Calatorii 2020,  Cappadocia,  Istanbul,  Turcia

In tumultuosul Istanbul si fascinanta Cappadocia – octombrie 2020

Pentru luna octombrie a acestui an mi-am propus sa ajung in Istanbul si Cappadocia, doua locuri cu povesti si istorie cat pentru o intreaga biblioteca!

Istanbulul cel colorat, asezat pe doua continente si scaldat  de Marea Marmara, este o gazda primitoare pentru gurmanzi si iubitori de shopping , dar si o lectie de istorie magnifica –ne vom plimba prin Byzantionul antichitatii grecesti si Constantinopolul crestinismului, atat de prigonit de Imperiul Otoman.

Vom savura amestecul spectaculos al traditiei turce cu elemente ale culturii europene, in resedinte ca Palatul Dolmabahce, precum si pe strazi ca bulevardul Istiklal Cadessi; vom naviga pe Bosfor iar apoi il vom admira la apus luand masa pe malul sau; vom avea timp dedicat vizitarii capodoperelor arhitecturale  Sfanta Sofia, Moschea Albastra, dar si pentru shopping in  bazaruri orientale. Cazarea in zona Laleli, cu metrou si tramvai in apropiere, care leaga zona direct de Piata Sultanahmet si Piata Taksim, da posibilitatea si iesirilor in oras seara, dupa programul de grup.

Cappadocia, raiul pasionatilor de fotografie, este desprinsa parca din lumea basmelor: formatiuni geologice care au inspirat denumiri precum Hornurile Zanelor sau Valea Calugarilor,  orase subterane atat de uimitoare  incat sunt considerate a fi a opta minune a lumii,  suprapunerea unor perioade de istorie care dau nastere unor povesti magice despre culturi disparute, razboaie si sfinti – si inca multe altele, dau Cappadociei o atractiva aura de mister.  Daca urme ale apartenentei la Imperiul Zoroastrian sunt mai greu de gasit, cu siguranta bisericile bizantine sapate in stanca si frumos pictate vorbesc despre perioada crestinismului timpuriu, Cappadocia fiind, alaturi de Egipt si Palestina, leagan al inceputurilor vietii monahale. Zilele pline de informatii, atat vizuale cat si aflate de la ghidul nostru, vor fi urmate de seri cu show-uri traditionale turcesti , cu celebrii calugari rotitori,  si cu  mai putin spiritualele, dar foarte atractive, dansatore din buric.

Iata mai jos si programul calatoriei noastre in Istanbul si Cappadocia:

Ziua 1 – Joi, 01 octombrie – TIMISOARA – BELGRAD-ISTANBUL: Palatul Dolmabahce –Croaziera pe Bosfor-Bazarul Egiptean

Dimineata devreme plecam  spre Belgrad; decolam la ora 9:15 spre Istanbul, unde aterizam la ora 12:00 si, dupa formalitatile de cazare incepem plimbarea prin Istanbul – sau Constantinopol, daca preferati!

Programul de astazi incepe cu o incursiune in lumea sultanilor otomani: vizitam Palatul Dolmabahce, care imbina opulenta orientala cu rafinamentul occidental: dupa cateva vizite la palatele monarhilor europeni, sultanul Abdulmecid I realizeaza ca Palatul Topkapi, resedinta de pana atunci a sultanilor, este lipsit de luxul si confortul pe care stilul contemporan il poate oferi; astfel, intre 1843 si 1856 este construit complexul Dolmabahce, pe o suprafata de 110.000 m², al carui nume ( “gradina abundenta”), descrie spatiul asa cum a fost gandit initial, ca o mare gradina pe malul Bosforului, in mijlocul carui sa troneze un palat asa cum nu s-a mai vazut! Domabahce imbina arhitectura traditionala otomana cu abordari de origine occidentala precum rococo, baroc si neoclassic; 14 tone de aur impodobesc plafoanele palatului de 45.000 m²; colectia de antichitati, de mobilier, covoare pretioase, tablouri, precum si cea mai mare colectie de candelabre de cristal din lume (care include si cel mai mare candelabru de cristal din lume, de 4,5 tone), sunt prezente in cele 285 camere si 46 de sali. Vom intra si in Moscheea Bezmialem, si ne vom plimba prin gradinile palatului.

