Europa,  Grecia,  Povesti de calator

Corfu – naufragiati de bunavoie pe o plaja ioniana, la umbra maslinilor seculari

Am ajuns in Grecia – mai exact, in Corfu.

Grecia este atat de mare si complexa incat daca vorbim despre vacanta in Grecia, inca nu e deloc clar despre ce fel de vacanta e vorba.

Asta daca putem cadea de acord ca  vacanta in alta tara nu inseamna doar “concediu la mare” si nu se rezuma nici macar la peisajele ei spectaculoase. O tara/regiune se descopera complet daca includem si gastronomia locului, cultura si traditiile ei, precum si interactiunea cu localnicii! Iar istoria locului, chiar si intr-un mic rezumat, ne face de cele mai multe ori sa ne minunam.

Grecia insulara e diferita de Grecia continentala. Insulele Greciei difera intre ele. Si e clar de ce! Grecia este o lume in sine, cu una dintre cele mai vechi istorii. Insule apartinand acum Greciei, au avut populatii de sine statatoare, si au fost apoi asimilate/influentate de popoarele, imperiile, care rand pe rand le-au ocupat ca si putere conducatoare/administrativa.

In plus, in trecut oamenii nu se miscau pe distante mari. Cei mai multi nu plecau de pe insula pe care traiau. Cu siguranta nu exista notiunea de “island hopping” doar pentru distractie. In ceea ce priveste nevoile legate de traiul de zi cu zi, oamenii si le asigurau in jurul casei sau si le procurau de la distante ce puteau fi parcurse pe jos, cu calul, magarul sau caruta. De aceea erau si atat de celebre rutele comerciale – pe mari, oceane sau prin deserturile lumii. Pentru ca era ceva absolut deosebit, plin de aventuri (si primejdii) sa parcurgi distante mari in lumea asta.

In ceea ce priveste Corfu, influentele scurtelor (in context istoric, scurte) administratii franceze si britanice exista, dar sunt putin vizibile in comparatie cu influentele venetiene. Acestea din urma sunt evidente in multe aspecte. De la arhitectura si pana la plantatiile nesfarsite de maslini, pe care venetienii le-au initiat pentru a-si asigura cantitatea necesara de ulei de masline. Corfu a fost sub ocupatie venetiana peste 400 de ani (1207–1214 și 1386–1797). Adaug in curand un articol despre istoria super interesanta a Insulei Corfu.

Autentic si firesc

Desigur, gasim in toata Grecia fire rosii care leaga astazi trainic populatia. Limba vorbita. Stilul mediteranean relaxat. Salata greceasca 😊. Credinta. Peste tot pe unde am ajuns in Grecia am observat acelasi  mod frumos in care grecii isi traiesc credinta. Ortodoxia. Autentic, firesc, in biserici, in comunitati, oamenii sarbatoresc si cinstesc credinta ortodoxa. Cu preoti care sunt in mijlocul comunitatii si isi asuma rolul de exemplu spiritual dar si social in comunitate. Dupa cum spuneam – autentic si firesc.

Dar frumsetea pentru noi, turistii, consta tocmai in aceste diferente. Imediat ce ma gandesc la o insula a Greciei, imi vin in minte cateva caracteristici clare, care o fac unica. Kefalonia – peisaje magnifice, dramatice. Zakynthos – Navaggio, Sfantul Dionise. Lefkada – mai mult albastru ca aici nu cred ca se poate. Corfu – Grecia cu iz venetian si, neaparat, iaurt grecesc cu miere de Corfu si sirop de Kumquat. Eghina – liniste, liniste si Sfantul Nectarie. Evia – plaje frumoase mai putin evidente si cea mai buna bougatsa. Continuati voi lista …

Grecia continentala are si ea comori nesfarsite, dar daca ar fi sa insiram comorile Greciei nu as mai ajunge la subiectul acestui articol. Si anume:

Corfu

Am ajuns in Corfu. Iulie 2021. Casuta noastra de vacanta este in Agios Stefanos, localitate cu una dintre cele mai fine plaje corfiote. In nordul insulei, usor spre NV, tocmai bine cat sa fim paziti de vanturile puternice. Si sa vedem cele mai superbe apusuri posibile.

