Africa,  Calatorii de grup 2021,  Zanzibar

Hai cu noi in Zanzibar! Exploram Insula Mirodeniilor din Oceanul Indian, in 27 ian’ – 4 febr’ 2021 [Arhiva programe realizate]

Haideti cu noi in vacanta, sa descoperim frumusetea naturala a Zanzibarului, plajele sale fine cu nisip alb scaldate de valurile turcoaz ale Oceanului Indian. Zanzibarul mirodeniilor exotice, al climei tropicale datorita careia insula este primitoare aproape toata perioada anului, la fel ca si locuitorii acesteia!

Este a doua calatorie pe care o fac in Zanzibar-Tanzania pe vreme de pandemie COVID-19, in parteneriat cu Ultramarin, sub deviza calatorim in siguranta: am ales si de data aceasta cazare cu conditii certificate adaptate pentru protectia sanatatii, la Ocean Paradise Resort & Spa 4* . Un resort in care am stat in interior doar atat cat am fost in propriile camere. Receptia este in aer liber, micul dejun il luam pe o terasa suspendata printre palmieri, cu vedere la ocean, cina o luam pe malul piscinei, iar excursiile sunt toate in aer liber.

Aici, unde vorba locului este “pole-pole” (usor-usor), si viata curge in ritm propriu, va fi  oaza noastra de refacere dupa lunile in care am fost privati de vacante si calatorii. In Zanzibar ne putem conecta la oameni – saraci, dar cu o bucurie autentica. Colorati – si aici nu ma refer doar la culoarea pielii. Luandu-si din natura majoritatea hranei: fructe ale caror nume si gust le vom descoperi -si le vom duce lipsa odata intorsi acasa – legume si condimente de tot felul. Si da, ne vom imbogati cu aceasta calatorie daca ne straduim sa cunoastem si oamenii si obiceiurile lor.

Daca vreti sa identificati pe harta lumii unde va veti afla in vacanta, ei bine, Zanzibarul este un arhipelag situat in estul tarmului african. Este teritoriu semiautonom al Tanzaniei, si este alcatuit din insula principala – Zanzibar (sau Unguja) si Insula Pemba, plus alte cateva mici insule.

Zanzibarul este inima culturii si traditiei Swahili, fiind un creuzet de influente africane si indiene!

Categoric, Zanzibarul poate fi si o lectie de istorie. Teritoriu locuit din cele mai vechi timpuri, este martor pe rand al sosirii arabilor comercianti, care stabilesc legaturi cu localnicii si pun pe harta locatia ca fiind o baza excelenta pentru comertul intercontinental, dar si al perioadei comertului cu sclavi.

Tocmai de aceea, am gandit calatoria noastra in asa fel incat sa poata fi atat de activa pe cat o dorim sa fie! Desigur, nu e nimic gresit in a sta pe plajele paradisiace 7 zile din 7! Doar suntem in Zanzibar, in vacanta la Oceanului Indian! Dar, aceia dintre noi care dorim sa simtim si spiritul locului in care ne aflam, avem si aceasta oportunitate. Pentru fiecare zi am propus excursii si experiente specifice zonei. De la descoperirea capitalei Stone Town, oras de o mare importanta istorica si culturala in Africa de est, cu o arhitectura care, prin influentele arabe, persane, indiene si europene, subliniaza cultura Swahili a locului, pana la a naviga spre bancuri de nisip in mijlocul oceanului. Fiecare decide cat de activa ii va fi vacanta in Zanzibar!

Iata mai jos si programul calatoriei noastre:

Ziua 1, 27 ian TIMISOARA – BUDAPESTA – DOHA

Decolam din Budapesta la ora 15:45, pentru un prim zbor de  5 ore 10′. Dupa o escala de 3 ore in Doha, decolam la ora 01:55 spre Zanzibar, unde aterizam dimineata (ora 09:35), dupa un zbor de 7 ore si 40′.  Drumul este lung, dar merita din plin sa il facem, pentru a ajunge in aventura noastra pe continentul african!