Coaziera pe Bosfor este relaxanta si ofera o  priveliste magnifica dar poate fi si o lectie de geografie: Stramtoarea Bosfor desparte Europa de Asia si face legatura dintre Marea Neagra si Marea Marmara;  avem senzatia ca ne-am facut mici-mici si ne plimbam pe o harta , unde putem sari de pe o mare pe alta, de pe un continent pe altul! Pe parcurs vom admira resedinte luxoase, moscheea Ortakoy, Palatul Dolmabahce, Palatul Ciragan, Fortareata Rumeli si nu numai.

Inainte de finalul zilei, o vizita cu timp pentru shopping in Bazarul Egiptean (sau Bazarul de Mirodenii).

  • Cazare cu mic dejun: Hotel 3* in zona Laleli

Ziua 2 – Vineri, 02 octombrie – ISTANBUL: Catedrala Sf. Sofia, Moscheea Albastra, Hipodromul, Basilica Cisterne, Biserica Chora- Taksim – Istiklal Cadessi-Turnul si Podul Galata

Piata Sultanahmet, prima oprire de astazi, ne va impresiona pentru inceput cu cei doi giganti aflati fata in fata, cu minaretele lor inaltandu-se svelte spre cer  –  Catedrala Sfanta Sofia (construita de Constantin cel Mare in 325, transformata intai in moschee iar astazi muzeu, modificata si reconstruita de-a lungul anilor) si Moscheea Albastra, impodobita de celebra ceramica de Iznik (sau Moschea Sultanului Ahmed, cea mai mare moschee din Istanbul); ambele sunt capodopere arhitecturale care este imposibil sa nu aiba un impact puternic, cel putin vizual, asupra privitorului; pe ambele le vom si vizita.

Plimbandu-ne prin locul unde odinioara a fost Hipodromul,care a gazduit in perioada bizantina curse de care cu cai, lupte de gladiatori si ceremonii oficiale, vom vedea printre monumentele pastrate Coloana cu Serpi de la Delphi, Obeliscul faraonului Tuthmosis al III-lea care, adus din Egipt, a fost redenimit Obeliscul lui Theodosius, si Coloana lui Constantin; cvadriga faimoasa cu patru cai aflata acum pe terasa Basilicii San Marco din Venetia a fost si ea o vreme aici, pe hipodromul din Constantinopol.

Vizitam apoi Basilica Cisterne (cunoscuta si ca Palatul scufundat), apoi Biserica Chora, considerata a fi una dintre cele mai frumoase biserici bizantine.

Spre finalul zilei ajungem in Piata Taksim, simbol istoric al luptei pentru independenta in istoria recenta a Turciei, de unde coboram pe Istiklal Cadessi (Bulevardul Istiklal) direct pe malul Bosforului, la Podul Galata. Acest bulevard pietonal, strabatut doar de tramvaiul rosu turistic, este o atractie in sine.

Bulevardul este strajuit de cladiri cu etaj care gazduiesc magazine de toate felurile, frumoase, elegante, intercalate cu cofetarii care la parter servesc trecatorii si la etaj au masutele la care poti degusta in liniste ceea ce ai ales din muntii – efectiv muntii! – de dulciuri specific turcesti. La distante doar cat sa nu se amestece sunetele, se instaleaza cantaretii stradali, de toate varstele si genurile, oamenii se opresc cate putin, asculta, aplauda, fac cativa pasi de dans, lasa cativa banuti si pleaca mai departe.

Trecand pe langa Turnul Galata ajungem la Podul Galata, unde, optional, putem lua cina; sirul de restaurante de la piciorul Podului Galata este renumit, majoritatea restaurantelor fiind cu specific pescaresc, si asta se vede si din denumirile restaurantelor – Marmara Balik, Istanbul Balik, Galata Balik – ati ghicit, balik fiind pestele – nu sunt restaurante sofisticate, dar mancarea este  delicioasa, autentica, cu vedere spectaculoasa spre stramtoarea Bosforului. Un sfarsit perfect pentru o zi plina in Istanbul.