Corfu este situata in nordul Marii Ionice, chiar la intalnirea acesteia cu Marea Adriatica. Si este a doua cea mai mare Insula Ionica, dupa Kefalonia.

Suntem a doua oara aici, pentru o vacanta in familie. De data aceasta insa, ne simtim ca niste naufragiati norocosi, care nu si-ar mai dori sa fie salvati.

Insula este linistita. Minunat de linistita pentru noi, prea putin vizitata de turisti pentru binele familiilor corfiote care in ultimii ani au hotarat sa isi castige existenta din turism.

Cert este ca mi se confirma un fapt: fericiti cei care calatoresc in pandemie!

Asadar, simtim din plin viata insulara greceasca, asa cum o fi fost ea inainte de boom-ul turistic. Marea ba linistita, ba cu valuri, in care se scalda oamenii cand au chef sa se racorasca. Nu e nici o graba, nici un program fix. Nu avem “sesiunea de dimineata si cea de dupa-masa” pentru baie si bronzat. Dimineata devreme mai facem o plimbare pe dealurile din spatele casei noastre. Atat cat sa descoperim o terasa  de pe care se vede spectaculos rasaritul. Facem nota mentala ca intr-o dimineata sa ne trezim pentru rasarit. Terasa este a unei familii. Ne racorim cu o inghetata si o limonada, si aflam ca produc ulei de masline, vin si miere. Revenim. Intr-adevar, uleiul de masline este super bun (6.5 euro/l, daca va intrebati).

Alta data, facem cativa pasi pe cararea de pamant printre maslini si dam de o capela. Un loc de rugaciune simplu, care are un zavor micut cat sa stea usa inchisa. Nu incuiata. Oricine poate intra, se poate odihni, reculege, ruga. Simplu si autentic. Ceva mai incolo se vad peretii abrupti ai insulei prabusindu-se in mare. Minunat de dramatic. Aflam apoi ca ne uitam de sus spre Arillas Beach, tot o plaja generoasa, cu nisip fin si apa turcoza. Un capat al plajei este destinat nudistilor – cel mai fain capat, evident, pentru ca e partea mai izolata, ingusta, a plajei.

 

Serile la taverne sunt si ele aparte. Terasele sunt ocupate undeva intre 30-40% din capacitate. Proprietarii tavernelor sunt bucurosi ca au oaspeti, ospatarii sunt si ei odihniti si au timp sa zambeasca si sa faca gesturi autentice de ospitalitate. De exemplu, cand ne aduc digestivul din partea casei, sa se opreasca la un pahar baut cu noi. Cu un schimb fain de cuvinte si zambete. Viata e frumoasa pe insula!

Acum stau pe terasa casei noastre , cu o panorama superba asupra marii, aud valurile si scriu despre Corfu. Micul dejun l-am luat impreuna – iaurt grecesc cu miere corfiota de cimbrisor si conifere. Briza e perfecta, Tavi cu Victor au plecat la o baie, Paul citeste pe aici, pe o canapea. Eu am simtit nevoia sa impartasesc in cuvinte bucuria de a fi aici.

iaurt grecesc cu miere corfiota

Desertul corfiot pe care este foarte simplu sa il ignori doar auzind de el, pana il gusti. Dar combinatia de iaurt rece si racoros cu miere parfumata, de o consistenta perfect de groasa cat sa nu curga, o tii minte pentru totdeauna dupa ce iti incanta papilele gustative. Se serveste de preferinta cu privirea pierduta in albastrul marii.

Asadar sa vedem mai multe despre Corfu.

Agios Stefanos – micul nostru paradis in Insula Corfu

Agios Stefanos. Noi aici stam, intr-unul dintre locurile care sunt foarte sus pe orice lista cu locuri de vizitat pe Insula Corfu. De aici am inceput sa exploram, din aproape in aproape, insula.