Ziua 2, 28 ian ZANZIBAR 

Din aeroport avem asigurat transferul la hotel. Cazarea o vom avea toata saptamana la Ocean Paradise Resort & Spa 4*, situat direct pe malul oceanului, in camere tip standard garden room (sau upgrade la cerere la superior room, respectiv superior sea front)

Aceasta prima zi este dedicata relaxarii, acomodarii cu resortul nostru, cu noua lume in care am poposit, simtim cu propriile talpi nisipul fin si ne lasam rasfatati de valurile Oceanului Indian! Spa-ul resortului ne asteapta, deasemenea, pentru un masaj revigorant dupa drumul lung parcurs.

  • Cazare cu demipensiune la Ocean Paradise Resort & Spa 4*, standard garden room

Ziua 3, 29 ianZANZIBARexcursie optionala de o zi  SAFARI BLUE, cu pranz inclus

Dupa micul dejun, suntem preluati de ghidul nostru si mergem spre  Fumba, in sud-vestul Zanzibarului. Aici ne asteapta o ambarcatiune traditionala, realizata manual din lemn – dhow, care ne va purta, intr-o navigare linistita de dimineata, spre splendida zona Rezervatie Naturala a Golfului Menai. Aceasta este si zona unde avem sansa sa fim insotiti de delfini.

Vom poposi pe bancurile de nisip din mijlocul oceanului, inotam in jurul lor, si vom trai in adevaratul sens al cuvantului senzatia de “departe de lume”. Vom ajunge pe insule micute si vom face snorkeling la recifele de corali.

Excursia Safari Blue include utilizarea echipamentelor de snorkeling, cu  instructor care ne insoteste. Incluse sunt si sucuri, apa minerala, bere rece si fructe exotice.

Ne vom delecta la pranz cu un legendar gratar servit pe una dintre aceste insulite, cu preparate care includ fructe de mare, peste, calamari și homari, toate servite fierbinti de pe grătar. Vom completa masa cu  fructe exotice si cafea.

In timpul excursiei ne vom putea alatura echipajului intr-o calatorie palpitanta intr-o ngalawa – o canoe locala de tip outrigger sculptata dintr-un singur arbore de mango, ambarcatiune specifica populatiei Swahili din Zanzibar si Tanzania. Cand mareea este in faza de flux vom putea explora si laguna de mangrove ascunsa in insula Kwale, si, mai mult, vom avea ocazia sa inotam in aceasta laguna.

La finalul zilei, intorcandu-ne la Fumba unde ne asteapta vehiculul ce ne va  duce inapoi la hotel, vom fi inteles deja de unde vine filozofia de viata “pole-pole” a zanzibarezului …

In aceasta excursie este recomandat sa avem: papuci de apa, costum de baie, prosop, geanta/borseta rezistenta la apa (pentru aparatul foto si alte obiecte de valoare), crema cu protectie solara și palarie de soare.

  • Cazare cu demipensiune la Ocean Paradise Resort & Spa 4*, standard garden room

Ziua 4, 30 ian ZANZIBAR– excursie optionala de jumatate de zi spre INSULA MNEMBA

Dupa micul dejun, pornim spre Insula Mnemba, localizata la doar 3 km distanta de coasta de nord a Insulei Zanzibar. Nu vom merge efectiv pe insula Mnemba, avand in vedere ca aceasta este o insula privata, ci vom explora zona marina (declarata “protejata”, de altfel) din jurul Insulei Mnemba. Practic insula este inconjurata de un recif cu o mare varietate de corali și specii asociate, cu o intindere de sapte pe patru kilometri, ceea ce face din aceasta zona un loc special pentru snorkeling si scufundari.

  • intalnim delfinii in mediul lor natural, si daca nu este prea aglomerat avem sansa sa si inotam cu ei
  • facem snorkeling printre corali si pestisori multicolori, baie in apa turcoaz cristalina
  • datorita refluxului se creaza si un banc de nisip marisor in apropierea insulei Mnemba, unde vom poposi pentru un picnic de fructe exotice

Ne intoarcem in jurul orei 13 la resortul nostru, la timp pentru siesta de pranz sub palmieri sau in camera racoroasa. Deja si oceanul este in flux, astfel ca putem trece de la odihna activa de dimineata la odihna “cu burta la soare”  de dupa-amiza, cu sesiuni de plaja si baie in oceanul turcoaz.

