleza, pe malul oceanului, cu distantare sociala naturala
  • Pentru senzatia de liniste de pe insula – ne plimbam pe alei marginite de palmieri si arbusti de flori de toate culorile, cu oceanul la capatul lor. Cu siluetele a 2-3 persoane in fata noastra.
  • Pentru bucuria meselor servite cu muzica buna in surdina – pana si restaurantele hotelurilor, cu mesele de tip bufet suedez, au alt ritm la o capacitate de 40% ocupare a hotelului.
  • Pentru terasele preferate care au locuri oricand doresti sa poposesti pentru preparatul sau bautura preferata

Situatia epidemiei COVID-19 in dinamica, in Insulele Canare

Am avut un articol strict tehnic cand ma pregateam de plecarea in vacanta (il gasiti aici).

Si pentru ca am promis sa revin cu actualizari la situatia din Canare, daca tot m-am conectat la datele locale, iata mai jos constatarile de astazi, 21 septembrie. Propun sa ne uitam la situatie tot din perspectiva celor doua considerente: siguranta pentru sanatatea noastra, respectiv posibilitatea de a intra sau nu in carantina la intoarcere. Cele doua nu se suprapun pentru ca Guvernul Romaniei impune carantina in functie de indicatorul NRK14 (incidenta cumulata a cazurilor de COVID-19 in 14 zile raportata la 100.000 locuitori) aferente Insulelor Canare per ansamblu, iar considerentele de siguranta pentru sanatate sunt diferite daca ne uitam la Tenerife luata separat de Gran Canaria. Hai sa le luam pe rand.

Cat suntem de in siguranta in Tenerife, in plina pandemie COVID-19?

Consider in continuare Tenerife unul dintre cele mai sigure locuri pentru vacanta. Si datorita numerelor mici de noi infectari, dar si datorita modului in care canariotii gestioneaza situatia:

  • Masca se poarta peste tot, inclusiv in aer liber (cu exceptia plajelor, a baii in ocean si piscine, a teraselor si restaurantelor atunci cand suntem asezati). Dar, datorita distantarii naturale de care vorbeam, e un “dans” social pe care il practicam cu naturalete: putem sa nu purtam masca la plimbare, pe faleza, iar atunci cand ne intersectam ridicam masca de pe barbie pe gura si nas. Pana la urma nu e vorba daca noi consideram ca e necesara/utila masca in aer liber. Canariotii ne-au primit in tara lor cu niste conditii, e de bun simt sa le respectam! Sigur, dau si ei amenzi daca nu se respecta regulile.
  • Dozatoarele cu dezinfectant se afla peste tot, iar la intrarea in magazine cineva are grija sa te atentioneze daca ai tendinta sa uiti sa te dezinfectezi pe maini. Inclusiv soferul care ne-a facut transferul spre hotel ne-a intampinat cu flaconul de dezinfectant
  • Restaurantele de tip bufet suedez sunt adaptate perioadei. Bucatele sunt protejate de panouri transparente, servirea facandu-se de catre personalul restaurantului
  • Hotelurile au circuite riguroase pentru circulatie, dar fara sa te faca sa te simti ingradit. Un rand de usi se deschid doar pentru intrare, altul doar pentru iesire. Receptionerii zambesc din priviri, purtand masti si fiind protejati de panouri transparente. In camere, setul de bun venit cuprinde si o masca si un dezinfectant.

Si in Gran Canaria se pare ca situatia intra sub control. Dupa prima decada a lunii august a aparut un focar ce parea greu de stapanit. Dar dupa un varf de 241 cazuri noi in 27 august, a inceput scaderea imbucuratoare a cazurilor.