Unde cel mai aproape este dealul din spatele casei, cu terasa si capela de care va spuneam mai sus. Cu plantatii de maslini, paduri de maslini salbatici si conifere. Cu tufe imense de leandri si bougainvillea. Insotiti permanent de “cantecul” cicadelor*. Si, iulie fiind, cu un miros de vegetatie incalzita de soarele torid.

* Cicadele, aceste insecte intalnite preponderent in climatul mediteranean,  sunt uimitoare prin capacitatea masculilor de a produce sunete puternice, sincronizandu-se in cor, si ajungand astfel pana la 110 decibeli (printre cele mai puternice sunete produse in natura).
Sunetele se pot auzi pana la o distanta de 1 km avand roluri diferite in functie de situatie: de atragere a femelelor, de avertizare,  etc.

Cu un restaurant cochet in varful dealului – Akrotiri Lounge Café. De aici se vede la 360 de grade marea in jurul nostru, cu un apus de poveste vazut prin paharul unui prosecco si cu un chef care face minuni in bucataria sa. Un loc pe care l-am descoperit intamplator, caruia nu am vazut sa i se faca reclama, dar unde am putut lua cina doar cu rezervare (pentru ca am vrut neaparat masa 20 – cel mai bun loc de a vedea apusul si marea de jur imprejur).

Tot aproape inseamna si micile plaje mai salbatice, la care se ajunge prin plimbari lungi cu miros de mare si adieri de briza.

Plimbari pe aproape se pot face si cu barca inchiriata. Spre plajele din apropiere – pe unele dintre acestea se poate ajunge doar de pe mare, spre golfuri sau in largul marii. Plutind pe acest albastru perfect.

Vacanta in acelasi loc dar cu experiente noi

Vacanta din vara aceasta o simtim mai mult ca si cum ne-am fi mutat pentru doua saptamani la casa noastra din Corfu, Agios Stefanos. Am mai fost aici, in 2016, tot in aceasta vila de pe malul marii, cam stim tavernele cu cel mai bun gyros dar si cu cele mai bune fructe de mare sau salate. Avem tabieturi de luat micul dejun si cafeaua pe terasa noastra cu vedere panoramica asupra marii, si stim care e iaurtul grecesc cel mai bun. Asa ca locul ne e familiar, un familiar de care ne era dor.

Totusi, vacantele petrecute in acelasi loc nu sunt identice. Odata pentru ca se schimba de obicei grupul de prieteni cu care calatoresti, dar si pentru ca sunt mereu locuri/oameni noi de descoperit. Vacanta de acum 5 ani ramane memorabila prin faptul ca am reusit sa ne mobilizam mai multe familii de prieteni – am avut propria gradinita pe plaja 🙂 A fost o distractie pe cinste! Ah, da – si varsta copiilor influenteaza tipul de vacanta, clar! Una a fost vacanta noastra in Corfu cu baietii de 9 (Paul) si 12 (Victor) ani si alta este acum, la 14 si 17 ani. De data aceasta ne putem bucura in tihna de seri la taverne, ca sa dau numai un exemplu! Constanta vacantelor noastre este dorinta baietilor de a lua masa cat mai des la Tasty Corner, unde dupa cum spuneam este “cel mai bun gyros din Grecia”! Pozele de mai jos sunt facute in acelasi loc, la o distanta de 5 ani, in asteptarea gyrosului!

 

Exploram Insula Corfu

Desigur, intercalat cu zile de tihna si plimbari pe aproape, merita din plin explorata insula mai temeinic. Noi am fost de doua ori in Corfu in vacanta de familie, iar eu am mai ajuns pentru 2 zile si in cadrul unui drum mai lung prin Grecia, concediu-pelerinaj. Asa ca punctele de vizitat de mai jos nu le-am “bifat” alergand repede dintr-un loc in altul. De altfel sunt si ilustrate cu fotografii facute la cativa ani distanta.

Ceea ce vreau sa subliniez este ca in Corfu, ca peste tot in locurile in care calatorim, sunt multe locuri de vazut, dar important este sa stabilim ce ne dorim de la vacanta/calatoria respectiva: sa vedem cat mai multe locuri sau sa vedem atat de multe locuri cate se poate, fara a trece pe langa bucuria de a intalni si oameni, de a observa cultura si traditiile locului. Si de a ne odihni mintea, sufletul si trupul, de a calatori cu bucuria de a trai clipa!