Costul cinei este intre 15-25 euro, in functie de meniul ales (aperitive reci, calde, salate, peste, pui, chiftele, desert).

  • Cazare cu mic dejun: Hotel 3* in zona Laleli

Ziua 3: Sambata, 03 octombrie –  ISTANBUL – CAPPADOCIA: Kaymakli, Mustafapasa, Fairy Chimneys, seara turceasca

Astazi ne indreptam atentia si pasii catre zona centrala a Turciei, in Anatolia; dupa un zbor scurt (8:50-10:25) Istanbul- Kayseri , ne intalnim cu ghidul nostru local si incepem turul primei zile prin Cappadocia.

Pranzul il vom servi intr-un restaurant local (inclus in pachetul calatoriei).

Vizitam orasul subteran Kaymakli, un complex uimitor cu tuneluri, locuinte si incaperi fascinante; in Cappadocia  exista mai multe orase subterane, dar Kaymakli are spatiile cele mai largi dintre ele, chiar daca pe alocuri tunelurile si coridoarele se ingusteaza, lasand o singura persoana sa treaca; este o asezare construita pe 8 nivele subterane, doar 4 dintre ele fiind deschise pentru a fi vizitate.

Ne vom opri si in frumosul oras Mustafapasa, cu arhitectura tipic greceasca a cladirilor sculptate in piatra, care aminteste de un trecut in care  negustorii greci si otomani traiau impreuna in aceste comunitati.

Fairy Chimneys, sau Hornurile Zanelor, sau Hornurile de poveste – sunt elementele naturale cele mai impresionante din Cappadocia.  Hornurile Cappadociei au aparut in urma unui proces geologic inceput in urma cu milioane de ani. Eruptiile vulcanice urmate de retragerea marii, au acoperit intreaga zona in cenusa vulcanica, care apoi s-a solidificat devenind o roca moale cunoscuta sub numele de tuf vulcanic. Peste acesta s-a depus un strat de bazalt, o roca mai tare. Prin actiunea factorilor de eroziune, apa si vantul, tuful vulcanic s-a macinat, astfel incat doar roca mai tare, bazaltul de deasupra, a ramas ca acoperis si strat de protectie, formand aceste celebre hornuri cu inaltimi de pana la 40 de metri. Formele diverse ale acestor hornuri activeaza imaginatia, si plimbarea devine o poveste a fiecaruia in parte.

Ajungem apoi la hotel, luam cina si programul continua: ne asteapta transferul catre “Cave Restaurant” –  restaurantul amenajat intr-o pestera specifica locului, pentru o seara memorabilia:  Tukish Night Show

Programul serii, desfasurat intre orele 20:00 – 24:00, include: transferul , gustari (aperitive, fructe) si bauturi,

muzica live, reprezentatie dansuri din buric, spectacol traditional popular, ceremonie de nunta traditional – dans, muzica, distractie!

  • Cazare cu mic dejun si cina : Hotel 4* in Cappadocia

Ziua 4: Duminica, 04 octombrie –  CAPPADOCIA: Plimbare cu balonul , Valea Porumbeilor, Muzeul în aer liber Goreme, Whirling Dervish

Dimineata acestei zile poate debuta magic pentru cei care opteaza pentru o plimbare cu balonul cu aer cald deasupra Cappadociei. Turul cu balonul este optional si dureaza efectiv cca o ora, in intervalul 04.30 – 09:00 dimineata. Important: la inscrierea in aceasta calatorie e bine sa rezervati si zborul cu balonul daca doriti sa fiti sigur ca nu ramaneti fara locuri.

Dupa micul dejun ne intalnim cu ghidul si incepe o zi plina de descoperiri. In Valea Porumbeilor, langa Uchisar ,ne intampina din nou hornurile de poveste – de data aceasta locuite de … porumbei! In stancile sculptate de natura, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, isi aseaza cuiburile numerosi porumbei , care in trecut erau folositi pe post de mesageri ; Uchisar este cel mai inalt punct din Cappadocia.