  • Cazare cu demipensiune la Ocean Paradise Resort & Spa 4*, standard garden room

Ziua 5, 31 ian ZANZIBAR– excursie optionala de o zi: SPICE TOUR – PRISON ISLAND – STONE TOWN

Excursia din aceasta zi ne va ajuta sa avem o perspectiva mai buna asupra evolutiei culturale, a istoriei, activitatilor, comportamentului, bucatariei,  credintei si a altor aspecte legate de existenta si gandirea oamenilor din Zanzibar.

Vom avea  un insotitor de grup local, care se ocupa de toata logistica excursiei noastre. Dar si un ghid, care ne povesteste (si ne raspunde la intrebari) in legatura cu tot ce inseamna istoria, cultura, viata sociala si orice alt aspect ne-ar interesa in legatura cu Zanzibar si zanzibarezi.

Spice Farm

Incepem ziua cu un tur ghidat la o ferma de mirodenii, o mica jungla fascinanta, bine mirositoare. Vom intelege mai bine de ce Zanzibar este supranumita Insula Mirodeniilor.

Vom primi frunze, boabe, radacini, scoarte – si vom incerca sa ghicim dupa miros care condiment il vedem in palma. Este o experienta senzoriala tare placuta: vom vedea, mirosi si gusta o varietate de condimente si fructe tropicale.

Dintre condimente vom reusi probabil sa identificam cuisoarele, cardamonul, scortisoara, piperul, curcuma, nucsoara – acestea sunt plante la fel de exotice precum le este si aroma. Vom avea parte si de condimente pe care nu le vom identifica, pentru ca nu fac parte din bucataria noastra, dar va fi o placere sa le descoperim ca si parte a plimbarii noastre prin padurea de condimente.

Tot aici vom vedea cum cresc fructele tropicale, iar din cele de sezon vom si degusta:  jack fruit, ananas, banane, cocos (suc dar si pulpa nucii de cocos proaspete), durian*, soursop, fructul pasiunii-sau maracuja, mango,  etc.

Durianul este un fruct exotic recunoscut pentru mirosul sau respingator. Ne va fi recomandat sa il degustam tinandu-ne respiratia. Gustul insa este unul special. In tarile asiatice este considerat o delicatesa. Insa peste tot in lume, nu exista zone de gri in privinta durianului: ori iti place ori nu! Eu abia astept sa il gust din nou!

Vom vedea si alte plante decat cele ale fructelor si condimentelor, cum ar fi planta de iod, tufa heena, ylang-ylang,  “the lipstick tree” (produce un fruct rosu, foarte bun colorant natural in industria alimentara dar si cosmetica), arborii de cafea si cacao.

Experienta este completata de faptul ca in timp ce ne delectam cu mirodenii si fructe exotice suntem rand pe rand “incoronati” regi si regine si primim diverse podoabe impletite din plantele exotice.

Prison Island (sau Changuu Island)

este vizibila din Stone Town, iar drumul cu barca pana acolo dureaza aproximativ 30 minute. Atractia principala pe aceasta insula micuta sunt testoasele gigantice, unele de aproape 200 de ani! Testoasele au fost aduse pe insula din Seychelles de Sultanul Said in anii 1820.

Insula este un scenariu superb pentru pasionatii de fotografii. Un safari de mers pe jos traverseaza insula in 15 minute. Ne vom bucura de ocean si plaja, si de linistea pe care aceasta insula mica o ofera. Ne vom bucura de o gustare de fructe exotice in acest mediu idilic.

Numele insulei provine de la inchisoarea care a fost construita aici în 1893 si folosita ulterior ca spital de carantina. Astazi sunt doar ruinele constructiei.

 

Stone Town

este capitala Zanzibarului, oras de o mare importanta istorica si culturala in Africa de est. Arhitectura orasului, prin influentele arabe, persane, indiene si europene, subliniaza cultura Swahili a locului.  Am lasat pentru a doua parte a zilei vizitarea orasului pentru a avea ragazul atat sa privim arhitectura, cat si oamenii. Sa il ascultam in tihna pe Mussa, ghidul nostru, cum ne povesteste despre istoria sclavagismului pe insula care ii este camin, stand chiar in piata care in trecut era piata de sclavi. Si ca sa ne usuram putin sufletul dupa aceea, intrand si in frumoasa catedrala crestina ridicata simbolic pe acest loc.