Asadar, o lista succinta cu locuri pe care noi le-am vazut/vizitat/experimentat pe insula si vi le recomandam si voua. Revin cat de curand si cu descrierea pe larg, plus imagini, a experientelor respective, intr-un articol separat (abonati-va la newsletter daca sunt de interes aceste detalii!).

  1. Agios Stefanos – mica localitate turistica in nordul Insulei Corfu, usor spre NV. Atractiva pentru cei care doresc vacante mai linistite. Sunt circa 1500 locuri de cazare aici, si nu exista hoteluri mari. Cateva hoteluri mici si case private de inchiriat. E un loc in care simti ca esti in vacanta in Grecia. Nisipul este fin si intrarea in mare lina.
  2. Sidari si Canal D’Amour. Sidari este o statiune turistica in nordul insulei, langa Agios Stefanos, mai mare si mult mai dezvoltata din punct de vedere al diversitatii serviciilor oferite turistilor. La formatiunile stancoase ce formeaza renumitul Canal D’Amour se poate ajunge de pe plaja dar si de pe mare.
  3. Paleokastritsa – prima statiune dezvoltata in Corfu, considerata si acum perla insulei. Este foarte cautata datorita peisajelor spectaculoase: golfuri in care marea este de un verde smarald, si in care se poate inota dar se pot face si sporturi nautice. Se poate naviga spre pesteri, spre plaje micute izolate, se poate face snorkeling dar se fac si scufundari. Sunt mai multe restaurante cocotate pe dealurile ce privesc spre mare, asa ca si vista point-urile sunt deosebite: cu o cafea sau o limonada in fata, se poate privi luciul de smarald al marii. Este o statiune mai aglomerata.
  4. Corfu Town – Orasul Vechi al insulei, strajuit de Vechea si de Noua Fortareata, este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Influentele venetiene sunt evidente in modul de organizare al Corfu Old Town. Este o bijuterie de orasel, stradutele inguste care duc catre mici piatele sunt intesate de  gelaterii, cafenele si taverne care imbie la incetinirea pasului. Corfu Town este si un loc important de pelerinaj, intr-una dintre piatete se afla Biserica ce adaposteste si astazi trupul Sfantului Spiridon, Sfantul ocrotitor al Insulei Corfu.
  5. Palatul Achilleion – un palat resedinta construit pentru Elisabeta (Sissi), imparateasa Austro-Ungariei. Palatul are o gradina luxurianta, cu o panorama spectaculoasa asupra intregii parti de sud a insulei si a Marii Ionice ce o scalda. Tema constructiei palatului si a gradinii a fost mitologia greaca.
  6. Mica Insula Pontikonisi – conform interpretarii textului din Odiseea lui Homer, Pontikonisi este vasul lui Odiseu pe care Poseidon l-a transformat in piatra.
  7. Manastirea Vlaherna a devenit in timp simbolul Insulei Corfu, este imaginea de “carte postala”. Acest fapt se datoreaza pozitionarii spectaculoase. Manastirea mica, de un alb stralucitor, pare sa pluteasca pe apele albastre ale marii.
  8. Muntele Pantokrator are cel mai inalt varf de pe insula, cu 906 m. Este situat in in nord-estul insulei si este spectaculos totul in aceasta drumetie. Drumul serpuit care duce pana acolo, cu niste peisaje care ne taie respiratia, iar apoi platoul de pe care  se poate vedea intrega insula! Chiar in varf, pe platou, se afla si Manastirea Pantokrator, inchinata praznicului Schimbarii la Fata a lui Iisus Hristos. (Construita prima oara in anul 1347, distrusa si refacuta de mai multe ori).
  9. Satul parasit Old Perithia (Vechea Perithia) se afla pe partea de nord a muntelui Pantokrator. Astazi nu mai este chiar parasit, avand in vedere ca au aparut acolo cateva taverne si magazine de suveniruri pentru turisti. Dar e o experienta in sine sa vezi un sat care avea 1200 de locuitori in anii 60, iar astazi este complet nelocuit. Pe scurt, Veche Perithia este o asezare din sec XIV, din perioada venetiana. Pozitionarea sa i-a aparat pe oameni de pirati, insa odata cu disparitia acestui pericol satenii au inceput sa se mute in zona de coasta, unde traiul este mai usor si au aparut si locuri de munca odata cu dezvoltarea turismului.
  10. Agios Georgios – o zona de plaja cu nisip fin, strajuita de stanci impadurite. Ideala pentru wind surf si alte sporturi nautice. Nisip fin, plaja lunga.
  11. Activitati acvatice precum navigarea sau scufundarea
  12. Interatiunea cu oamenii locului – vei fi surprins ce deschisi sunt sa impartaseasca povesti din viata insulei sau chiar din viata personala