Apoi pornim, prin Valea Avcilar, spre Muzeul in aer liber Goreme, unul dintre atractiile principale din Cappadocia; un complex  de manastiri creștine timpurii, fiecare cu biserica proprie, decorate cu fresce unice ale caror culori inca se pastraza vii, este cel mai impresionant exemplu de artă bizantină din Cappadocia. Conform traditiei si numelui locului, acum doua milenii, crestinii au fugit din sud pentru a se ascunde de persecutia romanilor si au intemeiat aici asezari in orase subterane; de aici și numele de Göreme, care, in limba turcă ar însemna  “nu ne puteti vedea aici”. Bisericile crestine din Goreme si Urgup, orasul vecin, sunt printre cele mai vechi din lume. Peisajul zonei este uimitor, de parca natura s-a luat la intrecere cu ea insasi pentru a vedea cat de divers poate eroda piatra – iar muntii colorati in galben si rosu inconjoara locul.

Pranzul  il servim intr-un restaurant local (inclus in program).

Pasabagi sau Valea Calugarilor  se afla intr-o podgorie, pe drumul catre Zelve. Formatiunile geologice au aici inaltimi de cativa metri, si ies in evident prin formele variate care imita figuri de animale (camila, foca, delfini) dar nu numai – imaginatia poate fi lasata libera aici! Locatia impresioneaza prin peisajul selenar de o culoare rosiatica. Numele – Valea Calugarilor – este dat de formatiunile care au specifica ramificarea partii superioare in conuri mai mici, formand asezari preferate in trecut de pustnici; in acest loc se afla si Schitul Sf. Simion.

Ne oprim apoi in Avanos, un oras renumit pentru olarit, care ne intampina cu magazine ce expun ceramica artizanala celebra la nivel mondial.

Vom avea parte astazi si de o prezentare de cca 1 ora a Calugarilor Rotitori – Whirling Dervish . Este vorba de o forma de meditatie practicata si in prezent de anumite ordine cum ar fi Dervișii Sufi din ordinul Mevlevi, in care calugarii sunt activi din punct de vedere fizic: își propun să ajungă la sursa întregii perfecțiuni, prin abandonarea ego-ului, prin ascultarea muzicii, concentrarea pe Dumnezeu și învârtirea trupului în cercuri repetitive – o imitație simbolică a planetelor din Sistemul Solar care orbitează soarele. Cunoscutul poet si mistic de origine persona, Rumi, a fost intemeietorul Ordinului Mevlevi si a contribuit la raspandirea sufismului.

  • Cazare cu mic dejun si cina : Hotel 4* in Cappadocia

Ziua 5: Luni, 05 octombrie – CAPPADOCIA- ISTANBUL- BELGRAD-TIMISOARA

Dupa micul dejun mai avem timp liber de o plimbare, apoi pornim spre aeroport, de unde decolam la ora 14:45; in Istanbul avem o escala cat de o cafea turceasca si o baclava (16:30 – 18:45), iar in Belgrad aterizam la ora 19:25, urmand Belgrad – Timisoara , transfer auto.

Odata ajunsi in Timisoara … incepem sa planificam urmatoarea vacanta!


Nota: imaginile din Istanbul sunt din arhiva proprie, iar cele din Cappadocia provinde la agentia noastra partenera din Turcia.


PRETURI  – Istanbul & Cappadocia

Pret promo:  845   750 euro , valabil pana la 31 iulie 2020

Nota: Prețul este calculat pentru grup de 25 persoane; pentru un numar mai mic de persoane, prețul se recalculeaza (supliment de 25 euro/pers, pentru grup de 20-24 persoane; supliment de aprox. 50 euro pentru un grup de sub 15 -19 persoane).

