Povesti de calator,  Romania

Cum faci o zi cu gust de galben-soare sa prinda aroma de mov-lavanda

Lanul de lavanda – o mare mov ce cauta discret cerul la orizont. Discret dar persistent, asa cum ii este si mireasma.

Intinderile vaste de culori uniforme ce isi dau randevu cu cerul albastru, undeva intr-un orizont indepartat, exercita intotdeauna o atractie magnetica asupra noastra. O fi chemarea abstracta de a descoperi un fel de infinit sau simpla satisfactie cromatica?  Poate amandoua la mine, niciuna la tine.

Dar sigur ai si tu o emotie de vreun fel cand privesti oceanul comparandu-si albastrul cu cel al cerului, in zari indepartate, unde abia poti tu bate cu privirea. Sau campul plin de maci rosii, firavi, care musca curajos din cer cand il intalnesc la linia orizontului.

Mie imi palce si galbenul pal al graului fosnind sfios in adierea vantului, unindu-se firesc si gingas cu albastrul cerului, intr-o contopire binecuvantata de soare. Cata truda trebuie sa inspire agricultorului acest tablou, si cata pace si liniste imi confera mie cromatica aceea galben-albastru.

Ai observat si tu vedetele sezoniere ale retelelor de socializare – floarea soarealui si rapita. Mari de portocaliu intens si galben strident. Intinzandu-se pana la cer. Iar de acolo cedand prioritate albastrului.

Dar vara aceasta parca s-a vorbit mai mult ca oricand despre mov! Un mov ce cauta discret cerul la orizont. Discret dar persistent, asa cum este si mireasma lui. A movului-lavanda.

Cum dezvolti al 6-lea simt in lanul lavanda

Lavanda are clar un plus fata de celelalte intinderi de culori care ne bucura ochiul. Parfumul. Lanul de lavanda devine astfel o intindere cocheta de mov, ademenitoare pentru mai multe simturi. Ori stim cat suntem de atrasi, sedusi, condusi, instinctiv, de miresme. De parfumuri.

Recunosc. Am plecat intr-acolo sa vad.

Si am ajuns sa vad, sa miros, sa gust, sa ating, si chiar sa aud! Lanul de lavanda. Si sa dezvolt fata de lavanda un al 6-lea simt. Sinestezia.

Sinestezia (in DEX – asociere de senzatii) – se refera, spre exemplu, la perceptia mirosurilor sau gusturilor cand vedem o culoare. Adica este perceptia in comun a diferitelor tipuri de simturi in acelasi act perceptiv. Un sinestezic  poate, spre exemplu, “sa auda” culori, “sa vada” sunete si sa perceapa senzatii de “gust” atunci cand atinge un obiect cu o anumita textura.

La vaz, lanul de lavanda e la fel de frumos precum campul cu maci sau de floarea soarelui. Ele sunt, dupa cum spuneam la inceput, fascinante ca si mari de culoare ce se misca spre punctul de intalnire cu cerul.

Diferenta cromatica dintre toate acestea nu le face mai mult sau mai putin frumoase, ci mai mult sau mai putin atractive in ochii celui care priveste, in functie de preferintele cromatice.

Mie imi place tare mult movul, in variantele sale delicate – mov liliachiu, mov ametist si da, mov lavanda. Asa ca de un lan intreg de mov lavanda – am fost super incantata!

Mirosul a fost al doilea simt care s-a activat! Mi-as fi dorit sa ma intind intre florile de lavanda, sa estompez celelalte simturi la maxim si doar sa miros. Dar, pe cat de romantic suna, nu e realist, pentru ca te avertizeaza urmatorul simt activat, sa nu o faci!

Auzul!

Stii cum se aude lavanda? A albine si bondari! E pliiin de ele. Isi vad harnice de treaba lor, culeg nectarul si polenul florilor. N-am auzit pe nimeni sa fie atacat de ele. Dar instinctiv, te simti mai bine sa mirosi lavanda cu ochii deschisi.