Sa nu va uitati ca e mizerie pe strazi dupa standardele noastre. Mai bine uitati-va la picturile tingatinga* insirate spre vanzare pe pereti. Un exercitiu important a fost pentru mine si sa nu ma uit la starea precara a unor cladiri, de o valoare arhitecturala clara, si sa ma concentrez pe portile si usile minunate ale cladirilor, sculptate in 2 stiluri: arab si indian.

* tingatinga este un stil de pictura care s-a dezvoltat in a doua jumatate a secolului XX  in Dar es Salaam, Tanzania, si s-a extins apoi in cea mai mare parte a Africii de Est. Genul poarta numele fondatorului sau, pictorul tanzanian Edward Said Tingatinga.

Tingatinga este realizata in mod traditional folosind mai multe straturi de vopsea pentru biciclete, ceea ce creează o culoare stralucitoare si foarte saturata. Multe elemente ale stilului sunt legate de cerintele pietei orientate catre turism. Spre exemplu, subiectele sunt cele care fascineaza si atrag oamenii catre Africa: animalele savanei africane, siluete de maasai, femei africane cu copilasul purtat traditional intr-o “legatura” la spate, etc.

Asadar, despre turul nostru in Stone Town:

  • aleile inguste ne vor purta pe langa case vechi construite din nisip si piatra, unele dintre ele avand peste 200 de ani, cu usi minunate sculptate in stil arab si indian
  • ajungem si in piata principala a orasului, care dateaza din 1904, unde se vand si astazi fructe tropicale, legume, mirodenii si peste proaspat, toate de provenienta zanzibareza
  • urmatoarea oprire va fi intr-o piateta in care un grup statuar reprezentand sclavi la vanzare ne pregateste pentru ce are sa ne spuna ghidul nostru. Ne aflata pe locul fostei piete de sclavi. Astazi pe locul acestor orori se inalta si  Biserica Anglicana a lui Hristos, construita de episcopul Steers in anul 1873. Am ales in mod special ziua de duminica pentru acest tur, avand in vedere experienta dintr-o calatorie anterioara, in care am ajuns aici in timpul unei slujbe si am avut parte de cateva momente absolut speciale.

Alte puncte de interes ale turului nostru sunt:

  • Muzeul Palatului Sultanului – Construit la sfarsitul anilor 1890 pentru membrii familiei sultanului. Un muzeu nu foarte bine intretinut, din pacate
  • Forodhani Gardens (sau  Jamituri in unele surse), un loc minunat destinat relaxarii, unde ne vom petrece si noi finalul de zi
  • Fortul Vechi – Construit de arabi pentru aparare impotriva portughezilor, scop pe care l-a si indeplinit cu prisosinta. Il vom vedea vis a vis de Gradinile Forodhani
  • Da, Zanzibar este si locul de nastere a lui Freddie Mercury, si vom poposi la casa copilariei sale.
  • The Africa House cunoscuta anterior ca fiind Clubul Englezesc

Vom avea timp si sa facem cumparaturi pe micile strazi din orasul vechi.

Finalul de zi ne gaseste pe faleza Oceanului Indian, in Gradinile Forodhani, unde vom admira un  apus de soare minunat. Aici este si locul preferat de socializare al  zanzibarezilor, in parcul de pe malul oceanului. Intre timp ni se va fi facut foame, asa ca vom putea degusta si bunatatile pregatite proaspat la tarabe. Gastronomia zanzibareza este un amestec de savori arabe, indiene, asiatice si africane!

Dupa o zi plina, ne intoarcem in resortul nostru confortabil, cu o multime de subiecte comune de discutie!

    • Cazare cu demipensiune la Ocean Paradise Resort & Spa 4*, standard garden room

Ziua 6, 1 febr ZANZIBAR – zi de relaxare si odihna, iar in a doua parte a zilei, optional, iesire la APUS DE SOARE IN NUNGWI

Aceasta nu este o excursie in sine, ci deplasarea pe o alta plaja pe care sa ne petrecem dupa-amiaza.