Ce mancam in Corfu – gastronomia locala si tavernele grecesti

Ei bine, acestui subiect i-am dedicat un articol separat! Gastronomia greceasca e rafinata in Corfu de anii de dominatie venetiana, iar tavernele sunt o incantare: pe malul marii, pe varf de deal sau in piata centrala, toate trebuies incercate.

Ce mancam in Corfu – gastronomia locala si top taverne grecesti in Agios Stefanos

In caz ca nu ati mers pe articolul dedicat, va spun aici doar ce sa nu ratati cand ajungeti in Corfu, ca si preparate traditionale corfiote sau grecesti: branza haloumi la gratar (un fel de branza mai tare din lapte de capra si vaca), branza saganaki (prajita), feta la cuptor, gyros, moussaka (cu si fara carne), tzatziki, aperiti-crema de branza picanta, sofrito de vita (un preparat din vita la cuptor, marinata putin in vin alb si cu un amestec de condimente care dau un gust aparte ), stifado (tot vita, la cuptor, in sos dulce acrisor si baby onion), fructe de mare (la gratar, prafite, la cuptor), peste local (de obicei este capturat zilnic, proaspat) si preparate din miel.

Iar ca si desert bougatsa, iaurt cu miere corfiota, inghetata (chiar au inghetata delicioasa, inclusiv varianta locala de inghetata de iaurt cu miere si nuci). Deasemenea, neaparat trebuie incercate placintele lor cu feta si cu spanac si feta.

Detalii pragmatice. Cum am calatorit cu masina din Timisoara pana in Corfu in iulie 2021.

Desigur, acest capitol este necesar pentru ca traversam o perioada cu provocari pentru calatorii, inca nu am scapat de pandemia COVID-19.

Suntem o familie de 4: 2 adulti si 2 copii, de 13 si 16 ani. Vaccinati toti 4 anti COVID. Dar Paul, de 13 ani, doar cu 9 zile de la rapel la momentul plecarii in vacanta. Asa ca lui Paul i-am mai facut si un test PCR, acesta fiind valabil 72 de ore si deci acoperitor si pentru trecerea cu ferry dinspre continent spre Insula Corfu (da, se verifica documentele de vaccinare/testare la urcarea pe ferry, conditiile de circulatie dinspre continent spre insulele grecesti fiind aceleasi ca cele cerute la intrarea pe teritoriul Greciei).

Traseul

Am ales drumul prin Serbia si Macedonia si am intrat in Grecia pe la Evzoni. Dinspre continent spre Corfu am luat ferryboat-ul in Igoumenitsa. Am “spart” calatoria in doua: am parcurs drumul din Timisoara pana la granita Macedoniei cu Grecia, si am innoptat in Gevgelija. Am ales o cazare simpla, un apartament curat intr-un complex de vreo 4 -5 apartamente in curtea unei familii foarte ospitaliere. Cam in the midle of nowhere, intr-un sat. Dar criteriul a fost sa fie cat mai aproape de granita, o cazare curata cu paturi bune de dormit. Seara am comandat o pizza surprinzator de buna, si am stat la povesti in gradina casei, sub pomi fructiferi si palmieri. Cost cazare: 35 euro/apartament.

La intoarcere planuim sa ne oprim in Salonic si sa si petrecem ceva timp in orasul de pe faleza marii Egee.