Atingerea florilor, a lujerilor gratiosi, completeaza minunat paleta de simturi activate de starea de a fi in lanul de lavanda. Trebuie sa rupi o crenguta, sa o asezi la butoniera, in par, la catarama posetei … sa iei cu tine senzatia completa, amintirea complexa a simturilor trezite de marea mov de lavada parfumata.

Si lavanda are si gust! Pentru fiecare are gustul pe care l-a experimentat. Daca lanul de lavanda vizitat este mai salbatic, iei lavanda acasa si dai un google sa vezi ce poti face cu ea in bucatarie.

Daca dai senzatia de “pierdut in lanul de lavanda” pe confortul unui ghidaj in “tot ce-ti poate oferi lavanda”, asa cum am facut eu anul acesta – iti povestesc imediat ce descoperi!

Lavanda de la Tara – lanul meu de lavanda de anul acesta

La Lavanda de la Tara, invitati de seama au fost cei de la Tucano Café, mari mesteri in ale cafelelor! Ei bine, cafeaua cu lavanda pe care am baut-o in aceea dupa-amiaza, a facut ziua ce avea pana atunci gust de galben-soare sa prinda aroma de mov-lavanda! Mi-a placut – placut! Si ca sa nu se supere galbenul-soare pe movul-lavanda, s-a amestecat o limonada clasica cu lavanda. A iesit … o limonada cu lavanda racoritoare si parfumata dar asa, cu aer sofisticat provensal. De baut se bea obisnuit. Dupa ce a fost pozata din toate unghiurile.

La plecare am gasit de cumparat fursecuri de casa cu lavanda, care au contribuit la starea de bine de a doua zi de dimineata langa cafea, in biroul inmiresmat de lavanda. Albine n-am adus la birou, le place mai mult in aer liber, dar am prins cateva cadre minunate cu ele bazaind in lavanda si le-am pus ca imagine de fundal pe computer.

Mandrindu-ma ca fiind posesoare a celui de-al saselea simt in relatia cu lavanda, auzeam si bazaitul albinei daca inspiram mireasma lavandei in timp de muscam din fursecul cu lavanda. Mi-ar fi placut sa pot materializa si o cafea si o limonada a la Tucano Café , ambele sub impresia lavandei, dar la asa o evolutie n-am ajuns. Nu inca.

O concluzie mov-lavanda

As putea spune ca intalnirea mea cu lanul de lavanda este un mov delicat cu miros relaxant si sunet de albine de care te feresti usor cand intinzi mana spre floarea de lavanda.

V-am povestit despre incursiunea mea in speranta de a va inspira sa cautati cel mai apropiat lan de lavanda de voi.

Lanurile mov par sa fie destul de frecvente si pe pamant romanesc, nu e nevoie sa facem o excursie in Provence. Sunt un motiv de a iesi la o plimbare, in natura. Si dau bine si in poze.

Asadar … google cel mai apropiat lan de lavanda de voi si … savurati-l!

Despre Lavanda de la Tara, locul care a inspirat articolul acesta, puteti afla mai multe pe pagina lor de facebook (link). E o gradina frumoasa (atentie, nu un lan care se intinde cat vezi cu ochii spre orizont), situata in Fibis, judetul Timis. Farmecul gradinii este sporit de livada de ciresi a caror umbra a inspirat si tematica unuia dintre weekenduri: Picnic in Lavanda!

Gradina cu lavanda este hobby-ul de familie al Ralucai si al lui Laurentiu.  Ei isi deschid casa cateva weekenduri la rand in iunie si iulie, bucurosi de oaspetii veniti in cautarea de frumos.  De frumos si de mov. De mov delicat cu miros relaxant si sunet de albine 🙂


Inscrie-te pentru newsletter ca sa nu ratezi urmatoarea poveste de calatorie!


Ma poti urmari si pe:

si pe

Despre Monica Jurma


Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...