Se spune ca pe plajele din zona Nungwi se vad unele din cele mai minunate apusuri de soare. Tinand cont de faptul ca din locatia noastra vedem rasarituri spectaculoase dar nu avem parte de magnificul apus african, iar Nungwi se afla la doar 30 minute, plecam in cautarea tabloului perfect. Un apus rosu deasupra apelor turcoaz.

Plecam de la resortul nostru pe la ora 15:30, ajungem in 30 de minute in Nunkwi. Facem o baie buna, luam o gustare si, cu un cocktail in mana asteptam apusul, care este in jurul orei 18-18.30.

In jurul orei 19:30 ajungem inapoi la resortul nostru.

  • Cazare cu demipensiune la Ocean Paradise Resort & Spa 4*, standard garden room

Ziua 7, 2 febr ZANZIBAR – excursie optionala de jumatate de zi  in JOZANI FOREST

Parcul National Padurea Jozani se afla la 35 km in sud-estul orasului Zanzibar. Cu o suprafata de aproximativ 1.000 de hectare, Jozani Forest este singura padure naturala care a ramas pe insula Unguja, unde cu mult timp in urma traiau leoparzi si antilope. In prezent, este habitat pentru maimutele Red Colobus si Blue Sykes, pentru peste 40 de specii de pasari si peste 50 specii de fluturi, dar si caprioare si familii de Galagos.

Maimuta Red Colobus este una dintre cele mai rare specii si este amenintata de disparitie. O vom intalni in padurea Jozani, este foarte prietenoasa si se lasa fotografiata. Vom observa in plimbarea noastra padurea de mangrove, paduri cu apa subterana, traversate de un labirint intreg de poduri suspendate.

  • Cazare cu demipensiune la Ocean Paradise Resort & Spa 4*, standard garden room

Ziua 8, 3 febr ZANZIBARzi de plaja, relaxare, program pe cont propriu

  • Cazare cu demipensiune la Ocean Paradise Resort & Spa 4*, standard garden room

Ziua 9, 4 febr ZANZIBAR – TIMISOARA ( via DOHA)

Baie in ocean, pranz pe malul oceanului – fiecare bifeaza ce a mai ramas pe lista de dorinte. Chiar daca check-out-ul este la ora 12:00, zborul este unul tarziu, asa ca ne mai bucuram si azi din plin de ocean.

La ora 21:15 avem zborul Zanzibar – Doha ( 8 h 30 m), de unde, dupa o escala scurta de 1h30m zburam spre Belgrad pentru alte 5 h30m (07:15-10:45), urmat de trasferul auto Belgrad – Timisoara.

Odata ajunsi in Timisoara … incepem sa planificam urmatoarea vacanta!


IMPORTANT:

Daca vreti sa traiti aventura in Africa la maxim, va propunem o extensie la zilele vacantei in ZANZIBAR, cu 5 zile de SAFARI PREMIUM in TANZANIA! Aici aveti programul: Safari in Tanzania & leisure in Zanzibar, 27 ian’ – 7 febr’2021


PRET calatorie:

Pret/persoana in camera dubla:   2.065 euro


Pretul include:

  • Bilete de avion pentru zborurile internationale Budapesta – Doha – Zanzibar; Zanzibar –  Doha – Belgrad, taxe de aeroport
  • Transferuri de la/catre aeroporturi in Zanzibar si asistenta in aeroporturi la sosiri/plecari
  • Cazare: 7 nopti la Ocean Paradise Resort&Spa 4*, in camere tip Standard Garden Room (upgrade contra cost, la cerere la Superior room, respectiv Superior Seafront – vezi preturi mai jos)
  • Taxa infrastructura Zanzibar (1 $/pers./noapte)
  • Mesele: demipensiune, mic dejun si cina
  • Ghid vorbitor de limba engleza in excursii
  • Insotitor de grup pe toata perioada calatoriei – Monica Jurma

Pretul nu include:

  • Asigurarile medicale personale, pentru bagaje si asigurare storno
  • Transfer Timisoara – Belgrad – 50 euro
  • Vaccinuri recomandate pentru calatoria in Zanzibar (nu sunt obligatorii)
  • Taxe de vize (in momentul pregatirii ofertei – octombrie 2020, nu exista astfel de taxe pentru Romania)
  • Tips-ul de 5-10 dolari/pers./zi pentru sofer/ghid (in functie de complexitatea si durata excursiei), pe care ii adunam in timpul calatoriei
  • Mesele de pranz
  • Excursiile optionale propuse – vezi lista mai jos
  • Cheltuieli personale, mini bar, telefoane, etc
  • Internetul la Ocean Paradise Zanzibar Resort & Spa este gratuit la bar si piscina, pentru acces la wi-fi in camera se plateste o taxa de 15 $/saptamana
  • Supliment single Zanzibar: 140 euro/5 nopti/Standard Garden room; 170 euro/5 nopti/Superior room; 220 euro/5 nopti/Superior Seafront room
  • Supliment camera Superior Room in Zanzibar (casute): 245 euro/5 nopti
  • Supliment camera Superior Seafront in Zanzibar (casute in primul rand, cu vedere la ocean): 465 euro/5 nopti

Excursiile optionale propuse in Zanzibar si pe Oceanul Indian:

  • Excursie de o zi SAFARI BLUE, cu pranz inclus (plecarea la ora 08:00 de la hotel) 85 dolari/persoana
  • Excursie de jumatate de zi pe INSULA MNEMBA, 35 dolari/persoana
  • Excursie de o zi : SPICE FARM – PRISON ISLAND – STONE TOWN,  80 dolari/persoana;
  • Excursie de jumatate: APUS DE SOARE IN NUNGWI,  30 dolari/persoana;
  • Excursie de jumatate de zi in JOZANI FOREST, 45 dolari/persoana

Care este rolul meu?

Rolul meu in aceste excursii de grup este “sa pun degetul pe harta”. Sa aleg destinatiile, iar apoi, in urma consilierii partenerilor din tarile de destinatie, sa compun programul de vizite. Program care sa ne deschida ochii, mintea si sufletul asupra frumusetii, bogatiei, noutatii, locurilor pe care le vizitam. Iar asta inseamna intotdeauna sa vizitam destul, dar nu prea mult! La designul programului pun in balanta pe de o parte bugetul optim de timp si bani iar pe de alta parte starea de bine si comorile adunate in inima si memorie, cu care vreau sa ne intoarcem acasa!

NU sunt ghid de turism. Chiar daca am calatorit mult, iar insotitor de grupuri am inceput sa fiu incepand din 2012. Si da, destinatia Tanzania-Zanzibar imi este deja cunoscuta. Insa vom avea ghizi locali, vorbitori de limba engleza, pe toata perioada.

NU am o agentie de turism. Am acceptat cu drag propunerea Agentiei de turism Ultramarin de a colabora la realizarea unor programe de calatorie premium. Prin calatorii premium inteleg atat destinatiile, experientele de calatorie, cat si calitatea serviciilor de care vom beneficia. La acest capitol simt ca pot aduce plus valoare.
Noi vrem sa va oferim prin aceste calatorii experiente premium, asa ca Ultramarin alege cu grija partenerii din tarile de destinatie. Acestia ne pot recomanda ghizi locali cu experienta. Iar treaba mea este sa concept un program cat mai eficient, sa fiu liantul unui grup omogen si fain. Inainte de plecare ne vom intalni cu totii si vom discuta despre orice doriti sa stiti. Si desigur, voi insoti grupul in toata calatoria!


Inscrieri-intrebari-detalii

Inscrierea trebuie facuta la Agentia de turism Ultramarin. Aici se intampla toate formalitatile: contract, facturi, etc. Pentru ca tot Ultramarin face apoi platile catre partenerii din tarile in care calatorim, companii aeriene, transportatori rutieri, in fine, toata logistica.
Pentru inscrieri in aceasta calatorie, intrebari si detalii , puteti folosi si

formularul de CONTACT


Calatoria  in Zanzibar o gasiti si pe site-ul ULTRAMARIN


 

One Comment

Ai un gand? Il poti lasa mai jos ...