Situatia in cifre

Numarul de noi infectari pe zi

Ne uitam la cele doua provincii ale Insulelor Canare, pentru ultimele zile pentru care avem raportari: 14,15,16,17 si 18 septembrie:

Provincia Santa Cruz de Tenerife (cuprinde insulele Tenerife, La Gomera, La Palma si El Hierro): 22-22-17-13-10 cazuri noi pe zi

Provincia Las Palmas (cuprinde insulele Gran Canaria, Lanzarote si Fuerteventura): 44-50-41-37-12 cazuri noi pe zi

Indicele cazurilor de COVID-19 dintr-o saptamana, raportate la 100.000 locuitori

Raportat la suta de mii de locuitori, indicele ultimelor 2 saptamani raportate de Guvernul Insulelor Canare arata o continuare a tentindei de descrestere a numarului de cazuri noi.

14-20 septembrie

Provincia Santa Cruz de Tenerife: 14.42

Provincia Las Palmas: 20.17

7-13 septembrie

Provincia Santa Cruz de Tenerife: 28.75

Provincia Las Palmas: 86.75

Care este probabilitatea ca Insulele Canare sa intre pe Listele Galbene ale Romaniei?

Indicatorul NRK14* masoara incidenta cumulata a cazurilor de COVID-19 in 14 zile raportata la 100,000 locuitori. Este indicatorul de care tin cont si autoritatile cand produc temutele liste galbene si rosii. Este monitorizat si de ECDC (European Center for Disease Control) la nivel national, zilnic, si la nivel de tara, saptamanal.

Baza de date oficiala a Indicatorul NRK14 pe toate tarile/regiunile are o oarecare latenta. Astfel, astazi 21 septembrie, vedem indicele aferent perioadei care se incheie in 13 septembrie.

Pentru Insulele Canare, aferent acelei perioade, avem un NRK14 de 166.

Si acum, referitor la intrebarea din subtitlu. Cu transparenta si predictibilitate in raportarile guvernului, as putea scrie raspunsul la intrebare intr-o fraza. In conditiile date insa, avem un raspuns mai lung, cu cativa “daca” la pachet.

DACA Guvernul Romaniei se uita la valoarea indicelui NRK14 din tabelul disponibil publicului larg (si nu ia in considerare o valoare aflata in dinamica, mai aproape de data emiterii Listei Galbene pentru romani) si DACA ar emite astazi o noua Lista Galbena, Insulele Canare, cu un NRK14 de 166 ar intra pe Lista.

Insa fraza de mai sus se refera deja la trecut. Sunteti in Canare? Bucurati-va de vacanta, va tin pumnii sa nu apara Lista Galbena saptamana asta cu aplicare imediat.

Daca acum va planificati insa vacanta in Insulele Canare, tendintele sunt bune, cu cifra noilor infectari in scadere. Cu 10 noi infectari in 18 septembrie in Tenerife, comparativ cu 41 noi infectari in 13 septembrie, data inclusa in perioada pentru NRK14-ul de care pomeneam (iar in Gran Canaria 12 versus 90 pentru aceleasi date), cred ca si vestile legate de NRK14 in perioada urmatoare vor fi bune! Vom stii urmarind datele in link-urile atasate mai jos.

OK! Va las cu inca cateva poze faine din vacanta noastra in Tenerife. Stay safe si vacante minunate, pe oriunde v-ati plimba!


*Mai multe despre indicatorul NRK14 gasiti in articolul: Putem calatori in siguranta in pandemie?


Surse:

Hartile tematice pe Spania si regiunile ei, puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii din Spania:

https://cnecovid.isciii.es/covid19/#provincias

Valorile numerice pe regiuni se pot obtine si de la Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) aici:

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/weekly-subnational-14-day-notification-rate-covid-19

Harti tematice COVID-19 pentru Romania actualizate zilnic:

http://www.ghidulmedical.com/covid19/COVID19-romania-2020-08-map.php


Stai aproape pentru up-date-uri la situatia turismului in 2020 – si numai. Avem in lucru doua programe faine de calatorie in Tenerife pentru 2021, #CalatoriicuMonicaJurmabyUltramarin

Inscrie-te pentru newsletter

Ma poti urmari si pe:

si pe


One Comment

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...