Pretul include:

  • Bilete de avion pentru zborurile internationale Belgrad – Istanbul – Belgrad , taxe de aeroport incluse
  • Biletul de avion pe teritoriul Turciei: Istanbul – Cappadocia (Kayseri), cu taxe de aeroport incluse
  • Transferuri de la/catre aeroporturi in Istanbul si Cappadocia, si asistenta in aeroporturi
  • Cazari – 4 nopti la hotel de 3* in Istanbul si 4* in Cappadocia
  • Mesele: mic dejun zilnic, pranz si cina in Cappadocia, asa cum sunt mentionate in program
  • Toate activitatile descrise in program
  • Seara turceasca “Tukish Night Show” in Cappadocia asa cum este descrisa in program
  • Spectacolul calugarilor rotitori “Whirling Dervish Show”
  • Transport pe parcursul programului, in autovehicule cu aer conditionat
  • Taxe de autostrazi, parcari
  • Ghid local vorbitor de limba engleza in Istanbul si Cappadocia
  • Insotitor de grup pe toata perioada calatoriei – Monica Jurma

Pretul nu include:

  • Transfer Timisoara – aeroport Belgrad – Timisoara – 50 euro
  • Asigurarile medicale personale, pentru bagaje si asigurare storno
  • Intrarile la obiectivele descrise (Dolmabahce Palace, Catedrala Sfanta Sofia, Basilica Cisterne, Muzeul în aer liber Goreme, vizita in orasul subteran din Cappadocia) – cca 60 euro
  • Zborul cu balonul cu aer cald deasupra Cappadociei – cca 150 – 200 euro/persoana (preturile pentru 2020 inca nu sunt fixate)
  • Mesele specificate ca fiind optionale (pranz si cina in Istanbul)
  • Tips-ul de 20 euro/pers pentru sofer si ghid, pe care ii adunam in timpul calatoriei
  • Cheltuieli personale, mini bar, telefoane, etc
  • Taxe foto/video
  • Supliment camera single, 120 euro, pentru cele 4 nopti, in cazul in care acest lucru este solicitat

Care este rolul meu?

Rolul meu in aceste excursii de grup este “sa pun degetul pe harta” – sa aleg destinatiile, iar apoi, in urma consilierii partenerilor din tarile de destinatie, sa compun un program de vizite care sa ne deschida ochii, mintea si sufletul asupra frumusetii, bogatiei, noutatii, locurilor pe care le vizitam – iar asta inseamna intotdeauna sa vizitam destul, dar nu prea mult! La designul programului pun in balanta pe de o parte bugetul optim de timp si bani iar pe de alta parte starea de bine si comorile adunate in inima si memorie, cu care vreau sa ne intoarcem acasa!

NU sunt ghid de turism, si chiar daca am calatorit mult, inclusiv in Turcia, iar insotitor de grupuri am inceput sa fiu din 2012, in  Cappadocia voi ajunge si eu prima oara acum; vom avea ghizi locali, vorbitori de limba engleza, pe toata perioada, atat in Istanbul cat si in Cappadocia.

NU am o agentie de turism, am acceptat cu drag propunerea Agentiei de turism Ultramarin de a colabora la realizarea unor programe de calatorie premium; prin calatorii premium inteleg atat destinatiile, experientele de calatorie, cat si calitatea serviciilor de care vom beneficia – la acest capitol simt ca pot aduce plus valoare.

Noi vrem sa va oferim prin aceste calatorii experiente premium, asa ca Ultramarin alege cu grija partenerii din tarile de destinatie, ei ne pot recomanda ghizi locali cu experienta, iar treaba mea este sa concept un program cat mai eficient, sa fiu liantul unui grup omogen si fain – inainte de plecare ne vom intalni cu totii si vom discuta despre orice doriti sa stiti- iar apoi sa insotesc grupul in toata calatoria!


Inscrieri-intrebari-detalii

Inscrierea trebuie facuta la Agentia de turism Ultramarin, ei se vor ocupa de toate formalitatile: contract, facturi turisti, pentru ca tot ei fac apoi platile catre partenerii din tarile in care calatorim, companii aeriene, transportatori rutieri, in fine, toata logistica.

Pentru inscrieri in aceasta calatorie, intrebari si  detalii , puteti folosi si formularul: https://calatorii.monicajurma.com/contact


Calatoria in Istanbul – Cappadocia o gasiti si pe site-ul ULTRAMARIN

 

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...