Trecerea granitelor dintre tari

Noi am calatorit cu cartea de identitate, valabila atat in Serbia cat si in Macedonia. Bineinteles si in Grecia, aceasta din urma fiind in Uniunea Europeana. Doar pentru Paul, 13 ani, am avut nevoie de pasaport.

La nici o trecere de frontiera nu am stat mai mult de 15 minute, avand doar cateva masini in fata noastra.

La intrarea in Serbia si Macedonia ni s-au cerut doar actele de identitate, iar la intrarea in Grecia actele de identitate si dovada de vaccinare/testare/boala COVID. Aveam Certificatele Digitale Europene COVID, asa ca am aratat acel cod QR si am trecut in 2 minute.

Costuri cu drumul pana in Corfu (banuiesc ca tot pe acolo vor fi costurile si la intoarcere, asa ca inmultiti cu doi pentru a face bugetul calatoriei)

  • benzina are un pret mult mai bun in Macedonia (1.19 euro/l) decat in Grecia (1.68 euro/l). Si e ceva mai ieftina pe continent decat pe insula, dar nu semnificativ. Bugetul pentru benzina il calculam desigur in functie consumul masinii proprii si a traseului ales.
  • taxe de drum si autostrazi
    • in Serbia: am platit in total 11.50 euro, plata unica
    • Macedonia: am platit in total 7 euro (5 puncte de plata)
    • in Grecia: am platit in total 10.6 euro (in 7 puncte de plata)
  • cost bilete ferryboat Igoumenitsa – Corfu: 10.40 euro/persoana plus 41.50 euro/masina

Ce sa va mai spun? Drumul super fain, usor, autostrada aproape pe tot parcursul. Pana in insula, evident, ca aici … drumuri inguste, mai putin bune, dar suuuper pitoresti. Ca mai pe toate insulele grecesti. Deci circulam cu atentie, fara sa ne grabim. Oamenii relaxati la granite, dar in sensul bun: adica se verifica ce e de verificat, dar nimeni nu vrea sa bage bete in roate calatoriilor intre tari. Dimpotriva.

Costuri pe aici pe insula:

  • un set de sezlonguri cu o umbrela: 7-8 euro/zi; 4 euro/dupa-amiza; un sezlong cu o umbrela 5 euro. Unele terase care administreaza o zona de sezlonguri ofera 1 l de apa in frapiera cu gheata, inclusa in acest cost. Am gasit si un loc unde sezlongurile sunt gratuite daca se consuma de la bar, dar este un capat de plaja unde curentii scot algele. Este spatiu generos si pentru a sta pe plaja direct pe prosop, la fel cum este si o plaja pentru nudisti – evident departe de plaja principala.
  • 5-7 euro gyros mic respectiv mare
  • cafeau/frappe si fresh-uri pe plaja – cca 3-4 euro
  • inghetata 1.5-2 euro/cupa; dar e cupa super mare, echivalentul a doua globuri de-ale noastre romanesti
  • cca 50 euro/familie de 4 persoane – o cina la o taverna cu specialitati grecesti: gyros, saganaki, halumi, tzaziki, mousaka, stropite, dupa varsta fiecaruia, cu cate o bere corfiota si 1-2 sucuri
  • 75-100 euro/familie de 4 persoane – o cina cu specialitati de peste si fructe de mare, insotite de cate un pahar de prosecco de data aceasta si sucuri, apa, dupa caz; evident, aici depinde mult de felul de peste ales – dar sunt extraordinar de gustoase preparatele lor din peste local si fructe de mare, deasemenea capturate in zona si proaspete mereu in tavernele grecesti.

Gata, acum ma retrag la siesta de dupa-amiaza. Revin in curand cu detaliile promise – locurile de vizitat descrise mai in amanunt, top restaurante dar si putina istorie a Insulei Corfu! Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu urmatoarele postari. Sau pentru a citi articole noi despre locuri, oameni si experiente de prin calatoriile mele.

 


Mi-ar face placere sa interactionam si pe social media:

si


 

 

 

 

One Comment

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...