Cum am dat eu iarna pe primavara – sau – escapada in Tenerife, februarie 2012!
Vacanta de o saptamana in Tenerife a venit neplanificata, si asta evident i-a sporit farmecul. Tavi a facut multe, multe tabele in excel pentru a gasi traseul de zbor cel mai potrivit, pentru a calcula nu mai stiu exact ce, sperand cred, ca in timpul asta o sa-mi dau si eu seama ca o vacanta la inceput de februarie nu e cel mai potrivit lucru, pentru ca avem de lucru, pentru ca e scoala, si pentru ca aveam deja stabilita calatoria in America in martie. Dar eu, visam deja plaja, palmieri, si il priveam pe prietenul nostru Dan in disperarea lui ca in cateva ore au mai crescut preturile la nu stiu ce zboruri. Evident, am luat cea mai potrivita decizie, si anume pe cea emotionala, si am plecat! (si zau, deciziile emotionale au mai mult farmec decat cele rationale, si pun muuulta sare si piper pe momentele in care ne permitem astfel de decizii).
Am decolat din Timisoara cu o ora inainte de a se inchide aeroportul din cauza viscolului … da, pentru ca vorbim de luna februarie, si de una dintre cele mai naprasnice ierni pe care le-am vazut in Timisoara: -19 grade, scoli si gradinite inchise, etc; cateva ore mai tarziu ajungem in Insulele Canare, aterizam in Tenerife … +19 grade, soare, palmieri, tufisuri abundente de flori colorate peste tot …
Mi-au trebuit cateva ore sa fiu cu totul “acolo”: este ceva in aerul insulei care te invaluie treptat si te face sa nu mai uiti locul acela si sa iti doresti sa revi … poate miresmele florilor amestecate cu parfumul oceanului … poate vanturile alizee ce umezesc aerul pe care il inspiri cu nesat vrand parca sa tragi in piept toata acea senzatie de vacanta … poate sentimentul ca ai ajuns intr-un loc in care este vesnic primavara (si chiar este!) Insula fiind la latitudinea Deșertului Sahara are o clima calda pe tot parcursul anului, in medie de 20°-22°C iarna și 26°-28°C vara … da, asa-i? de vis!
Cat despre plajele din Tenerife, ce sa spun … mie imi plac plajele oriunde ar fi in lumea asta, dar varietatea de aici m-a fascinat: nisipurile negre din zona vulcanica sunt chiar negre!
Cel mai mult am stat in zona de sud a insulei, cunoscută ca Playa de Las Americas-Los Cristianos, unde este un nisip clasic, cenusiu-argintiu, dar peste tot unde am fost era nisip fin. Desigur, de mentionat este plaja celebra cu nisip fin, auriu – Playa de las Teresitas, creata cu ajutorul a peste 200.000 de tone de nisip aduse din Desertul Sahara.
Apoi, primul meu contact cu oceanul … la prima vedere pare tot un fel de mare, cu valuri, cu sclipiri jucause in razele soarelui, dar valurile sunt mult mai puternice, mangaierile lor sunt de fapt un masaj bun, chiar daca nu suna la fel de romantic 🙂 Dupa ce iti dai seama cu cine ai de-a face, nu te mai dezmierzi ca o primadona plutind in apa – ci te dedai la o joaca fara menajamente cu valurile, fiind ba cu picioarele ba cu capul la suprafata apei. Toate acestea se lasa cu un ras sanatos, care este intotdeauna ingredientul potrivit pentru o zi de vacanta, unde mai pui ca relaxarea aceea data de bucuria jocului in apa oceanului se potriveste mai bine cu parul tot incalcit de valuri 🙂
Am urcat apoi spre partea de sud-est a insulei, unde predomina coastele abrupte, iar Oceanul Atlantic face spectacol: apa este de o culoare intensa, albastru verzuie, iar valurile se izbesc cu putere de stanci ca intr-o demonstratie de forta a naturii; am stat minute in sir uitandu-ne la ocean.
Ti se mai spune apoi ca poti vizita vulcanul Teide … in mai putin de o ora se urca de la nivelul oceanului la peste 2000 de metrii pe Teide! Asta pentru noi turistii de rand, pentru ca cel mai inalt varf de pe Teide are o înălțime de 3.718 m deasupra nivelului marii și aproximativ 7.000 m fata de fundul oceanului; este cel mai inalt varf din Spania și din toate insulele Oceanului Atlantic; este al treilea vulcan de pe Pamant ca inaltime și masa! Se poate urca pe munte cu telefericul de la circa 2.000 m pana la 3.500 m, urcarea pe jos pana in varf fiind permisa numai cu un permis special . Daca te gandesti ca esti in craterul unui vulcan activ (crater de 16 km) … interesanta senzatie! Dar activ nu inseamna ca ne uitam in urma noastra daca nu cumva izbucneste lava, ci faptul ca vulcanul inca poate erupe, candva, in urmatorii x ani (zeci, poate sute, mii). Diferenta de 2000 altitudine mai inseamna si faptul ca peste costum de baie trebuie sa iti pui un tricou … un pulovar… si poate o geaca nu strica deloc sa o ai la indemana! Dar, un pic de soc termic a fost un pret care a meritat platit, pentru ca peisajul acela selenar nu il pot compara cu nimic din ceea ce am vazut pana acum.
Diferenta de fus orar de 2 ore fata de Romania ma facea sa ma trezesc in fiecare dimineata la ora 5, imi faceam cafeaua sau ceaiul si ieseam tiptil pe terasa de unde vedeam Oceanul Atlantic, sub cele cateva randuri de hoteluri si vile construite in panta sub hotelul nostru … frumoase dimineti … eram eu cu gandurile si emotiile mele, si iubeam … ciripitul pasarelelor in linistea diminetii, rasaritul soarelui, aerul inmiresmat purtat de vantul usor … toate erau exact asa cum trebuie ca sa imi dea senzatia ca daca vreau imi pot lua zborul! Poate suna a cliseu, dar chiar asa ma simteam in acele dimineti !
Si mai aveam un tabiet: o plimbare de una singura dupa-amiaza, cand ceilalti isi faceau siesta; se intuneca destul de repede, pe la ora 6, asa ca nu vroiam sa pierd timpul odihnindu-ma in camera … aveam in schimb momentele mele cu oceanul … inchideam ochii si ascultam valurile … simteam nisipul cu talpile sau podul palmelor … pot spune ca aveam intalnirea mea misterioasa de dupa-amiaza 🙂
Si apoi si stelele parca straluceau mai puternic pe insula aceea … ma uitam pe cer si cautam steaua “mea” , si o gaseam negresit acolo … steaua mea este intotdeauna cea care straluceste cel mai tare … si ma uit dupa ea de fiecare data cand e cerul instelat, ma fascineaza gandul ca ea se vede in acelas fel in toata lumea, ma rog, in aceea parte a lumii care vede stelele in acelasi timp cu mine, … dar gata, stelele si “steaua mea” sunt alt subiect!
A fost o vacanta speciala, intr-un loc absolut special … si multe emotii pe care le-am simtit in acele momente din viata mea vor ramane nespuse in aceste randuri …
Cu siguranta pozele din atasament pot spune mai multe despre Tenerife si vacanta noastra !
Despre TENERIFE am mai scris:
- Insula vulcanica, ocean, plamieri, flamenco – da, Tenerife! Hai cu noi in 28 aug – 4 sept 2020!
- Loro Parque – un loc de neratat cand te afli in Tenerife
- Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife. Sau: daca vrei sa fii fericit, fii!
- Calima – vantul care ne invata geografie
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: